3X3: General Vasilije Mitu preko Statista do titule prvaka Hrvatske

Array

Nakon odličnih polufinalnih i finalnih utakmica, Streetball ekipa General Vasilije Mitu skinula je s trona Cedevita Statiste, prošlogodišnjeg prvaka Hrvatske i drugoplasirane s finalnog turnira FIBA World Tour 3X3 koji se prošle godine održao u Miamiju.

Tako je prekinuta dominacija splitske ekipe koja ipak nije izgubila sve šanse da ponovi prošlogodišnji uspjeh, već sljedeći  vikend nastupaju na turniru u Talinu gdje imaju priliku izboriti mjesto za Masters u Pragu. General Vasilije Mitu trijumfom u Rijeci siguran je putnik za Švicarsku gdje će 30. i 31. kolovoza pokušati izboriti jedno od prva dva mjesta koja vode na finalni 3X3 Fiba World Tour (Istanbul, 4.-5. listopad).

Završni Masters najboljih hrvatskih 3×3 ekipa igrao se u Rijeci nakon 15 turnira diljem Hrvatske. Ekipe koje su se plasirsle u finale BEKO BASKET TOURA bile su podijeljene u dvije grupe iz kojih su prvoplasirani išli direktno u polufinale dok su drugi i treći igrali četvrtfinale.

Cedevita Statist (Hrvoje Marin, Toni Vitali, Duje Kaliterna, Toni Mindoljević) je opravdala ulogu favorita i bez poraza je bila prva u skupini A. Druga je bila Fišer grupa iz Rijeke, a treći zadarski Pulestri. U drugoj skupini, General Vasilije Mitu (Igor Musulin, Željko Palavra, Ivan Kovačević, Ivica Cvitanović) je očekivano bio prvi, ali u svakoj utakmici su morali proliti dosta znoja za pobjedu. Zadarski The Billy Boyzi u odlučujućoj su utakmici bili bolji od Pain & Gain 22:15, a za treće su iskusni dečki iz Ekipe za očevid pobijedili Gladijatore 21:11.

Četiri Novaka iz Ekipe za očevid (Mario Novak, Matija Novak, Manuel Novak, Nikola Novak) slavila je u prvoj četvrtfinalnoj utakmici protiv Fišer grupu 21:19, a u drugom Pulestri su sa 18:10 dobili The Billy Boyzae.

Posljednje utakmice su pokazale zašto je 3×3 košarka sve popularnija u svijetu. U prvoj utakmici Pulestri (Jurica Dražović, Zvonimir Baričević, Ivan Bulić, Toni Ivičić) su u polufinalu imali 20:20 protiv Statista, ali Hrvoje Marin na kraju iz slobodnog bacanja odlučuje pobjednika. U drugom polufinalu još neizvjesnija utakmica puna dramatičnih događaja. Vasilije Mitu kod rezultata 18:18 ostaje s dva igrača. Ekipa za očevid promašuje slobodno bacanje, a nakon odbijene lopte Željko Palavra pogađa tricu za 20:18. Mario Novak propušta priliku za izjednačenje i u sljedećem napadu Vasilije Mitu osigurava finale.

Ovogodišnji finalisti su stari poznanici s basketaških turnira u regiji. Prošle godine su Statisti nanijeli dva poraza “Generalima”, u četvrtfinalu prošlogodišnjeg Mastersa u Rijeci te u polufinalu prestižnog turnira u Lipiku. Na krilima dobre igre Palavre i Musulina General Vasilije Mitu rezultatom 21:19 pobjeđuje Cedevitu Statiste i osiguravaju “vizu” za Švicarsku.

“Turnir je stvarno bio iz snova, gotovo sve i jednu utakmicu smo dobivali u dramatičnim završnicama, ni mi sami nismo vjerovali da se ovako nešto može desiti. Nadali se jesmo, ali ovo premašuje najluđe snove. Činjenice da prvi put igramo u ovom sastavu, da smo cijelu noć putovali i došli oko 6 sati ujutro u Rijeku, da smo finalnu utakmicu protiv ponajbolje svjetske ekipe odigrali desetak minuta nakon iscrpljujućeg polufinala, da nemamo sponzora i kvalitetnu logistiku čini ovaj uspjeh još većim” – rekao je za Crosarku Željko Palavra, Vitežanin u zagrebačkoj ekipi.

Statisti će pokušati uzvratiti u Lipiku gdje su prošle godine slavili, a pobjednici Mastersa u Rijeci imaju priliku da im uzvrate i za drugi prošlogodišnji poraz.

“Da dobili su nas u polufinalu s tim da sam ja na turniru u Lipiku igrao za Corner Pub. Nema tu nikakve osvete, idemo utakmicu po utakmicu. Basket je nepredvidiv sport i od svakoga se može izgubiti, tako da do utakmice sa Statistima dalek je put”.

Related Articles