10 godina od Zadrovog slavlja u Jadranskoj ligi

Array

Deset godina već je prošlo od prvog i jedinog osvajanja Jadranske lige od strane nekog Hrvatskog kluba. Pošlo je to za rukom Zadru koji je 2003. godine u Ljubljani iznenadio jednog od najvećih Europskih klubova, ponos Izraela, Maccabi.

Zadar je na ljubljanski final four došao kao autsajder, a uz Zadrane, na final fouru su još igrali Maccabi, Crvena Zvezda i domaća Union Olimpija.

Nitko nije vjerovao da Zadar može dobiti Crvenu Zvezdu u polufinalu osim najzagriženijih navijača, kojih je pedesetak došlo na tribine Tivolija. Na tom se susretu dešavalo svašta. Zadar je na poluvremenu gubio 39:37, a u trećoj četvrtini Zvezda je bila bolja i otišla je sredinom četvrtine na desetak poena razlike, a onda je uslijedio dugotrajni prekid utakmice kojeg su izazvali navijači Zvezde, Delije.

Bacali su baklje u dvorani, jedna je pogodila pomoćnog trenera Zadra, Tončija Mašinu. Ispalili su raketu prema dijelu tribina gdje je bio Tornado. Prekid je trajao preko sat vremena, a kasnije se ispostavilo da su Delije naštetile svojim igračima jer je Zadar nakon prekida zaigrao puno bolje.

Nakon što su gubili dva poena razlike, zadnji napad na utakmici imao je Zadar. Loptu je u rukama imao Marko Popović koji je bio najbolji pojedinac na terenu. Par sekundi prije kraja krenuo je na ulaz, a nakon što su ga udvojili loptu je dodao na krilo gdje je na trici čekao Michael Meeks koji je do tog trena imao šut 0:3 iza linije za tri poena. Meeks se dignuo i šutnuo, a lopta je ušla u koš i veliko slavlje je moglo početi. Zadar je u finalu gdje ga čeka gigant Maccabi s našim Nikolom Vujčićem.

Točno na jučerašnji datum, Ljubljana je bila Zadarska, prepun Tivoli Zadarskih navijača predvođenih Tornadom bio je obojen u plavo-bilu boju. Jedna Zadarska studentica koja je tek upisala studij u Zagrebu ispričala mi je kako ju je zvala mama nakon polufinalne pobjede i rekla joj “Ubit ću te ako odeš na finale u Ljubljanu!“, par trenutaka poslije, zove je tata, a njegova rečenica bila je “Ubit ću te ako ne odeš!“, naravno, otišla je i vjerojatno nije požalila!

Zadar je nošen još jednom maestralnom predstavom Popovića koji je pogađao sve živo, pa čak i s centra, iznenadio Maccabi i osvojio prvu i jedinu, povijesnu titulu Jadranske lige. Trener Zadra bio je Danijel Jusup. Tek nakon dugih 10 godina vidimo koliku težinu ima taj osvojeni trofej jer nikada prije, a ni poslije niti jedna Hrvatska momčad nije podignua trofej Jadranske lige. Pitanje je kada će opet neka naša momčad osvojiti ovaj trofej.

 

Related Articles