U Orlandu započelo FIMBA Svjetsko prvenstvo

Array

U subotu je u Orlandu u 21 sat po lokalnom vremenu otvoreno 13., do sada najveće FIMBA Svjetsko prvenstvo u košarci za veterane. Na natjecanju se natječe oko 2.500 košarkašica i košarkaša podijeljenih u 211 ekipa iz 40 zemalja svijeta. Po broju natjecatelja ovo je treće najveće sportsko natjecanje, manje jedino od Olimpijskih igara i Univerzijade.

Prvog dana nastupile su sve tri ekipe iz Hrvatske.

Prva na rasporedu bila je muška momčad u kategoriji 55+ koja je izgubila od ekipe Njemačke B rezultatom 37:44. Nakon njih je nastupila druga muška ekipa, u kategoriji 50+ koja je rutinski odradila utakmicu protiv Puerto Rica pobijedivši rezultatom 104:56.

U kasnijem programu nastupila je i naša ženska ekipa koja se natječe u kategoriji 35+ i koja je nažalost izgubila od odlične ekipe iz Češke rezultatom 42:74.

Drugog dana ženska ekipa dobila je dan odmora, no obje muške momčadi nastavile su s nastupima.

Nakon poraza u prvoj utakmici, “mladići” u kategoriji 55+ upisali su prvu pobjedu pobijedivši Austriju 55:35. Iako utakmica nije dobro počela za naše, jer su prvu četvrtinu izgubili 16:8, ulaskom u igru Zorana Gulina koji je nevjerojatno podignuo razinu igre u obrani, naši su preokrenuli igru i rezultat, da bi na kraju uvjerljivo slavili. Najbolji u redovima naših bio je Max Vučković.

Poslije njih na teren je stupila naša 50+ ekipa koja je također ukrstila koplja s predstavnicima Austrije. U sastavu Pahlić (15), Suton (7), Županić (9), Kunić (15), Ostojić (3), Simon (21), Rendulić, Skorić (11), Matijević (13) od prve sekunde utakmice naši su se “mladići” dobro postavili na terenu, posebice u obrani, tako da je prva četvrtina završila rezultatom 21:11. Takvim ritmom obrane odigrali su do kraja utakmice pa pobjeda niti u jednom trenutku nije došla u pitanje.

Naši su igrači imali puno bolju šutersku utakmicu, zabili su čak 12 trica. Svakako treba spomenuti Gjuru Simona koji je za tri poena šutirao nevjerojatnih 5 od 5, no utakmicu je ipak odlučila dobro postavljena i čvrsta obrana u kojoj je svaki igrač dao svoj maksimalni doprinos.

Svakako vrijedi spomenuti i da su ovi igrači, stariji od 50 godina u dvije utakmice zabili 197 koševa što je u današnjoj košarci nevjerojatno. Ovaj ritam i brzinu utakmice danas nemaju niti ozbiljne momčadi koje igraju “pravu” seniorsku košarku.

Danas po rasporedu igraju sve tri naše ekipe.

Žene u kategoriji 35+ igraju protiv Costa Rice i prema do sada prikazanome trebale bi upisati pobjedu. Muškarci u kategoriji 50+ igraju protiv Urugvaja i ozbiljnim pristupom trebali bi samo potvrditi prvo mjesto u skupini A.

Naša najiskusnija momčadi, u kategoriji 55+ igra protiv Brazila koji je do sada neporažen. U slučaju pobjede s koš razlikom od 17 ili više koševa osigurali bi prvo mjesto u grupi A.

Related Articles