#234
vujcic-maccabi-glasine

Gotovo osam mjeseci prošlo je od poraza košarkaša Splita u Zadru i njihovog ispadanja iz regionalne ABA lige. U istoj utakmici posljednji nastup u karijeri upisao je košarkaš koji je uvelike obilježio europsku košarku posljednjih desetak godina. Predstavljamo Vam Nikolu Vujčića.

gregor-fucka

Svatko tko je devedesetih godina prošloga stoljeća imalo pratio košarku, zasigurno će se sjetiti jedne sjajne talijanske generacije koja je na svome vrhuncu osvojila po jedno europsko srebro i zlato, a jedan od najbitnijih, ako ne i najbitniji kotačić u sastavu tadašnjih izbornika Ettorea Messine i Bogdana Tanjevića bio je jedan – Slovenac!

gordan20giriček

Točno pet tjedana prošlo je od posljednjeg izdanja Košarkaškog fanatika, s razlog ćemo naći u zauzetosti naših novinara na što boljem praćenju Eurobasketa u Sloveniji. U današnjem izdanju zaviriti ćemo u ne tako davnu prošlost – u vrijeme dok je jedno hrvatsko ime zadnji puta imalo konkretniju minutažu u NBA ligi. Ovo je priča o Gordanu Giričeku.

andro-knego-košarka-portal-cibona-nostalgija-ikone-povijest-cibone

Andro Knego rodio se u Dubrovniku 21. listopada 1956. godine. Svoju košarkašku karijeru započeo je sedamdesetih u rodnome kraju, a ostao je zapamćen kao najbolji košarkaš podrijetlom s dubrovačkog područja.

jugoplastika

Split je poznat širom svijeta po sportašima koje je iznjedrio, ipak jedna generacija ga je učinila besmrtnim na košarkaškoj karti. Jugoplastika je dominirala europskim parketima od 1989. do 1991. godine i u tom periodu je osvojila tri puta zaredom naslov europskih prvaka.

nba-all-stars-1964-karlovac-zagreb-hrvatska-oscar-roberson-

Godina je 1964. i te godine će se roditi tri buduće europske superzvijezde: Dražen Petrović, Arvydas Sabonis i Šarunas Marčiulionis. NBA sezona 1963./64. završila je u nedjelju, 26. travnja 1964. s utakmicom broj pet NBA finala. Boston Celticsi su pobijedili San Francisco Warriorse 4-1 i osvojili šesti uzastopni NBA naslov te sedmi NBA naslov u osam sezona.

dino-rađa-hrvatska-1994-1995

Bilo je to na Eurobasketu 1995. godine gdje smo ponovili uspjeh od dvije godine ranije kada smo se iz Njemačke vratili s broncom.

Trenutno živimo u vremenu iskrivljenih vrijednosti, kada je nemoralno postalo normalno i kada je lakše nabrojati sudionike reality showa od igrača jedne reprezentacije. Ne tako daleko u prošlost, košarkaški uspjesi bili su dio nacionalnog ponosa, košarkaši su bili motivacija mlađim naraštajima da krenu njihovim stopama. Jedna od najtalentiranijih i najboljih generacija Europe pa i svijeta […]