A2 Istok: Pojačani Vinkovci love prvo mjesto

Array

Još je manje od dva mjeseca preostalo do početka nove sezone drugoligaškog Istoka, a kako trenutno stoje stvari liga će teško brojati prošlogodišnjih dvanaest klubova. S jedne strane regija Istok nije nikada imala više A1 ligaša. Pored Brod Svjetlosti (od danas KK Đuro Đaković), Vrijednosnica OS Darde i Osječki sokol je pobjegao iz drugoligaške košarke te je počeo s pripremama za svoju premijernu sezonu u našem najvišem stupnju košarkaškog natjecanja.

S druge strane financijska situacija, ali i mala baza domaćih igrača, prisilila je neke klubove da se za jedno (duže) vrijeme oproste od A2 lige. Podsjetimo, na Istoku nema ispadanja ili ulaska u ligu. U njoj participiraju klubovi koji po svojoj procjeni imaju uvjete za igranje.

Vinkovčani slažu odličnu momčad

Prema izvorima iz klubova Vinkovčani u novu sezonu kreću najambicioznije. Nakon prošlogodišnjeg odličnog trećeg mjesta, ove godine žele korak ili dva više. Pored težnji za rezultatskim i organizacijskim iskorakom, prilika je to da se s dobrim igrama proslavi 50 godina igranja košarke u gradu. Vjerojatno se mnogi sjećaju vremena kada je vinkovačka publika imala prigode u Košarkaškom domu Lenije gledati vrhunske hrvatske i europske klubove poput španjolske ekipe Tau Ceramica u bivšem Kupu Radivoja Korača. Ponajbolji igrač tadašnjeg KK Telecompa je sadašnji trener Vinkovaca Sanjin Kalaica. Spomenimo da je iskusni Kalaica u Korač kupu s Vinkovčanima 1997. imao prosjek 11 poena po utakmici, dvije godine kasnije s Brotnjom 12, a u Saporta kupu 2000. s Rabotničkim 8.

Sanjin Kalaica
Sanjin Kalaica, trener KK Vinkovci

Prema informacijama iz kluba, u lov na prvo mjesto Vinkovčani kreću s istom ekipom kao i prošle godine pojačana sa, za sada, tri jaka košarkaška imena. Radi se o Petru Ćosiću, Brođaninu s iskustvom igranja u A1 ligašima Svjetlosti, Dubravi, Zaboku i Splitu,  Filipu Kordiću, Vinkovčaninu koji je protekle dvije godine u Vrijednosnicama Dardi prikazivao dobre partije te još jednom Brođaninu, Davoru Galiću, bivšem igraču Svjetlosti i Darde. Ćosić je 2006. godine igrao i u francuskom Brestu, a prošle sezone je u Slovačkoj Iskri postizao 11,5 poena i 5,3 asistencija po utakmici, dok se Kordić vraća u poznatu ekipu. Naime, prije prelaska u Dardu s većinom sadašnjih igrača i pod vodstvom sadašnjeg trenera pored utakmica lige nastupio je i na dvije juniorske poluzavršnice. Tu su još i Osječani Boris Dugandžić (prošle godine najbolji strijelac Vinkovaca sa 16,2 poena po utakmici) i Dino Dogan (13,7), ali i domaće snage, prvenstveno , kapetan Tomislav Kentržinski, Goran Matijević, Dino Peraica, Jure Primorac, Adam Vujić, Stjepan Pezer, Domagoj Sertić. Mladi Sandro Kalaica (1991.) nastavlja karijeru u Luxemburgu.

Momčad vrijedna respekta. Ako se obistinu najave, Vinkovci su svakako favorit broj jedan.

Belišće, Meteor i Vukovar jači nego prošle godine

Pored Vinkovčana, sudeći po informacijama iz samih klubova, dobre rezultate očekuju Belišće, Meteor iz Đakova i Vukovar.

Belišće je stabilan klub koji je skoro svake godine u vrhu Istoka. I ove godine očekivanja su velika i Uprava najavljuju borbu za prvu poziciju. Pod vodstvom trenera Antuna Katalenića startali su s pripremama. Prema informacijama iz kluba nije bilo odlazaka u odnosu na prošlu sezonu koju su završili na drugom mjestu, a pojačali su se s igračima iz susjednog Valpova koje od ove godine igra B ligu. Radi se o Nikoli Peterneku, četvrtom strijelcu lige s 20,3 po utakmici te o Soldi. Uz Peterneka Belišće će u sljedećoj sezoni predvoditi Hrvoje Čamagajevac, Marko Bušić, Kristijan Preglej i Goran Vidaković.

