Sutinska Vrela 2013: Samoboru naslov, Matijaščić MVP

Array

Uskršnji košarkaški turnir “Sutinska Vrela 2013” održan je u Podsusedu od 25. do 27. ožujka 2013. godine, pod organizacijom KK Podsused. Kao što se može iščitati iz samog naziva turnira, utakmice su se odigravale u sportskoj dvorani Sutinska Vrela u jutarnjim terminima.

Turnir je osmišljen kako bi se odmjerile snage mlađih kadeta na području zapadnog dijela grada Zagreba, kao i iz susjednih nam gradova Samobora i Zaprešića. Održavanje turnira je organizirano ciljano u vrijeme Uskršnjih praznika, kako bi se period bez službenih utakmica iskoristio za dodatan razvoj mladih košarkaša, te stjecanje natjecateljskih iskustava. Uz sav natjecateljski naboj, dodatana zadaća ove manifestacije je naravno druženje, te stjecanje novih i održavanje starih prijateljstava.

Uskršnji košarkaški turnir osmišljen je i proveden od strane trenera mlađih kadeta KK Podsused Damira Harapin, te trenera starijih kadeta istoimenog kluba Tomislava Žauher, u suradnji sa stručnim vodstvom košarkaškog kluba Podsused.

Sudionici turnira

Kao što je već navedeno na turniru su sudjelovale ekipe sa zapadnog dijela grada Zagreba i okolice, a to su KK Zapad, KK Fortuna, KK Samobor i ekipa domaćina KK Podsused. Ekipe koje su sudjelovale na turniru su sa ovog lokaliteta iz prije svega praktičnog razloga, a to je blizina, što naravno olakšava organizaciju prijevoza, a uz to ekipe su brojnim prijateljskim utakmicama ostvarile odličnu suradnju, te prijateljski odnos kako među službenim osobama, tako i među igračima.

KK ZAPAD nastupao je u sastavu: Edin Ibranović, Josip Šarić, Bruno Miloš, Bruno Ezgeta, Stjepan Šarić, Ivan Šoštarić Mađarić, Lovro Majetić, Antonio Zečević, Dominik Tomičić, Tin Ferković, Borna Brezan. Trener: Porin Poredoš.

KK SAMOBOR nastupao je u sastavu: Ivan Alilović, Antonio Lopac, Filip Škiljan, Viktor Tišma, Sven Golić, Maksimilijan Živković, Marko Matijaščić, Antonio Borna Kupres, Vlado Antolović, Kristijan Iviček, Dominik Bedeniković, Kristijan Benda. Trener:Mirko Mandalinić.

KK FORTUNA nastupala je u sastavu: Teo Kovačević, Leon Lukas Vunić, Lovro Šimić, Ivan Marković, Karlo Šarić, Filip Šeatović, Luka Batistić, Tomislav Ištuk, Domagoj Rukavina, Carlo Lozić, Marko Jagustović, Mihael Marinić, Renato Marić. Trener: Jurica Hegeduš i Krešimir Miketa

KK PODSUSED nastupio je u slijedećem sastavu: Domagoj Filipović, Viktor Šešek, Vili Kiraly, Damjan Cambj, Leo Waronig, Matija Futivić, Antun Tomkić, Antun Paun, Karlo Filipović, Matej Šoštarić, Luka Filipović. Trener: Damir Harapin.

Prvi dan turnira

KK FORTUNA – KK ZAPAD 86:65

Otvaranje drugog Uskršnjeg turnira “Sutinska Vrela 2013.” pripalo je ekipama KK Fortuna i KK Zapad. Već nakon samo nekoliko minuta igre pokazalo se kako se oko pitanja pobjednika neće voditi velika bitka. Naime, Fortuna agresivnom obranom otvara utakmicu sa rezultatom 20:3, i koliko god bi Zapad pokušao povećati intenzitet i smanjiti prednost, Fortuna ubacuje u višu brzinu i drži ekipu iz Malešnice na sigurnoj udaljenosti. Poluvrijeme završava rezultatom 52:25 za Fortunu.

