#234

Umrla ruska legenda

Ruska košarkaška legenda, Sergej Bjelov umro je u 69. godini života. Nekadašnji bek Sovjetskog Saveza smatra se za jednog od najboljih europskih košarkaša. Bjelov je igrao na poziciji beka, a iza sebe ima pregršt uspjeha, kako i u igračkoj, tako i u trenerskoj karijeri.

Rus je započeo košarkašku karijeru u Uralmash Sverdlovsku gdje je odigrao tri sezone, a 1968. godine seli u moskovski CSKA gdje je osvojio 11 naslova prvaka te dva kupa Sovjetskog Saveza za dvanaest godina provedenih u ruskom klubu. Uz to, pridodao je još dva trofeja Eurolige, 1969. te 1971.

Ni reprezentativna karijera nije bila nimalo lošija. Bjelov je četrnaest godina proveo u reprezentaciji SSSR-a, a za to vrijeme uspio je osvojiti zlatnu i tri brončane medalje na olimpijskim igrama, dva svjetska te četiri europska prvenstva.

Kao trener, osvojio je po dva prvenstva SSSR-a i Rusije te NEBL(nekadašnji BBL).

Činjenice da je bio fenomenalan igrač leže u tom da je `69 izabran za MVP-a Eurobasketa, godinu poslije je uzeo istu titulu na svjetskoj smotri, a čak tri puta bio je najbolji strijelac Eurolige. 1991. godine izabran je među FIBINIH 50 najboljih igrača gdje je skupio je najviše glasova. Godinu poslije uvršten je i u Naismithovu “Kuću slavnih”, a 2007. i u FIBINU istoimenu dvoranu časti.

Starijim poznavateljima košarke Bjelov će ponajviše ostati u sjećanju zbog majstorske partije koju je pružio u finalu Olimpijade u Munchenu 1972. protiv Sjedinjenih Američkih Država. Bjelov je tada ubacio 20 poena, a Sovjeti su uzeli zlato pobjedom 51-50. Remek djelo Rusa možete pogledati u priloženom videu.