37 dobrih minuta Zadru nedovoljno za pobjedu

Array

Još jedan scenarij koji uključuje poraz generiran padom u zadnjim minutama zadesio je Zadar. Ovoga puta bilo je to u užarenom Pioniru protiv Partizana. Konačan rezultat utakmice bio je 81:74 u korist beogradskog kluba, bez obzira na vodstvo Zadra koje je trajalo više od 36 minuta.

U utakmici s puno naboja, koju je obilježilo isključenje trenera domaćih Vujoševića te gađanje zadarskih igrača predmetima s tribine, mladi Partizanovi igrači pobjedu su oteli Zadru oružjem koje ih kroz cijelu utakmicu, malo je reći, nije služilo – tricama. Zadru je, pak, ova utakmica, bez obzira na sve, donijela saznanje da se u budućnosti može osloniti na svoje mlade lavove koji će grb kluba ponosno braniti gdje god igrali.

Krenimo redom. Prva četvrtina donijela je odličan start za Zadar, suprotno očekivanjima većine neutralnih promatrača, koji su predviđali poraz Zadra, a cjelokupni dojam o takvom raspletu intenzivirali su i kladioničarski koeficijenti, koji su bili pomalo i sramotno visoki kad je riječ o mogućnosti Zadrove pobjede. Bez Ivanova i Delaša, koji su bili spriječeni u dolasku i odigravanju utakmice, Zadar je utakmicu započeo petorkom Mikulić, Vrbanc, Ramljak, Travis i Kaštropil. Sukladno najavama koje smo pisali, od početka se vidjelo kako Romeo Travis ima snagu i znanje da nosi momčad Zadra svojim ubačajima, a na solidan način pridružili su mu se i suigrači, kod čijeg prisustva posebno raduju ime Ivana Mikulića u početnom sastavu. Ubacivanjem mlađih igrača poteklih iz zadarske škole košarke, trener Nazor sigurno je obradovao mnoge Zadrane koji su susret gledali na svojim TV-prijemnicima ili ga budno pratili na internetskom streamu. Sa Zadru suprotne strane stajao je Partizan (počevši s petorkom Milutinov, Gordon, Westermann, Milosavljević, Bertans) koji, iako pun talenta, nije pokazivao ono što se najavljivalo kroz medije. Iznimno loš šut, pogotovo za tri poena, određivao je igru mlađahnih momaka već od početka, iako je važno napomenuti kako je u tome ulogu igrala i dobra zadarska obrambena struktura.

U drugu četvrtinu ulazi se s rezultatom 21:24 u korist zadarskih košarkaša. Odmah na njenom početku iskazuje se zadarski centar Jozo Brkić s nekoliko lijepih ubačaja, čime i dalje drži Zadar na pristojnom rezultatskom odmaku. Što se defenzivnog dijela tiče, Zadar koristi zonsku obranu, a Partizanu to stvara ogromne probleme s obzirom da im je jedini odgovor na takvo postavljanje Zadrana bio šut, koji ih je ogromnim dijelom utakmice služio očajno. Sredinom četvrtine Zadar upada u mini-krizu koja kulminira prvim izjednačenjem Partizana u utakmici, kada Torey Thomas minutu i 53 sekunde prije kraja poluvremena zabija slobodno bacanje za 34:34. Poluvrijeme na kraju završava rezultatom 36:38, ubačajem Šime Olivarija kojim donosi svom klubu prednost od dva poena. Za istaknuti je kako je Zadar u prve dvije dionice utakmice imao odličan šut za dva poena – 15/21, dok je Partizan, s druge strane, trice gađao jako loših 1/10.

