EP U20: Hrvatska pružila dobar otpor Grčkoj

Array

Hrvatska reprezentacija do 20 godina u prvoj utakmici drugog dijela Europskog prvenstva doživjela je poraz protiv reprezentacije Grčke. Konačni rezultat susreta iznosio je 68:77.

Naši su započeli agresivno u obrani, napadajući loptu i ne dozvoljavajući dubinske lopte. Prva četvrtina bila je pokazatelj kako se može pružiti više nego dobar otpor favoriziranoj Grčki. Ako oduzmemo dvije uvodne teške trice Giannoulisa Larentzakisa i otvorene trice na zonsku obranu nakon ispunjenog bonusa, Hrvatska je koš primila isključivo iz individualnih pogrešaka.

Nakon spomenute trice na zonsku obranu, otišli su Grci na pet poena prednosti, no Antonio Boban postiže tricu uz prekršaj i priključuje našu momčad na minimalni zaostatak. Do kraja četvrtine primamo tek jedan koš s crte slobodnih bacanja za zaostatak od 2 poena (16:18).

U nastavku Domagoj Samac izjednačuje, a Henrik Širko lijepom tricom odvodi Hrvatsku na 21:18. Nakon toga slijedi pad naše igre, ponajviše u napadu gdje nije bilo ni ideje ni hrabrosti, a u obrani skoka koji bi donio više mirnoće i manje laganih poena Grka. Činilo se da bi utakmica mogla otići u jednom smjeru, a tri minute prije kraja poluvremena zaostatak je iznosio već visokih 13 poena.

U tom trenutku izabranici Damira Milačića se bude. Prvo Boban s tricom, a potom Luka Pandurić i Luka Vlaić koševima za 2 poena tjeraju Grke na minutu odmora. Odlično su naši reagirali u obrani, a u napadu je Širko izborio dva slobodna bacanja i postavlja konačnih 36:30 nakon 20 minuta igre.

Početkom treće četvrtine Grčka radi seriju 7:0 koju zaustavlja Matej Buovac tricom. Nakon četiri uzastopna poena Marka Ramljaka, tri napada zaredom dobro reagira Pandurić koji smanjuje zaostatak na pet razlike.

Spomenuta razlika bila je i na početku zadnje četvrtine nakon Pandurićevog koša, da bi nakon dvije sušne minute tricu stavio Boban za svega koš minusa. Ramljak je u naredne dvije minute s dva uspješna napada držao zaostatak na samo dva poena, da bi potom već spomenuti Larentzakis zabio dvije trice i donio sigurnost svojoj momčadi u samom finišu utakmice.

Tračak nade za potencijalni priključak donio je Širko tricom koja je naše mladiće približila na pet poena zaostatka. Moglo se doći i bliže, ali Ramljak radi prekršaj u napadu, a već spomenuti Grk u sljedećem napadu zabija koš i gasi naše nade za eventualni preokret.

Širko je susret završio sa 17 poena i 8 skokova, Boban je dodao 12 poena, dok su 11 poena zabili Pandurić (8 asistencija) i Ramljak (9 skokova). Samac je pridodao 10. Najraspoloženiji Grk Larentzakis je zabio 25 poena (7/13 iz igre, 7/8 slobodna bacanja).

Sutra će naša reprezentacija odmjeriti snage protiv Njemačke. Pobjedom naši mladiće teoretski ostaju u igri za četvrtfinale.

Related Articles