Tedeschi:”Tretman Cedevite u gradu bio je sve, samo ne partnerski”

Array

U velikom intervjuu za Večernji list, Emil Tedeschi progovorio je o odlasku u Sloveniju, tretmanu kojeg su imali, spajanju s Cibonom i brojnim drugim temama. U nastavku vam donosimo dio razgovora…

Vaši kritičari će reći da ste u fuziju zagrebačkog i ljubljanskog kluba ušli jurišnički, bez dovoljno konzultacija s ljudima iz košarkaške i sportsko-zakonodavne prakse!?

-Ovo je sve samo ne ishitreno. Oni koji su propitivali je li to pravno moguće ili nije, u ponedjeljak su dobili odgovor. Nakon istovremeno održanih pojedinačnih skupština oba kluba, održana je konstituirajuća skupština novog kluba. Članovi oba kluba izglasali su ujedinjenje Cedevite i Olimpije, što je povijesni događaj. Od svih pitanja na ovu temu najdraže mi je ono što će biti s obvezama klubova koji su se spojili jer se u povijesti događalo da jedan klub nestaje, a javlja drugi sve da bi se sačuvala imovina, sportska sljedivost, a da nestanu obveze. Ovdje je novi klub preuzeo obveze i jednog i drugog kluba.

S obzirom na to da svi igrači spojenih klubova neće moći igrati u novonastalom klubu, u domeni direktora Užbinca i sportskog direktora Bečirovića je da se dogovore oko sporazumnih raskida ugovora.

-Klub će isplatiti sve što se bude dogovorilo. Nikome zbog našeg spajanja nećemo ostati dužni ni lipu.

Cedevitaši su se često žalili na nedostatnu podršku Grada i lokalne zajednice. Je li i to bio jedan od razloga odlaska iz Zagreba?

-Tretman Cedevite u mom gradu je bio sve samo ne partnerski. Neovisno o tome mi smo zadnjih 10 godina s ponosom predstavljali grad Zagreb širom Europe. Uvijek smo bili otvoreni za dijalog i suradnju koja je, nažalost, izostala. Godinama smo ukazivali na potrebu za transparentnim kriterijima u financiranju vrhunskog sporta u Zagrebu, kao i mogućnostima korištenja košarkaške dvorane Doma Dražena Petrovića. Za nju smo predlagali renovaciju i to u zajedničkim financiranjem našeg kluba i gradskih sredstava, s idejom da u Draženovu domu svoje službene utakmice igraju i Cibona i Cedevita. Nudili smo i da Cibona za potrebe treninga koristi naš košarkaški dom na Velesajmu.

Zbog preseljenja kluba za tih 130 kilometara neki su Tedeschija etiketirali izdajnikom hrvatske košarke.

-Ja ne tražim spomenik ni pohvale, ali se moram na to osvrnuti. U afektu se može reći svašta i zato se niti ne ljutim – čak me takav komentar i nasmije. Svatko tko je prisutan u hrvatskoj košarci i tko kaže nešto na tragu toga da je Cedevita nekoga izdala, neodgovorna je neznalica. Je li Cedevita sve radila najbolje? Priznat ću da nije. Je li mogla bolje? Mogla je. No, ne zaboravite da je Cedevita od 2005. do 2019. plaćala pretežno hrvatske trenere i igrače. Mnogi od tih igrača prošli su našu školu, imali su pošten ugovor, zdravstvenu njegu, stan, plaću isplaćenu do posljednjeg eura. Osim toga, u toj istoj hrvatskoj košarci posljednjih 10 sezona Cedevita je devet puta igrala europska natjecanja i dovodila u Zagreb najveće europske klubove.

Ključno je pitanje što ostaje u Zagrebu? Kakav klub? Kakav pogon?

– Ostaju Cedevitin košarkaški dom, novoformirani klub Cedevita Junior koji će biti organiziran kao košarkaška akademija. Ostaje Cedevita škola košarke, Cedevita ljetni kamp, Cedevita mini liga. Imamo ambiciju i dalje raditi s mladima i razvijati igrače. Voljeli bismo igrati najviši rang natjecanja u Hrvatskoj, no prihvatili smo odluku HKS-a koji nam je to pravo osporio.

A što je bilo pak s idejama o spajanju s Cibonom? Zašto se to nije dogodilo?

– Mi smo razgovore s Cibonom vodili dok je predsjednik bio Ivo Jelušić, a direktor Andro Knego. Nažalost, tadašnje rukovodstvo Cibone nije bili spremno omogućiti nam due diligence. Umjesto toga, ponuđeno nam je da postanemo naslovni sponzor, da se klub zove Cibona Cedevita i da dobijemo dva od devet mjesta u Upravnom odboru. Nama to kao model nije bilo zanimljivo. Ulagati novac u klub koji ima evidentne financijske probleme, a da nemamo nikakvu kontrolu novca koji ćemo uložiti. Nije nam prihvatljivo poslovati pod devizom „ideje naše, pare vaše“.

Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/sport/veliki-intervju-emila-tedeschija-kod-nas-je-uobicajeno-da-je-netko-ukrao-prevario-1332168 – m.vecernji.hr

 

 

 

Related Articles