#234

U nedjelju za Radnik debitirao 55-godišnji Toni Svoboda

Protekle je nedjelje u dresu križevačkog košarkaškog kluba Radnik debitirao Toni Svoboda. To ne bi bilo toliko zanimljivo da se ne radi o igraču koji ima 55 godina, a tek je sada odigrao svoju prvu prvenstvenu utakmicu. Nije se upisao u listu strijelaca, ali kako kaže, mogao je ravnopravno trčati i igrati s puno mlađima od sebe.

Ideja je bila Antina, rekao je da će me registrirati, a ja sam ju rado prihvatio. Nije bilo treme, ja dok krenem igrati ne razmišljam o ničemu drugome. Malo sam se pribojavao zbog sistema igre jer nikada nismo bili u ovom sastavu. Dečkima je bilo malo čudno spuštati meni loptu.“, kaže Toni.

Radnik je na kraju upisao pobjedu protiv Ivančice rezultatom 87:73, a prvi strijelac utakmice je bio Noa Svoboda, 40 godina mlađi sin Tonija, inače ravnatelja križevačke Srednje gospodarske škole. Noa je ubacio 26 poena, od čega šest trica, a savjete je osim od tate, dobivao i od starijeg brata Ivana koji je bio pomoćni trener Anti Tomasu.

„Kada sam Ivanu i Noi rekao da ću igrati nastala je mala nevjerica. Kao joooj, što ću ja igrati. Ne radim ništa loše, nešto što bi utjecalo loše na ekipu. Jedini rizik je neka ozljeda, ali i Ante i ja smo iskusni, znamo do koje granice mogu ići. Mislim da nisam siguran u sebe da se ne bih prihvatio igranja, a s obzirom na kvalitetu lige u svakoj ekipi postoji barem jedan igrač iz petorke kojega bih mogao kolko tolko čuvati“, rekao je Svoboda.

Sinovi su ljubav prema košarci naslijedili od oca, a to ih je danas dovelo do profesionalne košarke. Stariji sin Ivan trenutno igra za Hermes Analiticu čiji je ponajbolji igrač, a nedavno je svojim sjajnim nastupom „srušio“ i Cibonu. Nastupao je i za niz drugih Premijerligaša među kojima su i KK Križevci.

Ivan je poput tate završio Kineziološki fakultet te je profesor u Srednjoj gospodarskoj školi, a trenira i mlađe kadete Radnika s kojima će vrlo vjerojatno ostvariti Poluzavršnicu Prvenstva Hrvatske te se plasirati među 10 najboljih ekipa države. 15-godišnji Noa igra za mlađe kategorije Cibone, a prošle je godine u niz sjajnih rezultata uvrstio i osvajanje državnog prvenstva s mlađim kadetima, a proglašen je i najboljim igračem završnog turnira. Nagrada za sve postignuto mu je bilo i igranje za mlađe kadetsku reprezentaciju Hrvatske na Slovenia-Ballu.

Sinovi su od mene naslijedili ljubav prema košarci, a cijela obitelj ih podržava. Idemo na svaku njihovu utakmicu. Mama vodi logistiku, znači pranje dresova, pakiranje i slično.“, kroz smijeh govori otac Toni.

„S pet-šest godina zavolio sam košarku, ali nisam imao podršku svojih roditelja da me upišu u neki klub u Zadru odakle dolazim. Prije selidbe u Križevce nikada nisam bio dio nekog organiziranog kluba. Samouk sam, u Zadru je u svakom kvartu bio koš pa se po njima stalno igralo. Razvijao sam se kroz školske klubove, lige i natjecanja.“, nastavlja.

Toni Svoboda je rođen 1962. godine u Skopju, nakon čega vrlo brzo seli u Zadar. 1986. diplomira na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 1992. dolazi s obitelji u Križevce gdje zapravo počinje njihova košarkaška priča. Zbog istog zanimanja upoznaje Antu Tomasa te sredinom 90-ih postaje trenerom mlađih kategorija Radnika, a nakon njih i seniora.

Nakon prvog trenerskog „mandata“ dolazi do pauze koja je trajala do osnivanja Košarkaškog kluba Križevci gdje je također vodio mlađe selekcije od 2009. do 2015. godine. Nudilo se i mjesto prvog trenera, ali s obzirom i na dužnost ravnatelja Srednje gospodarske škole nije htio prihvatiti. Od kada je došao u Križevce igra za veterane KK Radnik i uvijek je uz klub, kako kaže, košarka je njegov način života.

Zanimljivo je da je Ivan počeo trenirati košarku sa šest godina u KK Radnik kada sam i ja započeo kao trener, a onda i Noa također sa šest godina u KK Križevci kada sam počeo tamo raditi.“ prisjeća se Svoboda.

Noa nije igrao tri mjeseca zbog ozljede i sada se vraća, treba mu igre. Malo šansi dobiva u Ciboni, izgubili su povjerenje u njega, ali evo, pokazao je da može igrati. Tehnički je jak i ima dobar šut, ali treba još puno raditi. Kao i kod Ivana muči ga obrana, ali ima bolji osjećaj za dodavanje.“, priča o igri Noe i Ivana.

„U Drugoj ligi Sjever ima samo osam klubova, 14 utakmica, što je jako malo. Ekipe su pomlađene i igrači trebaju čim više igrati. Natjecanje je trebalo biti trokružno, ali klubovi nemaju novaca za putovanja.“, osvrnuo se na stanje u ligi.
Radnik je trenutno na trećem mjestu prvenstvene ljestvice, a u idućem kolu u subotu gostuju kod vodećeg Međimurja koji je upisao tek jedan poraz.

S obzirom na to da su Križevčani ostvarili svoju drugu pobjedu za redom, za očekivati je zanimljiv derbi 11. kola Druge lige Sjever.

Ženski dio obitelji Svoboda