Okršaj Dražena i Jordana u Jazinama

U ova specifična vremena prisjećamo se specifičnih ljudi. U vremenu globalnog “gubitka kompasa” inspiraciju valja potražiti u Kapetanu.

Ne zbog toga što ga većina smatra najboljim. Možda s manje talenta i košarkaške “finoće” od drugih (trofeje ne treba uspoređivati jer je prerano otišao), o Kapetanu se ipak pričaju priče, pišu knjige i On je jednom rječju inspiracija. O njegovoj veličini dovoljno je reći da je imao veliki broj izjava koje danas mnogi koriste kao životne citate i koje svakodnevno možemo upotrijebiti. Upravo s jednim od takvih ćemo zaključiti ovaj tekst jer u ovakvim vremenima taj citat nam ukazuje na prolaznost svega.

Dražen-Petrović-Jordan-Foto-ACB-758x380

U moru negativnih vijesti odlučili smo se prisjetiti onih ljepših i rijetko spominjanih trenutaka Kapetanove karijere, a vežu se uz okršaje s Michaelom Jordanom. Osim čuvenih dvoboja u najjačoj ligi svijeta i onih iz Barcelone ’92., Dražen i Michael su se susretali u tinejdžerskim danima.

Kako je Michael Jordan došao u Zadar, odnosno Jazine?

Okršaji Kapetana protiv Najvećeg bili su epski. “Petro” je s Netsima dosta zadao problema neuništivim Bullsima.

  • Dražen je protiv Jordana u dresu Netsa odigrao devet utakmica te je postigao 170 poena, odnosno 18.9 u prosjeku

“Uvijek smo išli do maksimuma. Nije se moglo drukčije protiv Dražena. Ti dvoboji su bili odlični.” – Michael Jordan.

Njihovi prvi okršaji počeli su desetljeće ranije. Reprezentacija Jugoslavije često je odrađivala američku turneju protiv najboljih NCAA momčadi. Iako je na prvu turneju otišao s 15 godina u sklopu selekcije “Mladih nada Hrvatske” (da, tako su se zvali) i usput prvi put susreo Pata Ewinga, Dražen prve ozbiljnije američke korake 1981. godine odrađuje sa selekcijom reprezentacije bivše države. Predvođen Bogdanom Tanjevićem na klupi, Dražen je počeo dobivati minute, a na posljednjoj utakmici turneje običaj je bio susresti se s North Carolinom, sveučilištem za koje je igrao Michael Jordan.

Pomlađena reprezentacija pružila je odličan otpor. Jordan i društvo slavilo je tek nakon produžetaka (77:70), a Dražen je dobio 16 minuta (nije se upisao u strijelce) dok je Michael susret završio sa simbolična 23 poena!

Nitko nikad nije dobio sve utakmice. Što prije shvatiš, bit će ti lakše.” – Dražen Petrović

Godinu poslije Dražen uz Acu napreduje pa se to osjetilo i na novoj turneji gdje su poraze morali priznati igrači poput Doca Riversa. Ubrzo se dogodio “klik sa sveučilištem” Notre Dame za kojega je naš Kapetan čak i potpisao, ali ipak nikada nije za njih odigrao utakmicu. To Cibona može zahvaliti gospodinu Novoselu. Turneja je završila bez susreta s Jordanom. No, te je iste godine američka družina gostovala na europskoj turneji pa je jedan od okršaja Dražena i Jordana odigran u dvorani Jazine u Zadru!

Dogodilo se to 23. lipnja 1982. godine pred 3000 gledatelja. Mješoviti američki sastav slavio je rezultatom 90:92 nakon što je game-winner preko ruke Petera Vilfana postigao John Paxson, inače kasniji suigrač Jordana u Bullsima. Jordan je postigao 24 poena, a Dražen se zaustavio na solidnih 10 poena.


Statistika utakmice u Jazinama:

Jugoslavija – Sveučilišna selekcija SAD-a 90:92

Jugoslavija: Vučević 2, A. Petrović 4, Benaček 7, Đurišić, Sunara 7, Žižić 6, Radović 5, Vilfan 26, Radovanović 13, Vučurović 4, Avdija 6, D. Petrović 10.

SAD: Carter 12, Cox 2, Paxson 12, Payne 13, Turner 4, Grandholm 3, Thomas 6, Sitton 4, Russell 3, Revelli, Jordan 24, Jones 9.

Utakmicu su sudili Matijević (Zagreb) i Srdoč (Rijeka).


Godinu poslije, novi okršaj. Ovog puta “Preko bare”. Ponovno su Jordanovi slavili uz njegova 23 poena, dok je Dražen ubacio 18 poena (75:65). Gospodin Zrak otišao je nakon toga svojim NBA putem, dok je Dražen nakon neobičnog poteza novog izbornika Kreše Ćosića uz Rađu, Zdovca, Kukoča, Paspalja, Divca i ostale počeo skupljati trofeje s reprezentacijom i klubovima.

Porazi Kapetana nisu sputavali u svome naumu te je uvijek znao kako na kraju izaći kao pobjednik!

“S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati” – Dražen Petrović.

 

Related Articles