Utakmica odluke na Višnjiku

Array

Hrvatska će iduće sezone imati jednog predstavnika manje u ABA ligi. Za vikend je „biti ili ne biti“ utakmica, utakmica odluke u kojoj se u posljednjem kolu ABA lige odlučuje tko će opstati i imati pravo nastupa u ligi i dogodine. Susret je to između Zadra i Splita, pa će tako Jadranaska liga ostati iduće sezone na samo jednoj momčadi s Jadrana.

Mađarski Szolnoki Olaj, momčad koja je većinu sezone provela na posljednjem mjestu, u drugom dijelu sezone se ozbiljno pojačala i sustigla tako Splićane, Zadrane i Širokobriježane (koji su sami sebi skrojili sudbinu i opstanak pobjedama u posljednjim kolima protiv Zvezde i Olimpije) i tako unijela nemir u hrvatske klubove. Što baš nisu mogli pričekati kraj sezone s pojačanjima pa krenuti u novu sezonu s novim, boljim ambicijama?

To je pitanje koje se pitam ja, a i mnogi navijači Zadra i Splita. Pitamo se to jer da su Mađari završili posljednji, svakako bi i u idućoj sezoni nastupali u ligi jer im je to ugovorom zajamčeno. Vežu ih, naime, dvije godine ugovora što znači da ćemo i dogodine gledati Mađare bez obzira na poziciju na kraju sezone. Nitko ne voli biti zadnji, pa ni Mađari.

Obje momčadi su mogle izbjeći ovakav scenarij. Zadrani su pružali jako dobre partije protiv jakih momčadi, posebno protiv srpskih sastava (pamti se ona luda završnica protiv Partizana u kojoj su Zadrani slavili polaganjem Travisa u posljednjoj sekundi), a protiv manje kvalitetnijih su bili neprepoznatljivi što ih je i dovelo u ovakvu situaciju.

Splićani su dobro startali, ali kako je vrijeme odmicalo postepeno su padali. Ponajviše se to dogodilo zbog silnih nesreća, ozljeda (lom noge Krušlina), trovanja hranom i slično. Alfa i omega momčadi, Nikola Vujčić, nedostajao je u nekim ključnim utakmicama, što se odrazilo na rezultat pa su Žuti upali u negativnu seriju od šest poraza u drugom dijelu sezone.

Možemo zaključiti da su si Mađari sami krivi što će dogodine vidjeti naše more samo jednom (očekuje ih samo jedno obalno gostovanje u Hrvatskoj). Hoće li posjetiti Split ili Zadar preostaje za vidjeti u nedjelju u 17 sati u dvorani Krešimira Ćosića.

Related Articles