#234

Uvod u Prvu mušku ligu

Prva muška liga počinje “ovog produženog vikenda” pa će košarkaški sladokusci, ako ih još ima (u tolikoj mjeri) moći osim HT Premijer lige pratiti i zbivanja Prve lige, drugog po razini ranga natjecanja u seniorskoj (muškoj) košarci. Spomenuti moramo svakako da i pripadnice ljepšeg spola također započinju s novim izazovima.

Prva liga – uspješan projekt ?

HKS Prvu ligu smatra uspješnim projekt ponajprije zbog činjenice da su se lani preko ovog natjecanja afirmirali mnogi mladi reprezentativci koji su tako dobili ozbiljnije seniorske minute koje su kao posljedica rezultirale berbom medalja u mlađim kategorijama protekloga ljeta. Činjenica stoji, no problema i dalje ima. Mnogi klubovi su odustali zbog velikih financijskih zahtjeva koje iziskuje nacionalna liga. Međutim, u dogovoru sa Savezom i to bi se moglo “sanirati” kroz idućih par sezona jer je potrebno strpljenje kako bi se kroz koju godinu uopće mogao ocijeniti projekt i na kraju eventualno okarakterizirati uspješnim.

Zbog odustajanja se i liga osnažila pa ćemo moći svjedočiti većoj koncentraciji kvalitete nego što je to bilo u prvom izdanju. U HKS-u bi se mogli povesti nogometnim primjerom gdje je za ovako malu državu najbolje rješenje Liga 10 (Prva i Druga) gdje bi se dobilo više jačih utakmica u svim rangovima. Za dobrobit hrvatske košarke veseli činjenica da su povratnici – novi članovi lige bivši prvoligaši s juga – Sonik Puntamika i Dubrovnik.

Kaštela i Jazine će i dalje imati što reći, a kao izrazito neugodni domaćin s juga bi trebao biti i splitski Universitas. Uz konsolidirani Kvarner i Pulu 1981 na Zapadu (nažalost Istrauni su odustali zbog nekih drugih razloga) sa stranim pojačanjima, odnosno dobre zagrebačke momčadi (i povratnike iz Dubrave) te Đakovo na Istoku, liga bi prema početnim najavama trebala biti dosta izjednačena.

Raspored 1. kola Prve muške lige

KK Đakovo – KK Kvarner 2010 
KK Jazine Arbanasi – KK Pula 1981  
KK Rudeš – KK Dubrava 
KK Zapruđe – KK Agrodalm 
KK Dubrovnik – KK Sonik Puntamika 
AKK Universitas – KK Ribola Kaštela