A1: Sve su karte podijeljene, počinje rasplet

Array

Ovaj vikend, od 15. do 17. ožujka, posljednji ćemo put u sezoni 12/13 moći popratiti hrvatske prvoligaše u ovom sastavu.

Od srijede, 27.ožujka, šestorka iz donjeg doma će s bodovima koje su u 18 kola prvenstvenog dijela uspjeli dohvatiti protiv ostalih sudionika Lige za ostanak krenuti u bitku za nove pobjede koje bi ih zadržale u A1 razredu hrvatske košarke i naredne sezone. Od iste te srijede, četvorka iz gornjeg doma pridružit će se ABA eliti i s nulte razine krenuti u boj za prvaka Hrvatske.

Subotnji košarkaško-navijački spektakl iz Sinja podario nam je posljednjeg sudionika Lige za prvaka – Alkari su se u urnebesnom ozračju, koje je sjajno dekoriralo tu utakmicu, prometnuli u nepatvorene junake Cetinske krajine. Zahvalili su Sinjani i svojoj Gospi Sinjskoj, a budite sigurni da nisu zaboravili ni  Damira Milačića – omiljenog Zagrepčanina u gradu alke i košarke.

Kvarner – Osječki sokol (petak, 18:00)

Već u petak, u 18 sati, prvi će na parket Kozale Riječani i Osječani. Kvarner Vladimira Anzulovića u Bedekovčini je prepustio prvo mjesto novozagrebačkim ‘mravima’. Riječane su nakratko zaustavili Zagorci u  utakmici malih brojki i s poenom razlike (58-57). Međutim, društvo s Kozale, uostalom, baš kao i njihovi slavonski gosti, već je do sada obavilo sjajan posao. U prvom kolu LZP u srijedu, 27. ožujka, Kvarner će ugostiti još uvijek aktualnog prvaka Hrvatske – zagrebačku Cibonu. Lijepa nagrada za sjajnu sezonu, ali neće tu utakmicu Fiumani shvatiti samo kao šetnju crvenim tepihom – ima u Zuli i njegovim dečkima još dosta natjecateljskog baruta.

I Osječani mogu potapšati sami sebe po leđima – u svojoj rookie sezoni u Ligu za ostanak sa sobom nose svih svojih pet pobjeda, uz realnu mogućnost da im na startu LZO u leđa gledaju i Zagorci i Prigorci i Dubrovčani. Osječani će prvo kolo borbe za ostanak provesti kod starih prijatelja iz Dubrovnika, u čijem su društvu i proveli najveći dio prvenstvenog dijela sezone, i koji su polako, izgleda, počeli pisati izlazno pismo iz A1.

Dubrovnik – Alkar (subota, 18:00)

Prvi od subotnja tri ogleda kreće u Dubrovniku u 18 sati. U Gospinom polju gostuje vesela alkarska družina iz Sinja. Prošlotjedno smo nadmetanje Sinjana i Brođana u sinjskoj športskoj dvorani najavili kao posljednji istinski košarkaški spektakl u Hrvatskoj. I kao što ste mogli vidjeti, pročitati – nismo pogriješili. Sinj i Cetinska krajina, okruženje u kojem košarka ima status interne, lokalne religije, u svakom slučaju zaslužuju da im na prag dođu i oni najveći i tamo, pred auditorijem koji obožava loptanje pod obručima, pokažu sve svoje umijeće.

Euforični alkari dolaze u goste u sasvim oprečno ozračje. Dubrovačka karaka pušta na sve strane, pojačanja nema ni na udaljenom obzoru, a bome ni igre koja bi ponudila malo nade. Izgleda da će Grad, iz kojeg su na veliku scenu odlazili Tomić, Prkačin, Perić i još mnogi, nakon dugo vremena ostati bez prvoligaške košarke. Šteta, ali čini se da su se s tim pomirili i sami ‘gospari’.

Đuro Đaković – Križevci (subota, 19:00)

U 19 sati, u Brodu i Baranji, počinje četveroboj koji jedini sa sobom nosi malo bodovnog suspensa.

U Vijušu, šokirani Đuro dočekuje šokirane Križevčane. Brođani su se iz sinjskog vulkanskog grotla vratili s košarkaškim PTSP-om. Niz Cetinu je otišla i posljednja nada da će izdašni sponzorski projekt brodskog giganta završiti u visokom društvu i tako opravdati ambiciozna ulaganja u najavi sezone i face lifting na polusezoni. Brođani u LZO nose sa sobom lijepu bodovnu zimnicu (za sada 7 pobjeda), ali to zasigurno nije ono što bi im u ovim okolnostima moglo na lice navući osmjeh zadovoljstva.

