Što očekivati od reprezentacije pod Sesarom, može li se sistem reprezentacije prilagoditi Božiću?

Po mojem skromnom mišljenju odgovor je - definitivno da. Sesar ima smisla što je neupitno dok se Božić dokazao na uzorku od 70 utakmica ove sezone.

Nova era hrvatske košarke započinje jer došlo je do nekih krucijalnih rošada na čelu saveza, klupi te samome parketu. Nema više legendarnih prezimena kao što su Rađa, Vranković, Petrović,  Mulaomerović i Bogdanović. Vrijeme je za neka nova lica, ali uz ostanak starosjedioca kao što su Nikola Rukavina i Josip Vranković.

JOSIP SESAR SE DOKAZAO KAO TRENER KOJI SJAJNO REAGIRA U KRIZNIM SITUACIJAMA, A BAŠ TAKVOM BI MOGLI OPISATI TRENUTNU U HRVATSKOJ REPREZENTACIJI

Josip Sesar se dokazao kao trener koji sjajno reagira u kriznim situacijama, a baš takvom bi mogli i opisati trenutnu u hrvatskoj reprezentaciji. Sezona Cibone vam se neće činiti kao neki spektakularni uspjeh, ali treba biti pošten i reći kako je Sesar napravio i više nego dobar posao. Osvojiti trofej u nenormalnim financijskim uvjetima gdje ne znaš hoće li klub postojati iduće sezone, gdje plaće kasne i do pola godine, gdje se ne zna tko je zapravo glavni u Ciboni, svakako je uspjeh.

Uz to je, može se to tako reći, oživio karijere nekih igrača, prvenstveno Borne Kapuste i Lovre Mazalina. Upravo od Kapuste ću i započeti. U mojoj viziji on je Sesarova sigurna oklada, na to ukazuju ovlasti koje je imao u ovogodišnjoj sezoni Cibone, ali i suradnja od ukupno šest sezona između izbornika i Kapuste.

Odlučio sam se poigrati i napraviti petorku reprezentacije u odsustvu NBA i euroligaških igrača. Ključno je tu stvoriti taj kult reprezentacije o kojem se dosta piše i priča u zadnje vrijeme. Po mojem skromnom mišljenju Sesar bi mogao zaigrati u idućem sistemu.

Dakle Kapusta je jedinica, igrač urođenih razigravačkih sposobnosti i fenomenalnog osjećaja za asistenciju. Ima šut za tri poena koji je solidan, a najbitniji bi trebao biti u half court napadanju protivničke ekipe. Naša reprezentacija je zadnjih godina jedna od ekipa koja igra jako sporo i tu su nam dolazili najveći problemi u igri kada napad jednostavno stane i čeka se da netko izmisli poen. Tu je onda mučno gledati Bojana agresivnog na lopti što nije njegov forte ili pak Zupca koji forsira igru leđima, a u NBA ligi je izraziti finišer na obruču koji samo posprema loptu iz pripremljene akcije.

Tu je bitna kemija i kontinuitet rada između Sesara i Kapuste jer Kapusta igra opušteno zbog velikog povjerenja izbornika, a vjerujem da je to bitna stavka da ti prvi play bude “u zoni”. S druge strane Sesar točno zna što očekivati od Borne gdje je cijelu sezonu vrtio setove zanimljivih akcija u igri pet na pet iako se ekipa Cibone skrpala u zadnji tren i ovi igrači nisu imali previše vremena da se upoznaju. Obrana je definitivno velika mana Kapuste te bi se trebali pronalaziti načini kako da ga se skriva u tim situacijama.

