Ususret poluzavršnici: Borna Kapusta – razigravač budućnosti

Array

Za tjedan dana počinju juniorski poluzavršni turniri Prvenstva Hrvatske na kojemu ćemo imati priliku vidjeti deset najboljih ekipa i skoro sve reprezentativne kandidate koje ove godine vodi Ante Nazor. U suradnji s organizatorima turnira, klubovima i Klupskim košarkaškim kupom Dražen Petrović portal Crošarka će Vam pokušati donijeti sve najvažnije informacije s ovog natjecanja, uključujući i statistiku uživo svih utakmica.

Kao najavu ovog događaja donosimo intervjue s našim mladim nadama, ponajboljim igračima klubova koji su se plasirali na poluzavršnicu. Seriju započinjemo s Križevcima, prvakom Sjevera, kojima je ovaj plasman povijesni uspjeh. Predvodnik generacije je junior ulaznog godišta, mladi igrač koji već oduševljava na A1 parketima.


Kada je prošlo ljeto iz rodne Koprivnice prelazio u Križevce, šesnaestgodišnji Borna Kapusta ni u primislima nije očekivao da će samo nekoliko mjeseci kasnije postati procesor igre seniorskih ‘žabaca’. U Križevcima je u to doba stasavala jako dobra juniorska generacija i prvenstveno radi njih i preko njih, Borna je planirao jednog dana izaći na veliku košarkašku scenu. No, stvari su kasnije krenule drugim tijekom i Borna je i ranije no što je to planirao pokazao velikim dečkima da mu je mjesto među njima.

I Borna, koprivničko srpanjsko dijete, je, kao i mnoge hrvatske sportske biografije, proizvod obiteljske manufakture:

“Košarku sam počeo igrati sa šest godina pod nadzorom oca Borisa, dugogodišnjeg koprivničkog košarkaškog trenera. I svih ovih deset godina on je odrađivao ulogu oca – trenera. Ne računajući reprezentativne pripreme, odlazak u trideset kilometara udaljene Križevce, moj je prvi izlazak izvan trenerskog kišobrana tate Borisa, naravno uz njegov blagoslov.”

Borni su se neke stvari poklopile. Na samo pola sata od njegova doma, u Križevcima, košarkaški su ‘žapci’ ušli u prvoligaški razred i vratili loptanje pod obručima u modu. Križevčani su ove sezone odlučili dodatno pomladiti momčad i kroz svoje mlađe selekcije graditi svoju košarkašku budućnost.

“Pratio sam kako se stvari odvijaju u mojem susjedstvu, vidio sam da se u Križevcima okuplja niz kvalitetnih mladih igrača iz cijele regije, pa i šire. Osjetio sam da su mladim kvalitetnim igračima tamo vrata širom otvorena, da puno rade, treniraju i igraju, a kako je jako volim košarku – nisam dugo razmišljao. Križevci su se nametali kao idealno rješenje.”

Jednom, kad je sa obitelji prelomio odluku, stvari su se počele odvijati ubrzano. Velik dio juniora priključen je i pripremama i treninzima seniora. Borna je radi treniranja upisao u Križevcima školu i preselio u grad pod Kalnikom.

“Sjajno sam se ‘našao’ sa dečkima i nikakvih problema sa prilagodbom nisam imao. Pa, nije Koprivnica preko svijeta. Postali smo prava ekipa – na i izvan terena. Prošli smo odlične pripreme i na terenu je to od prve utakmice izgledalo kao da već godinama igramo zajedno – uostalom, vidi se to po našim ovosezonskim rezultatima.”

Borna Kapusta

I sa pripremnih utakmica seniora dolazile su informacije o ‘malom’ koji povezuje igru velikih ‘žabaca’. Svoje prve prave seniorske minute (27) odradio je u Modecu protiv favoriziranog Zagreba i već na poluvremenu imao valorizaciju 18. Na slijedećoj domaćoj utakmici protiv Darde već je bio prvi čovjek Križevčana sa valorizacijom 20 i  glas je krenuo. Svaki njegov ulazak u igru donosio bi preslagivanje na terenu i kvalitetu više za križevačke ‘žapce’. Na radnom mjestu u čijem opisu piše da zahtjeva autoritet i iskustvo – 16-godišnji Borna dirigira križevačkim seniorskim orkestrom.

“I prva me ekipa primila sjajno. Odlični su unutarmomčadski odnosi u svim križevačkim selekcijama – ni seniori tu nisu iznimka i nema tu nikakvog genereacijskog jaza. Uostalom ekipa je mlada, a mlad je i trener. Prednost je što Luka Bujas trenira i juniore i seniore, pa nemam nikakvog problema u igranju na više frontova.”

Pred Bornom je juniorska poluzavršnica u Zadru od 17. – 21.travnja. Juniori Križevaca ove su sezone do poluzavršnice došli nadmoćno, bez poraza.

“Imamo odličnu ekipu i siguran sam da u Zadru možemo pokazati konkurentnu košarku. Ali, nadmoć na regiji i u matičnom prvenstvu prije nam je nedostatak nego prednost. Dok drugi igraju po nekoliko jakih utakmica tijekom sezone, mi se u to baš ne možemo pouzdati. Ali, nemamo nikavog pritiska, osim da odigramo svoju najbolju košarku. Igrat ćemo svojim stilom, bez mudrovanja – brzo i moderno, sa puno trke – pa da vidimo kuda će nas to odvesti.”

Velik i važan dio juniorske križevačke selekcije ove sezone je ulazno godište (Kapusta, Prstec, Šipić..), neki su još i kadeti (Palijan, Topić…) i biti će i slijedeće sezone na okupu. A dolaze i novi talentirani dečki iz drugih sredina. Borna uživa igrajući s njima.

“Nemojte me pitati koji su moji interesi izvan košarke – nema ih baš. Obožavam košarku i ona je, kao što sam vam već rekao,  moja prva i najveća životna ljubav. Uživam u igranju s dečkima iz svoje momčadi i mislim da će ova generacija biti na vrhuncu svoje moći dogodine, iskusnija za jedno jako natjecanje. A da tada, uživati ću zajedno s dečkima u igri i nadmetanju. Bit će to, siguran sam, sjajno iskustvo.”

Related Articles