Drugo poluvrijeme Zapad donekle konsolidira svoje redove, te pokazuje kako zapravo razlika u kvalitetu između dviju momčadi i nije onolika, kolikom se činila u prvom dijelu utakmice, te čak dobivaju drugo poluvrijeme parcijalnim rezultatom 36:40. Utakmica završava rezultatom 86:65 za Fortunu.

Kod Fortune najviše su pokazali Rukavina sa 18, Batistić sa 16, te Marinić sa 14 postignutih poena. U ekipi Zapada Šarić i Majetić su zabili po 13 poena.


KK PODSUSED – KK SAMOBOR 51:85

Momčad domaćina pred sobom je imala težak zadatak, a to je bilo pružiti što bolji otpor znatno većoj i jačoj ekipi Samobora. Valja napomenuti kako je Samobor jedina ekipa sudionik Uskršnjeg turnira koja nastupa u prvoj ligi regije centar. No domaći dečki su iznenadili i sami sebe kako su se dobro nosili sa gostima iz susjednog Samobora u prvoj četvrtini. Rezultat prve četvrtine bio je 14:10 za Samobor, a Podsused se držao u igri isključivo zahvaljujući kapetanu Filipoviću koji je na svim frontama predvodio svoju ekipu u najtežoj utakmici sezone. Nakon prve četvrtine Podsused polagano rezultatski posustaje, ali i dalje se dao vidjeti pokoji dobra potez i koja dobra reakcija u obrani. Rezultat na poluvremenu bio je 49:19.

Drugo poluvrijeme, a posebice posljednja četvrtina Podsusedu donose nešto bolju igru u oba smjera, što i rezultira činjenicom da je utakmica završena sa prihvatljivih 34 poena razlike za Samobor. Bitno je spomenuti kako je ekipa Podsuseda uvjerljivo najmlađa ekipa na turniru, koja svoj pravi procvat tek očekuje u narednoj sezoni, a do tada joj ne preostaje ništa drugo no kaliti se protiv znatno fizički jačih ekipa.

Filipović i Cambj ponovno su bili glavni predvodnici domaće ekipe, zabivši pritom 20, odnosno 16 poena. Isto tako bilo bi nekorektno ne spomenuti jako lijepu igru dečkiju iz Samobora, koji jednostavno zapanjuju jednostavnošću igre, posebice igre u tranziciji. Goste su predvodili Matijaščić sa 18, te Lopac i Živković koji su pridodali po 12 poena.

Drugi dan turnira

KK SAMOBOR – KK FORTUNA 66:51

Drugi dan turnira donio nam je nešto uzbudljivije utakmice u odnosu na prethodni, a ujedno je postalo gotovo jasno koje će plasmane pojedine ekipa zauzeti po završetku turnira. Drugo kolo otvorili su KK Samobor i KK Fortuna. Od samog početka vidjelo se kako će to biti jedna “tvrda” utakmica sa malim brojem poena. Obrane su bile silovite na obje strane terena, no u otvaranju utakmice bolje se snašao lagano favorizirani Samobor koji prvu četvrtinu završava s prednošću 18:8. Druga četvrtina nastavljena je u istom ritmu sa još manje koševa, te se na poluvrijeme odlazi rezultatom 30:18 za Samobor.

Nakon stanke Samoborci dižu ritam i zahvaljujući već spomenutoj vrlo dobro uigranoj tranziciji, rade najveću prednost na utakmici(+27). Navedena prednost dovodi do određenog opuštanja u ekipi Mirka Mandalinića(trener KK Samobor), što omogućuje Fortuni da konsolidacijom u napadu i povećanjem agresivnosti u obrani smanji prednost na završnih 15 koševa razlike. Utakmica je završila rezultatom 66:51 za danas bolju ekipu Samobora.

