SP 2014: Sedam reprezentacija klupu povjerilo strancima

Iako je dugo vremena bila praksa da jednu reprezentaciju predvodi trener iz iste zemlje, nedavno je postalo “moderno” pomoć tražiti od inozemnih trenera. Od dvadeset i četiri reprezentacije koje će se natjecati na Svjetskom prvenstvu, sedamnaest reprezentacija predvode domaći treneri, dok će preostalih sedam voditi stranci.

Šestoricu trenera već smo mogli vidjeti prije četiri godine na Svjetskom prvenstvu u Turskoj, a to su Mike Krzyzewski za SAD, Nenad Vučinić za Novi Zeland, Ruben Magnano za Brazil, Vincent Collet za Francusku, a Jonas Kazlauskas, koji je prije četiri godine vodio Grčku, ovaj put vodi svoju Litvu. Jednako tako ovogodišnji izbornik Irana, Memi Bećirović, 2010. je bio trener Slovenije.

Treneri s najviše iskustva vjerojatno su Mike Krzyzewski i Mike Ftatello – Amerikanac koji već treću godinu vodi reprezentaciju Ukrajine. 67-godišnji Krzyzewski, ili kako ga Amerikanci vole zvati: Coach K, već je 1979. bio pomoćnik u reprezentaciji, a od 2006. godine glavni je trener najjače košarkaške nacije na svijetu. Njegov imenjak Mike Fratello 17 je godina bio trener nekoliko NBA momčadi, a 2011. preuzeo je reprezentaciju Ukrajine, s kojom je na Eurobasketu prošle godine uspio napraviti ogroman uspjeh i dovesti je do četvrtfinala, gdje ih je nadigrala Hrvatska. Njih dvojica susrest će se već 4. rujna, u zadnjem susretu skupine C.

Naše sjeverne susjede, nakon legendarnog Božidara Maljkovića, vodit će još jedna legenda jugoslavenske košarke – Jure Zdovc, kojeg ne moramo posebno predstavljati, a reprezentaciju Srbije preuzeo je također dobro poznati Aleksandar Đorđević, kojemu će ovo biti prvo reprezentativno iskustvo.

Popis svih izbornika:

SAD: Mike Krzyzewski (SAD)
Španjolska: Juan Antonio Orenga (Španjolska)
Hrvatska: Jasmin Repeša (Hrvatska)
Francuska: Vincent Collet  (Francuska)
Argentina: Julio Cesar Lamas (Argentina)
Litva: Jonas Kazlauskas (Litva)
Grčka: Fotios Katsikaris (Grčka)
Angola: Paulo Macedo (Angola)
Srbija: Aleksandar Đorđević (Srbija)
Slovenija: Jure Zdovc (Slovenija)
Turska: Ergin Ataman (Turska)
Senegal: Cheikh Sarr (Senegal)
Egipat: Amr Aboul Kheir (Egipat)
Dominikanska Republika: Orlando Antigva (Dominikanska Republika)
Filipini: Vincent “Chot” Reyes (Filipini)
Finska: Henrik Dettmann (Finska)
Južna Koreja: Yoo Jae Hak (Južna Koreja)
Australija: Andrej Lemanis  (Latvija)
Brazil: Pablo Ruben Magnano (Argentina)
Iran: Memi Bećirović (Slovenija)
Meksiko: Sergio Moreno (Španjolska)
Portoriko: Francisco Olmos Hernandez (Španjolska)
Ukrajina: Michael Fratello (SAD)
Novi Zeland: Nenad Vučinić (Srbija)