Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021
More

  POPULARNE OBJAVE

  Tko je zapravo favorit Svjetskog prvenstva?

  Nedavno se na Bleacher Reportu pojavio zanimljiv članak, u kojem Amerikanci postavljaju ozbiljno pitanje: Tko je zapravo favorit ovog Svjetskog prvenstva?

  - Advertisement -

  Gotovo svaka osoba koja prati košarku bez većeg razmišljanja složila bi se da je to SAD. Oni imaju najjaču košarkašku ligu svijeta, imaju najbolje košarkaše koji su, barem što se atletskih sposobnosti tiče, daleko ispred svih ostalih. Međutim, ako uzmemo u obzir činjenicu da Amerikanci svoje najbolje igrače šalju samo na Olimpijske igre, ovo je Španjolskoj prilika koju ne bi smjeli propustiti.

  Očekivano, ovo se Svjetsko prvenstvo zapravo svelo na utrku ove dvije ekipe, daleko bolje od ostalih, ekipe koja svaka reprezentacija želi izbjeći. Obje su momčadi u svojim skupinama i više nego uvjerljive, budući da im nitko rezultatski nije došao niti blizu te imaju prosjek pobjeda oko 30 poena razlike. No, ako malo bliže usporedimo nastup ovih momčadi na SP-u, možemo uočiti kako ovaj put, barem statistički, Španjolska ima malu prednost.

  Španjolci su u svoje dosadašnje četiri utakmice doslovno pregazili svaku momčad protiv koje su igrali, uključujući i Brazil te su izgubili samo jednu četvrtinu. S druge strane, SAD je pokazao puno nesigurnosti. Amerikanci su do sada izgubili dvije četvrtine, ali su i gubili na poluvremenu protiv Turske koja bi ih vjerojatno i pobijedila da igrači nisu ostali bez snage. Turska je, usput, ukazala na brojne slabosti SAD-a, koje bi Španjolci mogli itekako iskoristiti.

  Što se kemije momčadi tiče, Španjolci su opet u prednosti. Amerikanci u rosteru imaju samo dvojicu igrača iz ekipe s Olimpijskih igara, dok je domaćinima okosnica ekipe već godinama ista. Još ako uzmemo u obzir prosjek godina (SAD 24, Španjolska 28), iskustvo je također na španjolskoj strani. Najveće španjolsko “oružje” već je neko vrijeme Pau Gasol, ujedno i vodeći strijelac turnira, koji u kombinaciji s bratom Marcom te Sergeom Ibakom čini vjerojatno najbolji frontcourt na turniru. Dobar pokazatelj njihove moći došao je baš u utakmici protiv Brazila, u kojoj je Pau Gasol doslovno uništio Brazilce s 26 poena (11/15) unatoč prisutnosti brazilskih NBA igrača Tiaga Splittera, Andersona Varejaoa i Nenéa.

  Zanimljiv je podatak da u prosjeku 64% koševa Španjolci zabijaju iz asistencija, dok Amerikanci samo 53%. Taj nam podatak govori da se, kao i obično, Amerikanci uglavnom oslanjaju na individualnu kvalitetu igrača (iako, doduše, ne kao na SP-u 2006. godine) i koševe u tranziciji.

  Dakle, gotovo je već sada sigurno da ćemo u finalu po tko zna koji put gledati okršaj upravo ove dvije reprezentacije. SAD ima širu “klupu”, bolje individualce i atletsku nadmoć. Španjolska ima iskustvo, timsku igru, domaći teren i navijače. U tom okršaju titana samo će jedna reprezentacija izaći kao pobjednik i svjetski prvak, a Španjolskoj šanse nikada nisu bile veće – sada ili nikada.

  - Advertisement -

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave

  NE PROPUSTITE