Stjepan Vidović: ABA liga nije krivac za našu propast, ali neke stvari treba promijeniti

S obzirom na glasine da će Euroliga vjerojatno dati licencu koja se neće svidjeti ABA ligašima, svoj komentar nam je dao poduzetnik i košarkaški stručnjak, Stjepan Vidović.

Naime, ABA liga bi mogla postati bezvrijedna, kaže Vidović, jer se gubi draž natjecanja. Pitanje je kako će reagirati Cedevita Olimpija, Budućnost i Mornar iz Bara. Sve tri spomenute ekipe se sa Zvezdom bore za vrh u regiji, dok su hrvatski klubovi ipak osuđeni na donji dio tablice.

“ABA liga bi mogla dosta izgubiti na značaju. Mnoge ekipe su privukle privatne investitore, iza nekih stoji čak i država jer svi imaju za cilj osvojiti prvo mjesto kako bi dobili ulaznicu za Euroligu koja je ipak krema europske košarke. Svaka čast FIBA-i na pokušaju s Ligom prvaka jer se radi o dobrom natjecanju, ali dok ne dođe do međusobnog dogovora Euroliga ipak drži primat.”

Vidović: ABA je u teoriji dobro natjecanje, ali iz hrvatske perspektive dosta stvari treba mijenjati

“ABA liga je teoretski dobro natjecanje. Ove sezone, silom prilika, gledamo dosta mladih i perspektivnih igrača kako se razvijaju kroz Jadransku ligu. Mislim tu na Prkačina, Drežnjaka, Perasovića, Gnjidića i ostale kojima je ABA svojevrsna lekcija. Iako je izgubila moć kao prije 10-15 godina, ipak se radi o jednoj od pet, šest najboljih europskih liga.”

Neke stvari treba mijenjati:

“Neke stvari treba mijenjati. Prije svega način financiranja koji omogućava klubovima koji ne dolaze iz EU da se financiraju sumnjivim linijama, dok sportska društva ili sportske udruge članica EU funkcioniraju na drugačiji način. Stoga se i vidi pad otkako je RH u Europskoj uniji jer ne možemo financijski pratiti konkurenciju.”

“Da bi bila liga regularna, pravila trebaju biti ista za sve! Ali dobra je vijest što, barem prema najavama direktora, Cibona i Zadar polako otplaćuju stare dugove pa se nadamo da bi kroz tri do pet godina mogli opet gledati konkurentnije klubove jer će dobar dio proračuna ostati za pojačanje, a ne za namiru potraživanja iz prethodnih godina.”

Stoga, Vidović zaključuje da ABA može i dalje ostati kvalitetno natjecanje i da se ne može u njoj tražiti krivca za propast. Male sredine, mali klubovi koji teško danas opstaju, uvijek su se pokazivali kao najbolji “bazen” za buduće reprezentativce.

Related Articles