Županja i Vinkovci u novoj sezoni Euroregija lige?

Array

Prema informacijama od organizatora Euroregija lige, u tijeku su intenzivne pripreme za drugu sezonu ovog regionalnog natjecanja koje okuplja klubove iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U prošloj, eksperimentalnoj sezoni, sudjelovalo je sedam klubova koji su ujedno i osnivači lige: Županja iz Hrvatske, Drina iz  Zvornika, Bijeljina plus, Radnik iz Bijeljine, Brčko Distrikt, Sloboda iz Tuzle iz BiH te Loznica iz Srbije.

Liga je ustrojena zbog odigravanja što većeg broja utakmica i razvoja košarkaškog sporta, odnosno mladih sportaša, na racionalan način, s kraćim putovanjima i manjim troškovima bez plaćanja kotizacije, članarina ili trenerskih licenci. Pravo nastupa imali su svi igrači koje su klubovi odredili, ali s preporukom da se u okviru ove lige prilika da mladim igračima.

KK Županja, naš jedini predstavnik, se uključila u ligu jer su u klubu mišljenja da će nastupi omogućiti daljnji napredak njihovih mladih igrača kako bi se ipak ozbiljnije bavili košarkom nakon sudjelovanja u A-2 ligi koja, nažalost, traje samo 5 mjeseci. Također, kroz ligu se ostvaruje suradnja s klubovima iz regije što pomaže daljnjem unaprjeđenju rada u klubu.

“Obzirom da je ovo bila premijerna sezona koja je pokrenuta na inicijativu samih klubova, bez troškova kotizacija, registracija, (pre) skupih sudaca…. mi ju u klubu ocjenjujemo kao više nego uspješnom i korisnom. Jedna od rijetkih primjedbi u protekloj sezoni je kasniji završetak lige, no i ona će biti otklonjena novim kalendarom natjecanja” rekao nam je član Upravnog odbora KK Županja Zlatko Grgić.

Predrag Vujić (KK Bijeljina Plus), jedan od organizatora lige je istaknuo: “Liga je pokazala odlične rezultate. Prva sezona je otvorila klubovima razne mogućnosti, a mladim igračima veliki broj utakmica u kojima mogu stjecati međunarodno iskustvo. Liga je prvenstveno namijenjena igračima mlađim od 20 godina, i u njoj je već došlo do njihove afirmacije.”

Svi klubovi iz prve sezone su potvrdili svoje sudjelovanje i u ovoj sezoni, a kako sada stvari stoje liga će brojati deset klubova. Naime, pozivnicu za nastupanje potvrdili su i BiH klubovi Silver Kings iz Srebrenika i Millennium iz Živinica, a očekuje se još i pozitivan odgovor KK Vinkovci koji ove sezone obilježava 50-godišnjicu kluba.

Prema informacijama od organizatora, liga bi se igrala dvokružno. Prve utakmice u sezoni 2012/13 odigrati će se 8. rujna 2012, a drugi dio lige startao bi 23. ožujka 2013. Novost u odnosu na prošlu godinu je i to da će se igrati Final Four u jednom mjestu.

Kroz ligu će profitirati i najmlađi igrači. U predigrama utakmica svoje međunarodne oglede igrat će dječaci rođeni 2000.godine, a njihova finalna utakmica prethoditi će finalnoj utakmici Euroregija lige.

U premijernom izdanju lige polufinalni parovi su bili OKK “Sloboda” Tuzla i KK “Brčko Distrikt” Brčko te KK “Drina” Zvornik i KK “Županja” Županja. U finalnoj utakmici u tuzlanskoj dvorani Mejdan Sloboda je pobijedila Drinu iz Zvornika rezultatom 73:66 dok je Županja na kraju bila treća.

Related Articles