Samobor je ponovno predvodio Matijašćić koji je ostvario zavidni učinak od 36 poena, dok se kod Fortune od niza strijelaca najviše iskazao Karlo Šarić sa 14 ubačaja.


KK PODSUSED – KK ZAPAD 59:76

Najmlađa ekipa turnira drugi dan odmjerila je snage sa gostima iz Malešnice. Prije početka utakmice bilo je sigurno kako će to biti vrlo žustra borba, jer se po viđenom dan prije, dalo naslutiti kako će se borba za treće mjesto voditi upravo između navedenih ekipa. Naum Zapada bio je očito vidljiv od samog početka utakmice, a to je bilo agresivnom obranom onemogućiti ponajbolje pojedince Podsuseda, prije svega Filipovića i Cambja, što im je, pokazalo se kasnije, i donijelo tako važnu pobjedu. Prva četvrtina igrala se praktički koš na koš, na što upućuje i rezultat na njenom završetku(13:15).

Drugu četvrtinu bolje otvaraju gosti te se serijom 10:3 odvajaju na nešto veću razliku, koju su u nastavku utakmice samo povećavali. Drugo poluvrijeme također bolje otvaraju gosti, te sa brza tri koša, koja su proizašla iz neisforsiranih pogrešaka Podsuseda, tjeraju domaćeg trenera na brzi time-out. Niti time-out nije probudio dečke iz Podsuseda, što omogućuje Zapadu da postignu maksimalnu prednost na utakmici od 19 poena. I kako to inače biva, Žirafe se naglo bude i osvještavaju činjenicu kako još ništa nije gotovo. Koš po koš topi se prednost Zapada, te se javlja optimizam KK Podsuseda da se ide na pobjedu.

No u tom periodu u jednom duelu u obrani, Cambj dobiva nezgodan udarac u lice, nakon kojega jednostavno nije mogao nastaviti igrati. Tako oslabljene Žirafe jednostavno nisu smogle snage za ispunjenje velike želje, da se ostvari prva pobjeda na turniru. Utakmica završava rezultatom 76:59 za Zapad, koji je utakmicu odveo u svoju korist odličnom obranom i velikom požrtvovnošću za svakom loptom.

Za Zapad najviše su koševa postigli Miloš(20 poena), koji je ujedno bio najviši igrač na terenu, te Stjepan Šarić koji je dodao 17 poena. Filipović je za Podsused zabio 27, a ozljeđeni Cambj 15 poena.

Treći dan turnira

KK PODSUSED – KK FORTUNA 62:81

Završni dan turnira, kao što se i očekivalo bilo je samo odrađivanje posao za ekipe koje su igrački dominirale u prva dva dana. Domaćini oslabljeni za dva bitna igrača(Tomkić i Cambj), koji su pretrpili nezgodne ozljede u utakmici protiv KK Zapad dan prije, pružili su neočekivano dobar otpor protiv susjeda iz Zaprešića. Prije utakmice dogovor je bio da se ništa ne može izgubiti, te se ovom utakmicom samo može puno dobiti, a tako je i bilo. Domaćini bez previše „respekta“ i straha ulaze u loptačko nadmudrivanje sa znatno jačom ekipom Fortune. Nažalost rezultat nije pratio vrlo dobru igru Žirafa, ali pregršt prekrasnih proigravanja i solo prodora, posebice od već jasno ponajboljeg igrača Karla Filipovića, pokazao je istinski potencijal domaćih mladića.

Iako je već na poluvremenu bilo 24 poena razlike na kontu gostiju(25:49), optimistični duh ostaje neslomljen, što rezultira činjenicom da su treća i četvrta četvrtina rezultatski pripale Podsusedu. Krajnji rezultat glasi 81:62 za Fortunu, a ponovno je najbolji strijelac utakmice bio već navedeni Filipović koji je u svojim prodorima bio jednostavno nezaustavljiv za obranu Fortune, te je završio utakmicu sa 33 postignuta poena. Uistinu najviše veseli činjenica da se sedam domaćih igrača upisalo u strijelce, uključujući i Kiralya koji je bio najmlađi igrač na turniru.

