Zlatni junior Splita odlazi u SAD

Array

Marin Marić, osamnaestogodišnji centar Splita, član U-18 reprezentacije koja je ovog ljeta osvojila zlato na Europskom prvenstvu u Litvi, odlučio se za nastavak karijere u SAD-u te se upisao u školu La Lumiere u LaPorteu u blizini Chicaga.

“Još od prvog razreda srednje škole razmišljao sam o odlasku u SAD i odlučio sam se na taj korak, mislim da je to dobar potez. Imao sam nekoliko ponuda, dobio sam punu stipendiju. Upisao sam ‘prep school’, još jednu godinu srednje škole koja služi kao priprema za fakultet koji ću potom upisati. Mislim da bi mi bilo rano odmah upisati koledž, ipak su tamo centri fizički moćniji, tri-četiri godine stariji. Dobro će mi doći godina dana da se pripremim za to. Uvjeren sam da ću svojim talentom potom dobiti punu stipendiju na nekom fakultetu”, izjavio je Marin za Slobodnu Dalmaciju te dodaje kako je zapažen od strane skauta zahvaljujući dobrim igrama na Europskom prvenstvu.

Bilo je teško donijeti tako važnu odluku i otići, pogotovo tako mladom čovjeku, no ipak se odlučio na taj korak.

“Došao sam čiste glave, da se obrazujem jer inače ne bih dolazak ovdje mogao sebi priuštiti, a ako uspijem u košarci odlično. U nas se mnogo juniora izgubi i toga me bilo strah. I kolega iz reprezentacije Mislav Brzoja te prijatelj Matej Buovac koji već igraju u SAD-u su mi savjetovali da dođem. Mislim da ću se ovdje više i uozbiljiti, a ovo je mini vojska, u 10 navečer se gase svjetla. Nas pet-šest košarkaša zajedno smo u jednoj kući. Kampus je udaljen od svega, pa u 10 navečer jedino s vukovima možeš otić’ popričat”, rekao je uz smijeh Marić.

Na Gripama nije bilo problema, te je Marin otišao kao slobodni igrač.

“Do 18 godine sam imao ugovor o profesionalnoj orijentaciji. Prijateljski smo se razišli, bili su korektni. Prije Europskog prvenstva sam razgovarao s ljudima iz kluba, nakon natjecanja su mi govorili da još nije kasno. Tako sam odlučio, no nikada ne znaš s 23-24 godine kada se vratim možda opet zaigram za Split.”

Inače, Marić je sa Žutima po završetku juniorskog staža trebao potpisati prvi profesionalni ugovor, no iskazao je želju za odlaskom preko bare. Zbog toga su ga odlučili neometano pustiti u nadi da će podići svoju razinu igre na visoku razinu te su mu poručili da se brzo vrati u Split.

“Voljeli bismo da je ostao, ali je odlučio otići. Izrazio je želju da ode, da će tamo imati odlične uvjete za školovanje i igranje košarke, kao i želju da se nakon toga ponovno vrati u Split, a mi nikoga ne želimo sputavati. Dapače mi smo Mariću i pomogli pri odabiru mjesta gdje će nastaviti školovanje. Želimo mu sve najbolje, da uspije i da se opet vrati i zaigra za Split”, kazao je sportski direktor Splita Nikola Vujčić.

Related Articles