Venezuela od danas domaćin Američkog košarkaškog prvenstva

Array

Venezuela, odnosno njen glavni grad Caracas, domaćin je Američkog prvenstva za košarkaše koje traje od danas, 30. kolovoza, do 11. rujna i koje će dati četiri putnika za Svjetsko košarkaško prvenstvo koje se sljedeće godine održava u Španjolskoj.

Na prvenstvu sudjeluju najbolje reprezentacije Sjeverne i Južne Amerike, s izuzetkom Sjedinjenih Američkih Država, koje su već osigurale nastup u Španjolskoj osvajanjem zlatnog olimpijskog odlična u Londonu prošle godine.

Deset ekipa podijeljeno je u dvije skupine, te će svaka ekipa u prvih pet dana odigrati po četiri utakmice, sa svakim protivnikom iz svoje skupine. U skupini A nalaze se Brazil, Urugvaj, Kanada, Jamajka i Portoriko, dok skupinu B čine Argentina, Paragvaj, Meksiko, Dominikanska Republika te domaćin Venezuela. Nakon prvog kruga ekipe od prvog do četvrtog mjesta u skupini prolaze dalje, dok za posljednjeplasirane ekipe prvenstvo završava.

U drugom krugu svaka ekipa iz skupine A koja je prošla dalje igra protiv svih ekipa koje su prošle dalje iz skupine B. Tako će svaka ekipe ponovno u pet dana odigrati nove četiri utakmice, a četiri najuspješnije ekipe će izboriti plasman u polufinale 10. rujna, te će se finale i utakmica za treće mjesto odigrati dan poslije.

Kao i na Europskom prvenstvu koje uskoro počinje u Sloveniji (4. rujna), i u Venezueli će brojne ekipe biti oslabljenje neigranjem svojih najboljih igrača. Tako će Argentina igrati bez Manua Ginobilija, Carlosa Delfina, Pabla Prigionija i Andresa Nocionija, Brazil bez Nenea, Tiaga Splittera, Andersona Varejaa, Dominikanska Republika bez Ala Horforda, Kanada bez Stevea Nasha a Venezuela bez Greivisa Vasqueza, novog igrača NBA momčadi Sacramento Kings.

U takvom rasporedu snaga Portoriko će biti jedan od favorita za prva četiri mjesta i plasman u Španjolsku, no svakako u tu grupu pripadaju još i Argentina, Brazil te Kanada, dok se i Dominikanska Republika s pravom nada prolasku među četiri najbolje ekipe.

Portoriko će predvoditi omaleni razigravač Minnesota Timberwolvesa J.J. Barea, a uz njega će glavnu prijetnju protivnicima predstavljati Carlos Arroyo, igrač s bogatim NBA iskustvom i aktualni košarkaš Galatasaraya. NBA iskustva ima i krilni centar Renaldo Balkman, a brojni pratitelji hrvatske košarke rado će ispratiti nastupe Larryja Ayusa, 36-godišnjeg košarkaša koji je nosio dresove Splita (sezona 2006/07) i Cibone (2007/08).

Argentina će svoje nade položiti u ruke Luisa Scole, 33-godišnjeg košarkaša Indiana Pacersa. On će biti prvo ime svoje ekipe, ali lako moguće i cijelog turnira, tako da možemo očekivati velike partije od njega. Da nije bilo spomenutih otkaza Argentina bi bila veliki favorit natjecanja, no pokušat će izboriti plasman u polufinale i bez njih. Šestorica argentinskih košarkaša igraju u domaćoj ligi, a nešto više inozemnog iskustva imaju Leonardo Mainoldi, igrač španjolske Fuenlabrade i Juan Pedro Gutierrez, koji će od sljedeće sezone nositi dres Gran Canarije.

I reprezentacija Brazila sastoji se većinom od igrača iz domaće lige, njih sedam, ali predvodit će ih Marcelinho Huertas, sjajni razigravač Barcelone. Najviše pomoći trebao bi imati od Alexa Garcije, Rafaela Hettsheimeira i J.P. Batiste, koji imaju bogato iskustvo natjecanja na ovakvim prvenstvima.

Svakako treba još spomenuti Kanadu, kod koje je legendarni Steve Nash u ulozi generalnog menadžera, odnosno osobe zadužene za odabir igrača. Sigurno je da bi veći doprinos dao kao igrač, ali od reprezentativnog dresa odustao je 2003. godine te od prošle godine ima ulogu menadžera za reprezentaciju. Uspio je Nash privući četvoricu NBA igrača (Cory Joseph, Andrew Nicholson, Joel Anthony i Tristan Thompson) koji će biti udarne igle ekipe na ovom prvenstvu i nadaju se da će uspjeti izboriti mjesto među četiri najbolje ekipe.

Iako brojne ekipe imaju problema s otkazima najvažnijih igrača, na prvenstvu ćemo vidjeti brojne NBA igrače i igrače s dobrim europskim karijerama, tako da ćemo gledati kvalitetnu košarku. Prvenstvo će otvoriti Kanada i Jamajka utakmicom u 17.30 po srednjoeuropskom vremenu, a s obzirom na vremensku razliku od šest i pol sati, izvještaj svakog dana natjecanja moći ćete pročitati na portalu Crošarka u prijepodnevnim satima.

Related Articles