Zoran Vrkić: Vrlo sam sretan zbog poziva izbornika

Array

Zoran Vrkić jedno je od onih imena riječke košarke koja su je prerano napustila i otisnula se u bijeli svijet kako bi izgradili karijeru. Još kao golobradi mladić iz juniorskih pogona Matulja i Kastva prije deset godina otišao je u slovensku Postojnu, odakle je počeo njegov košarkaški put koji danas proživljava vrlo dobre trenutke.

Vrkić se nakon ozljede Frana Pilepića našao na širem popisu izbornika Velimira Perasovića za nastup na Eurobasketu u rujnu. Zagrebačka skupina bit će vrhunska prilika za pravu košarkašku priču, za povratak košarke gledateljima i navijačima, ali i za neke igrače poput Vrkića da dožive svoju punu renesansu.

Vrkić je reprezentativni poziv zaslužio dobrim igrama u redovima GKK Šibenika s kojim je igrao Ligu za prvaka. Kroz veći dio prvog dijela sezone imao je problema s ozljedom noge koja ga je na dulje vrijeme držala dalje od parketa, no na pravi se način vratio na parkete. Nije to promaklo stručnom stožeru reprezentacije, Vrkić se raduje ljetu u kockastom.

“Vrlo sam sretan zbog poziva izbornika Perasovića kojeg jako cijenim budući da znam kakve je stvari radio s Valencijom i za vrijeme dok sam ja bio u Bilbau. osvojili su Eurokup, bili na korak do finala domaćeg prvenstva pored neprikosnovenih, Reala i Barcelone. Mislim da bi na ovom Europskom prvenstvu mogli napraviti velike stvari, imamo mlade zvijezde – Šarića i Hezonju i još niz vrhunskih i potentnih igrača koji su kadri napraviti novi veliki iskorak na europskoj sceni. Što se tiče mog poziva, ne mogu reći da mu se možda nisam nadao, a sada kad je stigao idem se dokazati i pokazati da zaslužujem mjesto u rosteru koji će istrčati na parket prvog dana Eurobasketa”, kaže Vrkić.

Lani se u Šibenik vratio iz Bilbaoa gdje je igrao zajedno s Franom Pilepićem i Damirom Markotom. Igrao je Vrkić i u grčkim klubovima Peristeriju i Ikarosu, između tih angažmana po nekoliko je mjeseci nosio dresove Zadra i talijanskog drugoligaša Biancoblu iz Bologne. Profesionalnu je karijeru započeo upravo u Šibeniku gdje je, kao i u Splitu proveo dvije sezone. Puno je očekivao u ljubljanskoj Olimpiji, no ondje nije ostao koliko je želio.

“Šteta je što su me ozljede u dobroj mjeri sputavale u razvoju, mislim da je sada pravo vrijeme da ponovno potražim angažman u nekoj od jačih europskih liga. Istini za volju, nisam planirao drugi dio prošle sezone odraditi u Šibeniku ali sam na koncu u Ligi za prvaka vidio novu priliku za uzlet i nisam pogriješio. Zasad nemam klub, nadam se da će stići ponuda koja će me zadovoljiti. Baš zbog toga idem napasti mjesto u reprezentaciji, nemam što izgubiti i mogu samo profitirati”, rekao je Vrkić.

Riječka je košarkaška priča za Vrkića završila otkako je 2005. iz Kastva prešao u Postojnu. Kaže kako je s Kvarnerom svojedobno bilo kontakata, ali put ga drži podalje od rodnog grada. Tako će, kako veli i ostati, bar još neko vrijeme.

“Ne vidim sebe blizu Rijeke u košarkaškom smislu. Barem kada gledam kroz neku bližu budućnost. Rano sam otišao, mislim da još mogu puno dati”, kaže Vrkić koji je u reprezentativnom dresu prošao sve selekcije u mlađim uzrasnim kategorijama.

Za U-20 reprezentaciju nastupao je na Europskom prvenstvu u Novoj Gorici, gdje je u generaciji koju su predvodili Ante Tomić i Ivan Siriščević zajedno s bivšim igračem Kvarnera i Škrljeva Frankom Filipovićem osvojio deseto mjesto. Dvije godine ranije na U-18 Eurobasketu ta je generacija bila jedanaesta u Beogradu. Kao kadet, Vrkić se nije uspio kvalificirati na Eurobasket 2003. u Madridu.

Related Articles