Vječni derbi za hvatanje uzlazne forme

Drugo kolo HT Premijer lige zaključit će još jednim Vječnim derbijem Cibona i Zadar (srijeda 20h – Arena Sport).

Obje momčadi su u prvom kolu upisale pobjede. Doduše, Cibona je do dva boda došla nešto teže protiv Vrijednosnica, a Zadar je bio uvjerljiv protiv Škrljeva. Obje momčadi nastupile su proteklog vikenda u ABA ligi i obje su, pomalo očekivano, poražene protiv crnogorskih momčadi.

Domaći parket zasigurno daje blagu prednost Cibosima, no Zadrani su proteklih godina redovito pokazivali kako znaju kako se dolazi do pobjede u Zagrebu. Motiva za to neće nedostajati s obzirom da je zadarska momčad sastavljena od redovom bivših igrača Cibone.

Detalji su ključ

Kontrola skoka i šuterska raspoloženost definitivno će biti dva osnovna pokazatelja po kojem će se moći izvući puno zaključaka. S obzirom da su obje momčadi odradile otvaranje ABA lige u skladu sa svojim mogućnostima protiv, na papiru, jačih protivnika teško se unaprijed može iščitati trenutna forma jer se radi o samome početku sezone. Stoga, ostaje za vidjeti tko će se bolje snaći u situaciji kada je protivnik približno iste kvalitete.

Matchup

Detalji se svakako odnose na matchup. Junaković vs. Rebec, reakcija klupe, Velić vs. Nazor, kontrola reketa, sudar centarskih linija, balans s krilnih pozicija su svakako neke od “utakmica unutar utakmice”. Cibona za razliku od prijašnjih godina sada ima jedan dio rostera koji može odgovoriti run&gun košarci. “Ludilo, ali kontrolirano” od strane spomenutih razigravača bi moglo biti presudno ukoliko se crne rupe u igri uspiju minimalizirati.

Dojučerašnji Cibosi bit će svakako željni dokazivanja (Uljarević, Gilbert i ostali) protiv svoje bivše momčadi, ali trenerske taktičke postavke i pravovremena prilagodba trenera znala je prošlih sezona biti ključna u egal utakmicama.

Amerikanci

Američka pojačanja još nisu službeno potvrdila da se radi o “pravim pojačanjima” te smo dojma da mogu bolje. Svakako je potrebna i doza prilagodbe s njihove strane, to vrijedi za obje momčadi, kako bi trener i momčad od njih izvukla maksimalnu korist. Velike su kritike publike na Ciboninog razigravača iz Litve te je od svih upravo on ostao najviše dužan.

Utakmica bez velikog rezultatskog imperativa s obzirom da je riječ tek o drugom kolu domaćeg prvenstva, ali svakako je prilika za dobivanje dodatnog samopouzdanja i hvatanje uzlazne forme pred najteže izazove.