Tko će u ABA ligu sljedeće sezone?

Array

Kako se prvenstvo Srbije bliži kraju, dobili smo i listu 14 klubova koji su ostvarili pravo na nastup u ABA ligi sljedeće sezone. Redom to su: Union Olimpija, Krka Novo Mesto, Cibona, Zadar, Cedevita, Igokea, Široki WWin, Partizan, Crvena Zvezda, Mega Vizura, Vojvodina, Budućnost Voli, Szolnoki Olaj i MZT Skopje.

MZT Skopje, Szolnoki Olaj, Vojvodina i Široki WWin imaju pravo na takozvanu pozivnicu koja nije besplatna nego košta 150 000 Eura, a klubovi imaju rok do 20.lipnja da predaju jamstva za dobivanje iste. Kako se očekuje, MZT Skopje i Szolnoki Olaj ne bi trebali imati problema s plaćanjem, dok je općepoznato da su Široki WWin te Vojvodina u financijskim problemima.

Predsjednik Širokog Ante Suton već je najavio da pozivnicu neće platiti te je spreman pregovarati s čelnicima ABA lige o cijeni. Kod Vojvodine situacija je malo zamršenija. Bivši igrač Charron Fisher zbog dugovanja im je blokirao račun te se rješenje problema ne nazire. Slamku spasa vidjeli su u istoimenom nogometnom klubu koji je obećao pomoći no njihov predsjednik nedavno je pronađen mrtav.

Kakogod, neki klubovi poput Radničkog koji nisu ostvarili plasman ili pravo na pozivnicu sljedeće sezone vrebaju iz prikrajka. Što se tiče Hrvatske, teško je za očekivati da dobijemo četvrtog predstavnika jer smo popunili kvotu klubova, a jedini naš klub koji je u stanju ispuniti kriterije je šibenski Jolly.

Pustimo sada špekulacije na stranu jer kada je vodstvo ABA lige u pitanju sve je moguće. Na svojoj su koži ove godine to najbolje iskusili košarkaši Igokee kojima je onemogućen nastup u Euroligi iako su prema pravilniku natjecanja koji je donesen prije početka sezone to i zaslužili osvajanjem prvog mjesta. S obzirom na tešku financijsku situaciju u svim zemljama sudionicama nije isključeno niti da vidimo debitante sljedeće sezone.

Related Articles