Zagreb i treći put bolji od Kvarnera

Array

Treći međusobni susret, ovaj put u Ligi za prvaka, odigrali su u Trnskom košarkaši Zagreba i Kvarnera. Nakon teškog stradanja i minus 45 u gradskom okršaju protiv Cibone, u kojem se, prema riječima njihovog trenera Danijela Jusupa, nisu borili niti za častan poraz, Mravi su protiv Riječana tažili povratak samopouzdanja i treću međusobnu pobjedu ove sezone.

S druge strane, s obzirom na mladost i brojne promjene u svom rosteru u odnosu na prošlu godinu, Kvarner je možda i najugodnije iznenađenje ove sezone. Stoga je momčad Marijana Mancea bez imperativa u ovom natjecanju – kontinuitet dobrih igara i napredak njegovih mladih igrača bio je prioritet i uoči gostovanja u Trnskom.

Pomalo nervozno ušle su momčadi u ovaj dvoboj, no šest izgubljenih lopti Zagreba i nekolicina promašenih šuteva Kvarnera nije gurnulo u prednost niti jednu stranu nakon prvih deset minuta. Drugu dionicu, pak, bolje je otvorio domaćin i tricama Domagoja Vukovića i Jakova Vladovića otišao na prvu osjetniju prednost (25:17). Uslijedio je odgovor s druge strane – dvije trice Dine Stipčića i polaganje Davora Konjevića u 17. minuti donijeli su Riječanima potpuni povratak u utakmicu (29:29).

Kako je vrijeme odmicalo, povećavao se i broj tehničkih pogrešaka pa je tako do poluvremena Zagreb skupio čak 13 izgubljenih lopti naspram osam Kvarnerovih. Utjecalo je to dakako na efikasnost, budući da se na odmor otišlo s malim brojem koševa, ali i blagom prednošću Zagreba (33:29).

Jednako onoliko koliko su poentirali u prvom dijelu, Zagreb i Kvarner ubacili su u trećoj četvrtini. Mravi su svoje vodstvo učinili uvjerljivijim u 25. minuti, kada su preko Milekovića i Šarlije prvi put pobjegli na plus devet (50:41). Ipak, nisu to uspjeli dugo sačuvati, jer su gosti preko Cinca i Konjevića ponovno uhvatili priključak i u posljednji period igre ušli s minimalnim zaostatkom (62:61).

Koš za koš igralo se sve do 35. minute, kada koševe postižu Batur, Vladović i Marčinković i odvode Zagreb na novih plus devet (77:68), s kojima su Mravi konačno prelomili utakmicu i upisali prvu pobjedu u ovogodišnjem izdanju Lige za prvaka.

Među petoricom dvoznamenkastih u redovima pobjednika, najzapaženiji s ukupnom valorizacijom 27 bio je Ivan Batur (16k, 9sk, 4as). Pored njega, Pavle Marčinković je ubacio 15, a Luka Božić 14 koševa. Mauro Veljačić s 18 ubačaja bio je najefikasniji u riječkim redovima. Marijan Čakarun dodao je 15, a Dino Cinac 14 koševa.

U sljedećem kolu Zagreb će na vruće gostovanje u Sinj kod Alkara, dok će Kvarner na svom parketu dočekati momčad Zaboka.

Related Articles