U-16 reprezentacija poražena od Turske

Hrvatska je posljednju utakmicu na turniru u Sakaryji izgubila od Turske s rezultatom 60:68 (8-19, 19-21, 18-14, 15-14).

U konačnici, utakmicu je odlučila prva četvrtina koju su naši kadeti otvorili slično kao i u prvoj utakmici turnira, onoj protiv Litve – s mnogo nervoze. Ipak, u ovoj utakmici protivnik je bila, po do sada pokazanome, najjača momčad na turniru. Tako je u prvoj četvrtini stvorena dvoznamenkasta prednost Turske koju naši kadeti, unatoč činjenici da se do kraja utakmice igralo kvalitativno u egalu, nisu uspjeli prelomiti.

Veliki odmor stiže pri rezultatu 27:40. U prvom poluvremenu Noa Svoboda je postigao 9 poena, a Duje Brala 6 i dvije asistencije. Letimičan pogled u statistiku odmah je otkrio razloge rezultatske razlike; ponajprije turski reprezentativci su znali iznuditi faul te su skupili 7 poena od slobodnih bacanja, dok je Hrvatska u tom segmentu upisala nulu. Čak štoviše, Antonio Klarin je do tog trenutka napravio četiri osobne pogreške, a Filip Kalajžić tri. Zatim, ponovio se i problem izgubljenih lopti – u prvih dvadeset minuta igre Hrvatska ih je imala 16, a Turska dvostruko manje.

U nastavku utakmice Tomislav Ivišić spašava stvar u nekoliko navrata. Najprije, u trenutku kad je Turska otišla i na 15 razlike (27:42) ubacuje koš i slobodno bacanje za 30:42. Potom zakucavanjem smanjuje rezultat na okruglih 10 razlike pri 38:48, a što je ujedno bio i njegov deseti poen u utakmici.

Tri minute do kraja treće četvrtine dolazi do prvog smanjivanja turskog vodstva na jednoznamenkastu razliku i to skok šutom Šantića za 42:50. Turski reprezentativac Adem Bona je uglavnom bio razlog stalnog vraćanja protivnika u bolju poziciju pa je i ovaj put zakucao za 42:52.  Potom hrvatska klupa zove time-out nakon kojeg Beljan zabija tricu za 45:52, dok se u posljednju dionicu ulazi pri rezultatu 45:54.

Zadnja četvrtina donosi konstantnu borbu i odlučnost hrvatskih kadeta da preokrenu rezultat, no unatoč rezultatski dobivene posljednje dvije četvrtine, ipak je ostala samo želja, ali i ponos na dobro odigranu utakmicu. Posljednje poene na utakmici je dao Šantić s dva slobodna bacanja za 68:60 četrdesetak sekundi do kraja, a te brojke ostaju na semaforu i istekom vremena.

Tomislav Ivišić je s 13 poena, 9 skokova, 3 asistencije i 3 blokade bio najefikasniji hrvatski igrač. Antonio Šantić je dodao 10 poena, a Duje Brala 8 uz dvije osvojene lopte i 5 skokova.

Adem Bona je za Tursku ubacio 18 poena uz 6 skokova i tri blokade.