Udruga Mi smo Cibona:”Gdje je revizorski izvještaj kluba za 2019. godinu?”

Simpatizeri i navijači Cibone nedavno su i formalno osnovali Udrugu pod nazivom „Mi smo Cibona“. Iz Udruge navode kako je ona osnovana u cilju očuvanja identiteta, promicanju ugleda i razvitka KK “Cibona”, poticanja i praćenja rada sadašnje i svih budućih uprava KK “Cibona” i ukazivanja na sve loše što se događa u i oko kluba, pri čemu se prvenstveno misli na zalaganje za transparentno poslovanje i poštivanje statuta KK “Cibona” od strane uprave kluba, promicanja i unapređivanja košarkaške i navijačke kulture u Republici Hrvatskoj, promicanja i unapređivanja vrijednosti košarke kao sporta i njegovog kulturnog, socijalnog i obrazovnog značenja u razvoju civilnog društva. 

Danas je tako na društvenim mrežama i službenoj stranici Udruge osvanula i objava pod naslovom: Revizorski izvještaj KK Cibona za 2019. godinu – gdje je zapelo?, uz popratni video koji ukazuje da ga na stranicama KK Cibona nema, iako je Sukladno stavku 2, članka 32. Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija (KK “Cibona” je registrirana kao udruga tj. neprofitna organizacija), financijski izvještaji neprofitnih organizacija koje su u prethodnoj godini imale ukupan prihod iznad deset milijuna kuna, podliježu reviziji koja se obavlja sukladno revizijskim propisima.

Sukladno stavku 3 istog članka istog Zakona, neprofitne organizacije iz stavaka 1. i 2. ovoga članka dužne su do 30. lipnja tekuće godine objaviti na svojim mrežnim stranicama revizorsko izvješće o obavljenoj reviziji godišnjih financijskih izvještaja, odnosno o uvidu u financijske izvještaje za prethodnu godinu.

„Prema javno dostupnom Financijskom izvješću za 2019. godinu objavljenom na mrežnim stranicama, vidljivo je da je KK “Cibona” u 2019. godini imala prihod od 14.093.831,00 kn, pa je u zakonskoj obvezi objaviti revizijski izvještaj o poslovanju Kluba za 2020. godinu.

Unatoč zakonskoj obvezi, revizijski izvještaj za 2019. godinu još uvijek nije objavljen, tj. kasni se s njegovom objavom pet (5) mjeseci.

Ne želeći u ovom trenutku ulaziti dublje u analizu onoga što je navedeno u revizorskom izvješću za 2018. godinu (nemamo želudac za to), a s obzirom na sve nebuloze koje se događaju u i oko našeg najdražeg kluba zadnjih godina,  mi kao udruga osnovana upravo s ciljem očuvanja identiteta, promicanja ugleda i razvitka KK “Cibona”, poticanja i praćenja rada sadašnje i svih budućih uprava KK “Cibona”, kao i ciljem zalaganja za transparentno poslovanje i poštivanje statuta KK “Cibona”, javno postavljamo sljedeća pitanja Upravi kluba i Ministarstvu financija, a imajući i u vidu činjenicu da su mnogi naši članovi istodobno i članovi KK “Cibona” koji prema Statutu imaju pravo na transparentne i pravodobne informacije:

  1. Zašto se kasni s objavom revizorskog izvještaja i je li on uopće zatražen i napravljen?
  1. Je li Ministarstvo financija reagiralo na kršenje zakona o obveznoj javnoj objavi revizije za neprofitne organizacije s preko 10 milijuna kuna prihoda, a ako nije, zašto nije?
  1. Kako je moguće da Grad Zagreb i dalje financira klub bez ikakve kvalitetne provjere financijskog stanja Cibone s obzirom na javno poznate poslovne, rezultatske i marketinške dubioze?

Od trenutne uprave kluba ne tražimo osvajanje ABA lige, otvaranje pristojnog fan shopa ili odblokiranje navijača na društvenim mrežama, znamo da to nisu u stanju ostvariti, ali tražimo jedno, a to je poštivanje zakona u svakom trenutku.“ – navode iz Udruge Mi smo Cibona.

 

 

Related Articles