Što nakon Tomasa? Treba li uputiti poziv novom igraču?

Array

Nažalost po Hrvatsku, Marko Tomas neće nastupiti na ovogodišnjem Eurobasketu. Zasigurno je da su nalazi s magnetne rezonance dodatno poljuljali već upitno samopouzdanje reprezentacije i hrvatskim navijačima nakon Baraća, Popovića i Planinića, zabili i četvrti čavao u lijes ovo ljeto.

Kako je Tomas bio siguran putnik za Sloveniju, nameće se pitanje hoće li Jasko voditi već postojeću dvanaestoricu ili će uputiti naknadni poziv nekom novom igraču. Sagledamo li roster, možemo vidjeti da je u ekipi samo pet igrača na vanjskim pozicijama. Tu možemo nadodati Rudeža koji slovi kao “lažna četvorka” te Šarića koji je napadački zasigurno u stanju pokriti vanjsku poziciju, ali je upitno koliko može dati u obrani koja se nameće kao glavni forte ekipe.

Jednostavnom računicom, previsoki smo i očajno trebamo novog beka. Teško je za očekivati da su Simon i Bogdanović u stanju sami nadoknaditi prvo obrambene zadatke borbenog Križevčana, a potom i napadačke. Sjetite se samo zadnjeg prvenstva i ozljede spomenutog igrača. Do tog trenutka, igra reprezentacije imala je glavu i rep, a potom je Bogdanović, uz svoje, preuzeo i zadatke Tomasa. Tada je to bilo previše za našu prvu napadačku opciju te je na koncu je patio rezultat, a time i konačni plasman.

Danas u trenutku kada Simon načet ozljedama te je propustio dio priprema i zbog spomenutog deficita ozbiljno valja razmisliti o pozivanju novog igrača. Prvi na listi svakako je Fran Pilepić, a tu su i Luka Babić te Ivan Ramljak, redom igrači koji su otpali s prvotnog popisa od 24 igrača. Zbog svoje mladosti, neiskustva te neuigranosti teško je za očekivati taj potez Repeše. U vatru bi mogao uskočiti i Hrvoje Perić, ali svakako najbolja opcija bi bila reaktiviranje Zorana Planinića ili Marka Popovića.

Uigranost, ali i fizička priprema ne bi trebali predstavljati problem jer igrači u poznim godinama si ne smiju dopustiti luksuz zapostavljanja vlastitog tijela, a već su prošli i bazični dio sa svojim ekipama. Problem leži u ritmu svakodnevnih utakmica te volji novih poslodavaca kojima nije bilo u planu da im igrači odrade Eurobasket.

Što će biti, najbolje zna Repeša. Ozljeda Tomasa je problem, ali nije i nerješiva enigma niti predaja. Ekipi je sada potreban mir i podrška jer Europsko prvenstvo samo što nije počelo, a mi se nadamo da će izbornik izvući nekog asa iz rukava i pozitivno iznenaditi naciju dobrim partijama, a moguće i nekim taktičkim iznenađenjem jer očito je da su pripreme bile dozirane i da su se neke stvari vješto skrivale.

Related Articles