Španjolci objavili popis, neplanirani otkaz zvijezde

Array

Juan Ortega objavio je popis 12 reprezentativaca koji će predstavljati Španjolsku na Eurobasketu. Čudna je to odluka i nesvakidašnja praksa da trener prije priprema odredi sastav, no ljeto je dugo i zato su pozvane tri zamjene.

Kao što je od prije poznato, na prvenstvo neće putovati Juan Carlos Navarro, Pau Gasol i Serge Ibaka. Upravo izostankom Ibake, zbog pravila da za reprezentaciju smije nastupiti samo jedan naturalizirani igrač, za očekivati je bilo da će u sastavu biti Realov Crnogorac, Nikola Mirotić, ali to se nije dogodilo.

U službenoj isprici Ibake stoji:

“Zbog duge serije NBA play-offa 2012., Olimpijskih igara i ove sezone, medicinski tim Oklahoma City Thundera preporučio mi je mirovanje preko ljeto. Želio bi zahvaliti španjolskom savezu i izborniku na potpori. Iako neću biti u Sloveniji, moje misli će biti s reprezentacijom.” 

Kao razlog nepozivanja MVP regularnog dijela Endesa lige, Mirotića, Ortega je izjavio:

“Mirotić je bio pozvan u reprezentaciju, ali je odbio. Njega treba pitati o razlozima. I dalje ćemo pratiti sve raspoložive igrače i nikome nećemo zatvarati vrata.”

Veteran German Gabriel i Pablo Aguilar dva su nova rješenja na poziciji centra kao zamjene za Pau Gasola i Serge Ibaku, a Alex Mumbru ponovno je dobio poziv nakon 2010. godine.

Na kraju pres konferencije, izbornik je rekao:

“Naš izazov je da treći put zaredom osvojimo naslov prvaka Europe i da izjednačimo rekord bivše Jugoslavije i Sovjetskog Saveza.”

Na popisu su sljedeće igrači: Jose Calderon (Detroit Pistons), Ricky Rubio (Minnesota Timberwolves), Sergio Llull (Real Madrid), Sergio Rodríguez (Real Madrid), Rudy Fernandez (Real Madrid), Alex Mumbru (Bilbao Basket), Fernando San Emeterio (Laboral Kutxa), Víctor Claver (Portland Trail Blazers), Marc Gasol (Memphis Grizzlies), German Gabriel (BilbaoBasket), Xavi Rey (Gran Canaria 2014) i Pablo Aguilar (Valencia Basket).

Zamjene su: Xavi Rabaseda (FC Barcelona), Nacho Martin (Blancos de Rueda) i Alberto Corbacho (Blusens Monbus).

Reprezentacija Španjolske osvojila je posljednja dva Eurobasketa. Zbog brojnih izostanka ključnih igrača, šanse za ponavljanje uspjeha rapidno su im se smanjile. Dobre su ovo vijesti za Hrvatsku jer dijelimo skupinu upravo s Španjolcima, no u kojem god sastavu da se pojave i dalje su glavni favoriti za naslov.

Related Articles