Osim jednoga, ni križevački ‘žapci’ nakon domaćeg poraza od Darde, nemaju razloga za zadovoljstvo – čak štoviše –  bodovna matematika nakon tog poraza, urezala je još pokoju boru na mlado lice Luke Bujasa. Prema sadašnjem stanju u LZO, ‘žapci’ ostatak kolone doista gledaju iz žablje perspektive – ispod su samo Dubrovčani. Onaj jedini razlog zadovoljstvu nakon subotnje utakmice zove se Borna Kapusta, ima samo 16 godina i sigurna je razigravačka budućnost križevačkog kluba i hrvatske košarke. Baby face killer je nakon Zagreba (u poluvremenu valorizacija +18!) i protiv Darde bio najbolji ‘žabac’ i hladnokrvno poslao Remberta da čeka u redu za parket. I Križevčani se poslije poraza od Darđana zasigurno nalaze u specifičnom stanju svijesti.

Koji je od ova dva grogirana suparnika bolje zaliječio svoje duševne boli, vidjet ćemo u Vijušu, u subotu u 19.

Vrijednosnice OS Darda – Zabok (subota, 19:00)

U isto vrijeme, nešto sjeveroistočnije, u Baranji, snage će odmjeriti dva pobjednika iz prošlog kola.

Darđanski ‘brokeri’ su se vratili iz Križevaca na štitu i tako već na startu LZO dobrano osigurali svoje prvoligaške dionice i za sljedeću sezonu (za sada 7 pobjeda). I bez Perajice (ozljeda) Glavinića (otišao) i Meznarića (ozljeda u Slovačkoj), Darda sigurnim korakom gazi prema A1 i sljedeće sezone.

Zagorci Drage Črnjevića prošle su subote smijenili lidera prvenstva, riječki K10, a dugovječnom treneru Zabočana bi od tih, samo prestižnih bodova, sigurno draže bilo da u rosteru može imati Ivana Đermana, na čiju šaku zbog ozljede neko vrijeme neće moći računati. I Zagorci, baš kao i Prigorci, imaju poneki trofejni odstrel visoke divljači (Zagreb, Kvarner, Alkar) ali će to u borbi za goli prvoligaški život morati vrlo brzo zaboraviti.

Zagreb – Jolly JBŠ (nedjelja, 12:00)

Zavjesu na prvi, prvenstveni dio sezone 2012/13 u nedjelju će u Trnskom spustiti prvi i treći – Zagreb i Jolly, koji će i televizijskom auditoriju zorno prezentirati sve nelogičnosti ovakvog  sustava natjecanja.

Naime, nedjeljni je susret samo generalna proba za okršaj istih suparnika u prvom kolu Lige za prvaka, ovaj put samo s drugačijim domaćinstvom. Koga, osim rodbine, susjeda, prijatelja i kodiranog sportskog kanala,  može zanimati nadmetanje suparnika bez ikakvog natjecateljskog naboja, kada će ti isti, samo 9 dana poslije, ući u važnu bitku s pravim ulozima na stolu (publika, sponzori, koeficijenti).

I to nije jedini takav slučaj –  koliko smo samo puta do sada spominjali natjecateljski važne i nevažne utakmice, značajne i beznačajne bodove – a to je tragikomično, manipulativno, pa čak i ponižavajuće za A1 sustav,  koji je očito zamišljen kao dekorativna foto tapeta za posljednja dva mjeseca sezone, kada se među običan puk spusti velika četvorka.

lopta_mala

I zar je onda čudno da hrvatsku prvoligašku košarku u sve većem luku zaobilaze svi oni  koji su ključni za njen opstanak – publika, mediji, sponzori. A Hrvati su još jednom uspješno stvorili sustav koji sam sebe urušava, koji sam sebe eutanazira.

Uskoro će i juniorske i kadetske poluzavršnice. Ne tribine će sjesti i trenerska i menadžerska, košarkaška javnost, da bi u izlogu pogledali budućnost hrvatske košarke okupljenu na četiri mjesta, tijekom pet dana. I velika će većina tih talentiranih mladića već sada razmišljati kako zapaliti iz hrvatske košarke, put nekih lukrativnijih destinacija. I svima je, ili barem većini,  to potpuno normalno razmišljanje. I normalno je, valjda,  da matična sportska organizacija – čiji je jedan od temeljnih prioriteta košarka u mlađim uzrasnim kategorijama – u organizaciji kadetskih i juniorskih poluzavršnica ne sudjeluje ni s jednom, jedinom lipom. Tih dvadeset sudionika kadetskih i juniorskih poluzavršnica, privilegij odgajanja mladih igrača platit će troškovima smještaja, prehrane, putovanja, sudaca, zapisničara, dvorana i svega ostalog vezanog uz Basket Expo 2013. I to nikome nije neobično.

I tako je u ovoj zemlji bogomdanih košarkaških talenata, sve postalo tržišna kategorija. Sve osim sustava u kojem se istinski producira hrvatska košarkaška budućnost. Netko važan je zaboravio ušminkati i za tržišnu utakmicu pripremiti domaću, nacionalnu A1 ligu – bazu hrvatske košarkaške piramide i zadnji filter košarkaške kvalitete prije odlaska van. Ali, bojim se da je Elvis već napustio zgradu. I da je na bolesničkom kartonu netko ovlašten napisao – NE OŽIVLJAVATI !

Related Articles