Žižić nakon pobjede protiv Srbije: Svi smo gladni pobjeda

Samo su Grčka i Hrvatska bez poraza na kadetskom Europskom prvenstvu u Ukrajini koje ulazi u samu završnicu, a prema do sada prikazanom naša ekipa bi mogla nastaviti odličan niz U16 reprezentacija na europskim smotrama.

Iako smo protiv Ukrajine, Francuske i Srbije imali i lošijih trenutaka, nepotrebnih pogreška, izgubljenih lopti ili smo uputili više nerezonskih šuteva, veseli činjenica da niti jedna pobjeda nije dolazila u pitanje i svaku utakmicu smo znalački, iskusno, priveli kraju. Prije početka prvenstva najviše smo očekivali od Lovre Mazalina i Dragana Bendera, igrača koje su skauti poznatih klubova već pribilježili. Ta očekivanja su njih dvojica ispunila, a sigurno je veliko zadovoljstvo na našoj klupi s igrom i preostalih članova ekipe, pogotovo s Brunom Skoknom, Nikom Slavicom te Antom Tonijem Žižićem koji statistički ima najbolji učinak u momčadi.

Žižić je neumorno skupljao lopte ispod svog i protivničkog obruča dajući sigurnost svojoj ekipi, a u napadu je s prosječnih 15,3 koševa po utakmici drugi strijelac naše ekipe. Trenutačno je najbolji skakač prvenstva (12,8), sedmi strijelac, drugi bloker, prvi po broju double-double učinka, četvrti u šutu za dva poena, a drugi u slobodnim bacanjima. Impresivno, te brojke zorno opisuju Žižićev doprinos u ovih šest pobjeda.

Pitali smo centra naše reprezentacije, nakon pobjede protiv Srbije u kojoj je upisao 20 poena i 18 skokova, o dosadašnjem dijelu prvenstva te koji mu je protivnik bio najneugodniji.

“Prvu grupu smo dosta lagano prošli. Kako prvenstvo ide dalje dolaze nam sve jače i jače utakmice. Velika je stvar što smo napravili rezultat 6:0 i  tako si olakšali ulazak u četvrtfinale i osigurali nešto slabijeg protivnika. Po meni najteža utakmica je bila upravo ova jučerašnja protiv Srbije, a najneugodniji protivnik bio je Francuz Stéphane Gombauld“,  rekao je mladi Splićanin. Za ovaj rezultatski niz smatra da je zaslužan cijeli tim:

“Odlično funkcioniramo kao ekipa na terenu, ali i izvan njega. Svi moji suigrači su maksimalno fokusirani i motivirani za svaku utakmicu i svi smo jednako gladni pobjeda i želje za osvajanjem medalje do koje je još težak put. Treneri i vodstvo su napravili dobru organizaciju cijelih priprema i dobro su nas posložili da timski izgledamo na terenu.”

Dragan Bender i Ante Toni Žižić

Foto: Fiba Europe

Žižićev statistički učinak će sigurno natjerati naše buduće protivnike na posebne dogovore ili uigravanja. Pitali smo ga prati li svoje te brojke i zna li u kojim je sve kategorijama u Top 10 prvenstva.

“Prvenstvena želja mi je osvajanje medalje, statistikom se uopće ne zamaram. Ipak, kao sto sami vidite, cijela ekipa pokazuje izvrsne statističke brojke i svaki igrač može odlučiti utakmicu. Ja jedino mogu obećati da ću se i dalje boriti, kao i do sada, za svaku loptu i situaciju, a kako će to na kraju statistički izgledati mislim da je najmanje bitno.”

Pripremni period su prošli bez Mazalina koji je bio s juniorima. Iako je bilo i poraza, sa svim protivnicima su igrali otvorenu utakmicu. Dojam je da se Lovro trudi maksimalno podići cijelu ekipu i s njim u momčadi djeluju moćno i prava bi šteta bila da ne prođu četvrtfinale i ne osiguraju plasman na U17  Svjetsko prvenstvo koje se sljedeće godine igra u Dubaiju.

“Mazalin je svoju kvalitetu pokazao igranjem za stariju reprezentaciju, a vidite i sami koliku ogromnu važnost i težinu ima i u našoj reprezentaciji. Izvrstan momak koji nam svima daje sigurnost i odlično se uklapa u naš timski duh. Još smo mi daleko od Dubaija i do polufinala nas dijeli vrlo važna i teška utakmica u kojoj nema popravnog ispita. Želimo uspješno završiti našu misiju u Ukrajini, a onda ćemo moći razmišljati dalje.”

Tonijev brat je bivši hrvatski reprezentativac Andrija Žižić. Neki izvori kažu da bi se mogao pridružiti bratu u Ciboni, sam Andrija je ove godine izjavio da bi volio osvojiti neki trofej s mlađim bratom.

“S bratom se konstantno čujem, više puta dnevno, razmjenjujemo mišljenja o utakmicama. On ima ogromno igračko iskustvo i jako dobro zna kako funkcioniraju stvari u svijetu košarke i naravno da su mi njegovi savjeti dobrodošli. Po pitanju kluba samo znam da sam još uvijek igrač Splita.”

Toni je na kraju obećao, u ime cijele ekipe, da će napraviti sve što mogu kako bi ostvarili što bolji rezultat.