Zadar: Novi direktor i igrač, čekaju se još nove pobjede

Array

Predstavili su u KK Zadru ovih dana dva nova subjekta koja će igrati ulogu u sudbini kluba, jedan na operativnoj razini i u dugoročnom smislu, a drugi na igračkoj razini na zasada određeno vrijeme, od jednog mjeseca, s mogućnošću produženja svoje karijere u klubu. Riječ je o novom direktoru Marinu Čačiću i novom šuteru Jordanu Burgasonu.

Čačić bi mogao biti dobro rješenje za dotičnu poziciju u klubu ovog trenutk a njegovim dolaskom bi se blago uzlazna putanja kojom klub ide u posljednje vrijeme, dolaskom Branka Skroče i procesom preoblikovanja koji je finaliziran prije otprilike tjedan dana, mogla transformirati u putanju još većeg pozitivnog nagiba. Način razmišljanja koji je novi direktor prezentirao kroz svoje izjave na održanoj press-konferenciji ispravan je, uzevši u obzir to da vidi fokus na financijsku stabilnost kao primarnu točku oporavka kluba.

Često se taj faktor kroz vladavinu prijašnjih direktora i predsjednika zanemarivao, te je nauštrb kratkoročnih uspjeha (koji su često bili planirani, ali ne i postignuti) izostavljan, a sve to dovelo je do loših natjecateljskih i financijskih rezultata te rušenja ugleda i snage kluba. Upravo zato planovi koje najavljuje mladi novopečeni zaposlenik kluba ključni su za svijetlu budućnost KK Zadra, o kojoj svi navijači sanjaju. Treba napomenuti kako će Čačić u svome radu imati i podršku, osim ljudi formalno zaposlenih i izabranih za rad u klubu, šire zajednice kluba, već izgrađene baze navijača, kroz razne savjete, PR mogućnosti i ostale načine.

S druge strane, novost u klubu je i igrački dodatak momčadi, Amerikanac zanimljivog imena – Jordan Burgasona. Čitavši njegove izjave za medije te prativši njegove upise na društvenim mrežama, u kojima na nekim mjestima opisuje svoj životni i igrački put, da se zaključiti kako je on osoba koja je prije svega zahvalna na prilici da igra košarku profesionalno, odnosno da košarkom zarađuje za život, s obzirom da je to ono čime se od malena želi baviti i ono o čemu cijeli svoj vijek sanja.

Riječ je o dobroj i kvalitetnoj mladoj osobi koja neće pokazivati naznake lijenosti i nediscipline te će zasigurno pružiti 100 % svojih mogućnosti na terenu i izvan njega. Njegove dobre šuterske sposobnosti neupitne su a pitanje je samo koliko brzo će dohvatiti razinu forme koju je imao u svojim najboljim danima i tako konkretno pomoći klubu. Učinak od 12-13 koševa po utakmici trebao bi zadovoljiti navijače i klupske strukture te doprinijeti igri i rezultatima Zadra, a sigurno da potencijal za takvo nešto postoji. Prva utakmica u kojoj će moći pokazati što zna i može pružiti bit će ona protiv mađarskog Szolnokija, koja je Zadranima iznimno važna, možda i najvažnija u sezoni dosad, a nakon mjesec dana znat ćemo da li je on ono što Zadru u ovom trenutku nedostaje na poziciji šutera.

Kao što je nekoliko redova iznad spomenuto, predstoji klubu iz Krešinog doma skoro pa krucijalan dvoboj na domaćem terenu, onaj protiv mađarskog predstavnika u ABA ligi. Mađari su se pokazali kao vjerojatno najlošija momčad natjecanja i nalaze se na zadnjem mjestu tablice, jedno mjesto iza Zadra, a za pobjedu ne znaju u zadnjih pet susreta, dok su sveukupno trijumf ostvarili samo dva puta u 11  susreta.

Ne bi trebao Zadar imati puno problema u nastojanju da izađe iz tog dvoboja kao pobjednik i tako prekine niz od tri poraza koja su donijela navijačima utučenost i brigu. Upravo će navijači morati shvatiti koliku težinu nosi pobjeda u ovoj utakmici te doći i pružiti igračima na parketu podršku, jer preoblikovani Zadar s novim licima među vodstvom kluba, od kojih su većina veliki i zagriženi fanatici, zaslužuje da ga se dođe ispratiti na potencijalnom početku puta u nove pobjede. Sve te nove pobjede, uz ranije spomenute promjene, mogle bi značiti postavljanje kamena temeljca za novi, stabilni i respektabilni Zadar.

Spomenimo za kraj da bi konačno jedanput bilo lijepo vidjeti i da svi navijači u dvorani žele da Zadar pobjedi jer ima i onih koji jedva čekaju da se utakmica izgubi, a za sebe govore da su veliki navijači Zadra. Veliki navijač Zadra nikada nebi htio da mu voljeni klub izgubi utakmicu, slagao se on s upravom kluba ili ne jer uprava kluba ne igra utakmice, igraju je igrači i njima treba dati podršku. Da je Zadar jedna specifična sredina, dovoljno govori i podatak da pojedinci već pljuju po novo izabranom direktoru kluba Marinu Čačiću koji još nije ni počeo s radom.

Njemu će ovo biti prva utakmica da je na čelu kluba, a prvi potez nakon službenog imenovanja bio mu je uvid i analiza svih zateknutih ugovora, preuzetih obveza i potraživanja. Sljedeći korak je izradazapisa o zatečenom stanju, a nakon što nadzorni odbor prihvati izvještaj, održavanje press konferencije na kojoj bi se prezentiralo zatečeno stanje u klubu kao i smjernice djelovanja u prvom periodu nakon preuzimanja funkcije.

Biti direktor u košarkaškog kluba u Gradu košarke je nezahvalna funkcija od koje se u pravilu bježi, ostaje nada da će se novi direktor ozbiljno uhvatiti posla te pokrenuti toliko potrebne promjene. Tereta na leđima ima, što je nasljeđe iz vremena neracionalnog vođenja klupske politike. Prioritet je da klub počisti stanje u svom dvorištu da bi napredovao i vratio izgubljeno povjerenje navijača. Vrijeme je za jednu pozitivnu priču oko KK Zadra, javnost je čeka dugo, a ta pozitivna priča ne mora biti vezana isključivo za rezultate na terenu. Iz tog razloga i sa tim nadanjima mladom direktoru želimo puno sreće.

Related Articles