Za poziciju dva uzimam Dominika Mavru. Da, znam da je play ali reprezentacija se godinama muči s igračem na lopti, pa zašto ne imati dvojicu u isto vrijeme na terenu, dok je Borna pravi floor general, Mavra je combo bek, tako smo nepredvidljiviji i možemo koristiti više setova akcija. Tu u prvi plan dolazi Mavrina pick igra koja je ove godine u Splitu eksplodirala i to je njegovo glavno oružje uz solidan šut kao i u slučaju Kapuste. Ideja je zapravo tu da jedan od njih dvojice po potrebi ostane na terenu dok drugi odmara, da donese mirnoću na lopti dok je druga petorka na parketu. Mavra je ove sezone nebrojeno puta pokazao da je sjajan u zatvaranju utakmica što također nije stavka koju bi trebali zanemariti.

NEDAVNO SAM PROČITAO TEKST O TOME IMA LI HRVATSKA IGRAČA OD 15 ILI VIŠE POENA. MISLIM DA ODGOVOR LEŽI UPRAVO U BOŽIĆU

Na poziciji tri je bilo najmanje dvojbe. Luka Božić je tu onaj koji jednostavno mora ne samo biti u prvoj petorci, već čovjek na kojem se gradi sistem. U odsustvu najviše kvalitete Hrvatske on se pokazao kao “taj”. Uzorak nije malen, dapače, 70 utakmica je odigrao Zadar ove sezone, ne mogu se sjetiti pet lošijih izvedbi Luke ove sezone, dominirao je i u regionalnom i u domaćem prvenstvu. Stil igre vam nije lijep? Bacite pogled na suhe brojke, i dalje niste impresionirani? Uveo je Zadar u playoff ABA lige nakon 15 godina te ima trofej sa Zadrom u nikad goroj situaciji za klub gdje ni on sam nije bio financijski miran cijelu sezonu, ali to ga nije spriječilo da na terenu pokaže svu raskoš svoje moći.

Njegov forte je to da je dominantan u skoku iz koje gura tranziciju obrani u leđa, a pošto nema Hezonje malo je igrača koji to mogu, bitan je to faktor, pogotovo u današnjoj modernoj košarci. Igrom leđima može privući pažnju cijele obrane što otvara prostor šuterima, tu je elitan i radi razliku, a kada ga ne ide ima tu moć da “izmisli” poene kada ide na liniju slobodnih bacanja. Nedavno sam pročitao tekst gdje je pitanje ima li Hrvatska igrača od 15 ili više poena. Mislim da odgovor upravo leži u Božiću.

Ako ćemo već igrati te pretkvalifikacije, Luka sa svojom fizičkom snagom ne bi trebao pasti u izvedbi protiv tog ranga igrača, jer nije da ga čeka neki Kawhi Leonard na toj razini. Budimo realni, svaka košarkaška ekipa treba vođu, igrača koji je glavni i koji preuzima odgovornost. Božić je ove sezone u Zadru pokazao da ima liderske sposobnosti, da zna zabiti ali i asistirati. Svestran je i može sve, a ako imate takvo oružje kod igrača, onda to trebate i iskoristiti.

Znamo da nije elitan u obrani, ali svojim ogromnim tijelom svakako može dati svoj obol na toj strani parketa. Također ga se može rasteretiti razigravačkih dužnosti s dva playa na parketu jer nije tajna da gubi dosta lopti kao i Kapusta. To ne čudi jer nemaju uz sebe na parketu još ball handlera koji ih mogu rasteretiti. Također je Jusupova košarka u najmanju ruku moderna; run and gun s puno tempa, trke i ispucanih trica koji je sjajno funkcionirao cijele sezone, a upravo je Luka bio generator tog sustava. Tu bi reprezentacija s njim mogla dobiti na brzini i moći.

Još jedna stavka koja mi upada u oči kod Božića je zapravo njegova potreba za pažnjom i povjerenjem. Jusup mu je to dao a Luka je vratio na najbolji mogući način, dok je na izjavu Ace da se ne uklapa u sistem odreagirao tako da se nije odazivao nakon toga uz izjavu kako ne želi kvariti atmosferu. Sesar trenutno djeluje kako će se maksimalno potruditi da pridobi Božića.

