A2 Istok: LIVE statistika na Crosarka.com

Array

Poštovani čitatelji, donosimo još jednu novost za koju se nadamo da će zaživjeti među vama, a i osvježiti hrvatski medijski košarkaški prostor. Predstavljamo vam projekt kojim ćemo pokušati približiti hrvatsku A2 košarkašku ligu našem krugu čitatelja, ali i pokušati dodatno popularizirati natjecanje koje je od strane medija i nadležnih institucija već godinama zapostavljeno.

Portal Crošarka u suradnji s Udrugom košarkaških sudaca grada Osijeka ovaj vikend počinje s kompletnim praćenjem jedne od hrvatskih A2 liga s testnim periodom od dva kola. Za ovo premijerno izdanje je odabran Istok iz razloga što ove godine u natjecanju sudjeluje samo osam klubova (Vrijednosnice OS Darda igra izvan konkurencije). Radi se o brojci koja nikad nije bila manja, a ovo je naš doprinos zaustavljanja negativnog trenda. Mislimo da klubovi i igrači iz ovog ranga zaslužuju veću pozornost medija i saveza te sustavniji pristup, a kako je to zamišljeno vidjet ćete već ovaj vikend kada ćemo ići UŽIVO (LiveStats) s utakmica Vinkovci – ViroviticaŽupanja – Olimp Inspekt ING. Važno je napomenuti da je projekt neprofitan, a klubovi nemaju nikakvih dodatnih financijskih troškova za njegovu provedbu.

Utakmice ćemo pratiti pomoću programa za prikupljanje i analizu košarkaških podataka za vrijeme utakmice, FIBA Europe Stats Suite i FIBA Livestats. To su moćni, profesionalni programi koji se koriste za praćenje utakmica iz niza jakih košarkaških liga uključujući natjecanja klubova pod okriljem FIBA Europa, ali i Europska prvenstva te Svjetska prvenstva mladih reprezentacija. Prikaz utakmica sa svim elementima igre momčadi i igrača će biti dostupan preko našeg portala, što ćete moći vidjeti  nakon završetka utakmice.

“Drago nam je da možemo sudjelovati u ovom neprofitnom projektu koji je na dobrobit košarke u Slavoniji i Baranji i koji će, nadamo se, podići interes i standard praćenja košarkaških liga. U našoj Udruzi već imamo obučene mlade pomoćne suce za vođenje statistike pomoću FIBA programa i što se toga tiče ne očekujemo probleme. Posebno nas veseli odaziv na Seminar za nove pomoćne suce koji se upravo održava u našoj organizaciji, i te će osobe u budućnosti imati znanja da i na ovaj način, uz računalo, prate utakmicu. Također, prepoznajemo važnost koju imaju mediji i mislimo da oko ovakvih stvari moramo svi surađivati. Ovaj testni period je naš mali doprinos i potrudit ćemo se da svoj dio odradimo na zadovoljstvo svih, klubova, ljudi koji prate košarku, ali i nas samih”, rekao je Miroslav Kontrec, predsjednik Udruge košarkaških sudaca grada Osijeka.

Subota, 20. 10. 2012.

LIVESTATS KK Vinkovci – KK Virovitica 123  (19.30 sati)
HKK Vukovar – KK Požega (20.00)

U subotu su na rasporedu dvije utakmice, Vinkovčanima dolaze u goste košarkaši iz Virovitice, a novi A2 ligaš Požega igra u Vukovaru. U prvoj utakmici prvenstva (19.30) favorit je momčad Sanjina Kalaice predvođena Tomislavom Kentrežinskim, Borisom Dugandžićem, Filipom Kordićem, Sandrom Kalaicom. Virovitica dolazi u Lenije s isključivo domaćim igračima te će već nakon prvog kola biti jasnije koji su dometi ekipe Roberta Fritza. Virovitičani su imali posljednju provjeru prošlog vikenda na turniru u Požegi na kojem su pobijedili Meteor iz Đakova (Ferenčević 17, Gverić 16, Pavlović 11, Z. Petrović 8) i izgubili od domaćina 80:66.

Utakmica u Vukovaru počinje pola sata kasnije. Vukovarci su odigrali odlično pripremne utakmice, pobjedama protiv Vinkovaca, Belišća i Meteor Đakova prometnuli su se u prvog favorita prvenstva. Očekivanja trenera Igora Modaleka od ekipe koju predvode Hrvoje Tustonić, Danijel Katavić, Nikola Tadić i mladi Borislav Kovačević su velika. S druge strane Požežani su novi klub u A2 ligi i sigurno im raspored nije išao na ruku. Momčadi Vladimira Englmana dobro bi došao Australac Ivan Platenik, njihov najbolji igrač u prošloj sezoni, ali i bez njega su na turniru u Požegi pokazali da nisu za podcjenjivanje.

Nedjelja, 21. 10. 2012.

LIVESTATS KK Županja – KK Olimp Inspekt ING (17.00)
KK Belišće  – KK Vrijednosnice OS Darda (18.00)

U nedjelju u 17 sati Županjci dočekuju Olimp Inspekt iz Osijeka. Mogla bi to biti neizvjesna utakmica dva ravnopravna suparnika. Županjci su u odnosu na prošlu godinu oslabljeni, ali ulaze u ligu s puno utakmica u pripremnom periodu. Igrali su Euroregija ligu, a u posljednjoj pripremnoj utakmici prikazali su solidnu igru u Vukovaru. Na klupi Županjaca je trener Ive Ivančićević, a najveća očekivanja idu prema trećem strijelcu lige Ivanu Stjepanoviću. Olimp Inspekt ulazi u svoju drugu drugoligašku sezonu oslabljen za Blaževića, ali i pojačan s par mladih igrača iz Osijeka. I momčad Marina Novaković predvodi igrač koji je odlično odigrao prošlu sezonu, Ivan Lozančić je s 24 poena po utakmici bio najbolji strijelac lige.
Belišće je odigralo najviše utakmica u pripremnom periodu, bili su traženi od slavonsko-baranjskih klubova A1 lige. Pod vodstvom trenera Antuna Katalenića uigrana ekipa predvođena Hrvojem Čamagajevacem, Markom Bušićem, Kristijanom Preglejom, Nikolom Peternekom i Goranom Vidakovićem u novu sezonu kreće s najvišim ambicijama. Prvi protivnik im je mlada momčad Vrijednosnica OS Darda.

Meteor iz Đakova je slobodan ovo kolo.

Related Articles