Treću četvrtinu zadarska momčad otvara u malo izmijenjenom sastavu s obzirom na start utakmice, gdje Ivana Mikulića u početnoj petorci zamjenjuje povratnik Toni Prostran. Što se igrača Partizana tiče, oni su pauzi između dva poluvremena očito odlučili promijeniti pristup, jer se nivo njihove agresivnosti diže i ulaze u seriju ofenzivnih skokova, koja im, međutim, ne uspijeva donijeti ništa pozitivno niti konkretno kad je o poenima riječ. I dalje nastavljaju s lošim postotkom šuta za tri poena, a obrana Zadra kontinuirano im ne dopušta da se sasvim približe njihovom broju poena. Zvijezda treće četvrtine svakako je bio Romeo Travis koji je sa svojim ubačajima s poludistance bio nezaustavljiv. Minutu i 43 sekunde prije kraja četvrtine događa se situacija koja je obilježila susret, a moguće jednim dijelom utjecala i na ritam same utakmice. Naime, nakon suđenog prekršaja nad Ivanom Mikulićem, Duško Vujošević, inače poznat po dugom i britkom jeziku, protestira zbog te sudačke odluke, te tako svojoj prvoj tehničkoj pogrešci, zarađenoj još u prvom poluvremenu, pridodaje i drugu, pa nakon kratke prepirke sa sucima, biva isključen. Zadar tada, osim dva bacanja Mikulića, dobiva još dva dodatna, od kojih Travis uspijeva realizirati jedno. Tada počinje glasna reakcija Partizanove publike, kao reakcija na isključenje Vujoševića, te počinju letjeti i razni predmeti na parket, ali i kraj glava zadarskih igrača. Reakcija Ante Nazora bila je očekivana, te je on svoju momčad odveo s terena u tunel koji vodi prema svlačionicama. Nakon što su se tenzije malo smirile, Zadrani se vraćaju na parket. Slobodnim bacanjem Ramljaka nedugo nakon toga Zadar dolazi na najveću prednost u utakmici, + 10 i rezultat 43:53. Do kraja četvrtine Partizan uspijeva smanjiti rezultat na 47:53, pogođenim slobodnim bacanjima Bogdanovića i Westermanna.

Zadnju četvrtinu Partizan opet započinje pojačanom agresivnošću, te nakon dvije nepune minute ubačajima Milosavljevića i Muslija stiže na rezultat 51:53. Ubrzo nakon toga Zadar reda greške, a povrh svega Jozo Brkić dobiva petu osobnu pogrešku, te ga zamjenjuje Franko Kaštropil sa sakupljenih nezavidnih četiri osobne pogreške. On uspijeva izdržati svega dvije minute, te i on čini faul koji ga isključuje iz utakmice, a na njegovo mjesto dolazi Romeo Travis, koji je jedno vrijeme u utakmici proveo na klupi. S dobrim igrama i ubačajima kod Partizana i dalje nastavlja Dejan Musli, a nalet Partizana u njihovo prvo vodstvo na utakmici, tri minute i 45 sekundi prije kraja, tek drugom momčadskom tricom pretvara Dragan Milosavljević, za rezultat 60:59. Izjednačava tada u četvrtoj dionici vrlo dobar Prostran preko slobodnog bacanja, te je to ujedno bilo i zadnje izjednačenje Zadra. Partizan nastavlja održavati svoju prednost, ubacivši i dvije trice, što je bilo nevjerojatno gledajući scene promašivanja cijelog obruča kroz prve tri četvrtine kojima su igrači Partizana nekoliko puta podsjetili na loše amaterske igrače s kvartovskog igrališta. Thomas, Anđušić i Musli bili su glavni akteri s Partizanove strane zadnjih nekoliko minuta, dok su kod Zadra najviše inicijative za povratkom u utakmicu pokazivali Travis, Prostran i Ramljak. Ipak, od toliko priželjkivanog povratka nije bilo ništa, te utakmicu slobodnim bacanjem za 81:74 zaključuje Westermann.

Najbolji igrač u redovima Zadra bio je Romeo Travis s 18 koševa, devet skokova, tri asistencije te tri ukradene lopte, za konačnu valorizaciju 19. Slijedili su ga Marko Ramljak s devet ubačenih poena, te Mikulić i Kaštropil s osam. Kod Partizana ponajviše se istaknuo Dejan Musli, najviše doprinijevši preokretu Partizana, s konačnih 12 poena, koliko su zabili i Thomas i Anđušić.

Dakle, Partizan je pobijedio utakmicu (bez obzira što je toliko isticana talentirana mladost ostala pomalo nedorečena), no Zadar je pokazao srce. Igrači koji su bili na terenu i predstavljali Košarkaški klub Zadar oličenje su onoga što košarkaški zaljubljenici koji navijaju za klub, ove sezone žele gledati. Mladost, neustrašivost i beskompromisnost. Bez obzira na pad koncentracije u zadnjoj četvrtini, koji je uzrokovan i potrebom za napuštanjem terena radi vlastite sigurnosti, potencijal je ovom utakmicom definitivno razotkriven među zadarskom momčadi. Kad se priključe izostali Delaš i Ivanov, playmaker Allen, te Vrbanc, Batur i Prostran budu potpuno zdravi, vjerujemo kako će ova momčad zasjati punim sjajem. Na kraju, po viđenom na jučerašnjoj utakmici, treba reći kako će ovo sigurno biti zanimljiva sezona regionalne lige, pogotovo za zadarske navijače.

Related Articles