Na četvorku stavljamo jednu peticu, a to je Karlo Matković. Jedan jedini razlog što nije na petici je taj jer nam treba netko tko može štititi obruč, a tu je Karlo nešto slabiji. Ipak njegova kemija s Mavrom na prošlogodišnjem Eurobasketu nije prošla nezapaženo, a kako Matković ima sjajnu pick and roll igru, to može biti dodatan faktor iznenađenja za protivničke obrane kao dodatni set u napadu. Što se tiče obrane, nije elitan, ali svakako može preuzeti svih pet pozicija zbog svojeg laganog tijela i brzog koraka. U pravom sistemu to može puno značiti. S Kapustom također ne bi trebalo biti problema u komunikaciji.

Pozicija pet pripada Danku Brankoviću, mladom centru Mege Miška Ražnatovića koji godinama stvara sjajne visoke koje šalje u NBA ligu (Jokić, Zubac, Jović, Bitadze, Simonović). Miško ne uzima tek toliko igrače osim ako ne vjeruje da imaju ono što treba za modernu košarku. Danko je vrlo dobar bloker i to je zapravo ključan razlog zašto ga stavljamo u našu prvu petorku. Zaštita obruča će uvijek biti ključ svake obrane, a boljeg od njega nemamo. Ima i sjajnu koordinaciju za svoju visinu, duge ruke i meki šut s kojim može širiti reket suparnika. Igrač je sistema i nije gladan lopte već je čovjek od zadatka kao i Matković što bi najviše trebalo odgovarati Luki Božiću koji bi neometano bio prva napadačka violina u Sesarovom sistemu.

Na klupu stavljamo Gorana Filipovića (vrlo dobar vanjski šut, zna zabiti koš), Vitu Kučića (perspektivan play koji ima brzinu, prodornost i šut), Luku Krajnovića (izuzetan strijelac koji može dati poene s klupe), Krušlina (iskusni šuter koji bi pasao u igri s Božićem), Jordana (ubojiti šuter), Ivana Ramljaka (atleticizam i obrana), Tonija Nakića (polivalentan, solidan šut i dobro razumijevanje igre, igra na visokoj razini u španjolskoj ligi cijelu sezonu), Prkačina (atleta, pick igra, energija u obrani), Darija Drežnjaka (visoki šuter koji širi reket), Rudana (moderni visoki kao i Matković, ima poene i šut u rukama), Bendera (kada je zdrav zna zabiti poen, meka ruka i dobar u zaštiti obruča) i Zvonimira Ivišića (zaštita obruča, šut izvana, skok u napadu, mobilan).

To je neki font igrača koji bi rotirao od prozora do prozora ovisno o ozljedama i protivnicima koji nas čekaju, odnosno što konkretno traži situacija.

SESAR IMA ODRIJEŠENE RUKE DA STVORI JEDAN MODERAN SISTEM IAKO JE IZJAVIO KAKO NE ROBUJE IZRAZU “MODERNE KOŠARKE”

To bi bilo skoro pa u potpunosti novo ruho reprezentacije s dosta novih imena te potpuno novim sistemom. Sesar ima odriješene ruke da stvori jedan moderan sistem iako je on sam izjavio kako ne robuje izrazu “moderne košarke”. Nekako vjerujem da će sve to ispasti dobro.

U takvim postavkama stvari na parketu bi se našli MVP ABA lige i finala hrvatskog prvenstva, te najbolji strijelac ABA lige i finala hrvatskog prvenstva, MVP i najbolji asistent hrvatskog Kupa, u petorci bi se našla tri od pet najboljih asistenata ABA lige ove sezone, te jedan igrač koji je već izabran na NBA draftu. Opipljivi su to dokazi da se neka kvaliteta ipak nalazi na parketu, a to je točka od koje se stvari mogu pokrenuti stvari na bolje.

Related Articles