Fortuna je također pokazala odličnu igru, koju su predvodili Marinić i Jagustović, od kojih je svaki postigao po 14 poena, a trener Hegeduš može biti posebno zadovoljan što se samo jedan njegov igrač(nažalost) nije upisao u listu strijelaca.


KK SAMOBOR – KK ZAPAD 89:58

Već prvog dana turnira bilo je praktički jasno kako ekipa Samobora kvalitetom najviše odskače od ostatka sudionika, te je bilo samo pitanje sa koliko razlike će pobijediti i Zapad. Igrači Zapada pokazali su kako će biti puno tvrđi orah, no što se to od njih očekivalo, posebice u prvoj četvrtini. Utakmica je započela poprilično izjednačeno, u kojoj se ekipa Samobora nikako ne uspijeva razigrati. Prva četvrtina završava rezultatom 16:12. Drugu četvrtinu Samoborci otvaraju znatno bolje, te prednost do poluvremena vrtoglavo raste do 19 poena razlike.

Odličan ritam KK Samobor drži gotovo do kraja utakmice i malo po malo diže prednost do konačnih 89:58. Kao što je već viđeno na turniru predvodnik ekipe iz Samobora bio je Matijašćić, koji svojim raznovrsnim „naoružanjem“ stvara najveću prijetnju Zapadu. Za Zapad Stjepan Šarić ostvario je učinak od 12 poena.

Poredak Uk. Pb. Pr. K.Raz.
1. Samobor 3 3 0 80
2. Fortuna 3 2 1 25
3. Zapad 3 1 2 -35
4. Podsused 3 0 3 -70
Najbolji strijelci Ekipa Učinak
1. Karlo Filipović Podsused 80
2. Marko Matijaščić Samobor 74
3. Stjepan Šarić Zapad 42
4. Bruno Miloš Zapad 41
5. Mihael Marinić Fortuna 36

Najkorisniji igrač: Marko Matijaščić (Samobor)

Karlo Filipović (Podsused), Marko Matijaščić (Samobor), Ihael Marinić (Fortuna), Stjepan Šarić (Zapad), Kristijan Iviček (Samobor)

Zaključak

Drugi Uskršnji košarkaški turnir „Sutinska Vrela 2013.“ realiziran je više nego uspješno. Kvaliteta organizacije potvrđena je od strane svih trenera sudionika turnira, a razina prikazane igre znatno je odskakala u odnosu na pethodni turnir, što ukazuje da se i dalje vrlo dobro radi u klubovima zapadnog dijela grada Zagreba.
Košarkaši KK Samobor uvjerljivo su osvojili drugo izdanje Uskršnjeg turnira i pokazali kako su s pravom izborili nastup u prvoj jakosnoj skupini prve lige regije centar. Trenerske kvalitete gospodina Mirka Mandalinića već su odavno poznate, a uspješan rad KK Samobor već se neko vrijeme može vidjeti u najjačim ligama svih mlađih dobnih kategorija.

Sve ekipe sudionice turnira nečime su obilježile ovaj turnir, a samim time svoj rad i status u košarkaškim krugovima. Od nadprosječne kvalitete KK Samobor, preko velikog broja djece koje okupljaju KK Fortuna i KK Zapad, do mlađahne, ali zato ništa manje borbene ekipe KK Podsused.

“Sutinska Vrela 2013.” obilježili su svakako odlična igra, kako u obrani tako i u napadu, sportsko ponašanje, te dodatno učvrščivanje već stečenih i stvranje novih prijateljstava, kako između igrača, tako i između trenera.

Tendencija KK Podsused je stvoriti jedan tradicionalni turnir, koji će iz godine u godinu rasti u smislu kvalitete, a ukoliko to bude moguće, i u količini klubova sudionika.

Related Articles