Throwback: Kako je Marko Tomas utišao 10 tisuća Španjolaca…

Iako nikada nećemo dobiti pravdu i zadovoljstvo za krađu La Monice iz 2005., dvije godine kasnije ždrijeb nas je doveo u skupinu protiv domaćina Eurobasketa 2007. i starih znanaca iz Španjolske. Istina, riječ je o još jednom turniru u kojem se nismo proslavili i na koji ipak nismo otišli u najjačem mogućem sastavu. Neki su imali privatnih, a neki očito nekih drugih problema. Pred pripreme je u javnosti najviše odjeknuo govor Brune Kovačevića koji je javno osudio otkaze nekih tada naših najboljih igrača. Mnogi navijači ove otkaze mnogima od spomenutih i dan danas pamte…

Eurobasket 2007. i legendarna pobjeda Hrvatske protiv Španjolaca

Hrvatska je pobjedom pred 10 tisuća domaćih navijača u Sevilli dobila svojih pet minuta slave i pravde za krađu iz 2005. koja je unazadila nacionalnu košarku za deset godina u mnogim aspektima. Naravno, za to je odgovorno i niz drugih faktora koji sada nisu tema ovog članka.

Na Eurobasketu se nismo proslavili, a Španjolcima se krađa iz Beograda na koncu osvetila u liku i djelu naturaliziranog američkog Rusa J.R. Holdena koji je u sibirski hladnom režimu u finalu košem za pobjedu ohladio Španjolce.

Španjolci su osim Rusa u finalu, gubili od Hrvatske u skupini. Marko Tomas je legendarnom tricom srušio Španjolce pred deset tisuća ljudi u Sevilli u utakmici koja je završila s rezultatom 84:85 u korist gostujuće momčadi.

Hrvatski roster je izgledao ovako:

Ukić 3, Kus 10, Popović 18, Rozić -, Prkačin 5, Tomas 13, Planinić 10, Stojić -, Markota 6, Banić 12, Kasun 8, Barać 0.

Hrvatska se nije pretjerano dokazala na turniru iako je bilo dosta prostora pa ostaje žal za otkazima nekih igrača koji su na vrhuncu karijere mogli promovirati “Kockaste” u jedne od kandidata za medalju.

Related Articles