#234

Sviatoslav Mykhailiuk, igrač budućnosti

Jedan novi klinac i nova mlada zvijezda dolazi iz Ukrajine. Ime mu je Sviatoslav Mykhailiuk i najtalentiraniji je njihov košarkaš. Hrvatska javnost ga je imala upoznati na nedavnom U16 Europskom prvenstvu koje se održavalo u njihovom glavnom gradu, Kijevu.

Iako mu je ekipa zauzela tek 10. mjesto u Europi, Mykhailiuk je našao svoje mjesto u najboljoj petorci turnira, a ujedno je ubacio i najviše poena (227 u devet utakmica). Protiv Hrvatske je bio najefikasniji (33), ali srećom (možda i nesrećom) to nas tada nije stajalo poraza. Odličnim igrama na prvenstvu skrenuo je pažnju na sebe, a prvi u redu čekanja za njegove usluge čeka Real Madrid.

Prema izboru renomiranog košarkaškog portala, eurohopes.net, zauzima odlično 10. mjesto u poretku najtalentiranijih europskih košarkaša rođenih 1997. godine. Zanimljiva je činjenica kako su se čak dva Hrvata ugurala među prva četiri, Lovro Mazalin na drugo te Dragan Bender na četvrto mjesto.

Svejedno mu je, kako kaže, hoće li igrati poziciju jedan, dva ili tri, bitno je samo da igra. U najboljih deset akcija na nedavno održanom prvenstvu čak tri su mala remek djela Sviatoslava Mykhailiuka.

Njegovi potezi ostavljaju bez daha, a najbolji ukrajinski košarkaš svih vremena Sasha Volkov izjavio je da ga podsjeća ni više ni manje nego na košarkaškog Mozarta, Dražena Petrovića. Nije niti čudno da su mu onda u domovini dali nadimak, ukrajinski Dražen.