Miro Šola, predsjednik Meteora iz Đakova također najavljuje borbu za prva tri mjesta. Uz čačinačko pojačanje Krešimira Hercega, trećeg strijelca prošlogodišnje sezone, uspjeh će bazirati na domaćim igračima. Za očekivati je da se Đakovčani, koje s klupe predvodi Igor Kovačević iz Slavonskog Broda, po običaju do početka prvenstva dodatno pojačaju.

Hrvatski košarkaški klub Vukovar, po riječima trenera Igora Modaleka, ulazi u sezonu bez posebnih ambicija: “Nama je najbitnija stvar napredak mladih igrača i kontinuitet kluba. U Vukovaru imamo kvalitetu, a koje ćemo mjesto osvojiti, pokazat će naši nastupi.”

Ipak, jasno je da Vukovarci imaju solidnu momčad. U klub su došli Danijel Katavić iz Čačinaca (19,4 poena po susretu), NikolaTadić i Juraj Boras iz Vinkovaca (8,8). U ekipi Vukovara svakako treba istaknuti 18-godišnjeg Borislava Kovačevića, igrača kojem predviđaju lijepu košarkašku budućnost.

Virovitica, Županja i Olimp Inspekt za zlatnu sredinu

Za razliku od gore navedenih klubova, Virovitica i Županja nemaju igračkih prinova, ali nisu zabilježili ni odlaske svojih igrača. I jedni i drugi u novu sezonu ulaze s prošlogodišnjim sastavima sa željom da nastave kontinuitet u ozbiljnim nastupima u A2 ligi. Virovitičane s klupe vodi novi trener Robret Fritz.

“Sastav će biti gotovo nepromijenjen u odnosu na prošlu sezonu, uz iskusne Gverića, Vajagića i Zvonimira Petrovića, nadolazeće Ferenčevića i Pavlovića za ozbiljno učešće na utakmicama će se boriti mladi klupski igrači od ’95 do ’98 godišta. Oni će i biti okosnica za nadolazeće sezone. Sve ovo će se ostvariti, naravno ako ne bude ozbiljnijih financijskih potresa koji nisu nemogući.” izjavio je za Crošarku trener Fritz.

Županjska ekipa pod vodstvom Ive Invačičevića ipak priželjkuju igračka pojačanje. Prema informacijama iz kluba, zbog školovanja mogući su odlasci igrača u nove sredine. Županja će dodatno imati prilike uigravati ekipu kroz drugu sezonu Euroregija lige.

Euroregija liga: Županja - Sloboda iz Tuzle
Foto: KK Županja – detalj sa euroregija lige

Olimp Inspekt ulazi u svoju drugu drugoligašku sezonu u kojoj će biti oslabljen za Blaževića, ali i pojačan s par mladih igrača iz Osijeka. Marin Novaković, tajnik i trener u klubu, izražava zadovoljstvo prvom sezonom te ističe očekivanja u narednoj: “Danas je svakom klubu teško pronaći sredstva za normalan rad. Bez obzira na sve to, težimo da Olimpu osiguramo budućnost, da igranje i treniranje naših mladih igrača ne bude upitno, bez obzira u kojoj ligi.” Na pitanje o informacijama da će u Olimp Inspektu igrati igrači koji se ne izbore za mjesto u sastavu Osječkog sokola Novaković odgovara: “Bilo je kontakata i želja, drago nam je da je tako. Međutim, odlučili smo se da samostalno, u našim mogućnostima, vodimo klub i mislim da nismo pogriješili.”

Požega i Slavonija in, Čačinci i Valpovo out?

Najvjerojatniji novi prvoligaši su Požega i Slavonija. Vladimir Englman, trener Požege, potvrdio je nastup u ligi, dok je Goran Đurkić iz osječke Slavonije konačnu potvrdu prolongirao za ponedjeljak, iako kaže “90 posto sigurno je da smo unutra.”

U Požegi nema najava o pojačanjima, a igrat će bez i bez svoga Australca Ivana Platenika, igrača koji je prošle sezone postizao fantastičnih 36 poena po utakmici. Što se tiče drugog novaka, za vjerovati je da će Slavonija složiti respektabilnu momčad. Prošlogodišnja ekipa uz par pojačanja bit će svima tvrd orah.

Po svemu sudeći, sa Slavonijom je ukupno devet klubova u konkurenciji. Uz druge ekipe KK Đure Đakovića (Brod Svjetlost) i Vrijednosnica Darde liga bi brojala ipak prihvatljivih jedanaest klubova. Postoji mala vjerojatnost da Mladost iz Čačinaca bude dvanaesta ekipa.

Iako je čačinačka Mladost još pretprošle godine igrala kvalifikacije za A1, a prošlu je završila na drugom mjestu, prema informacijama iz samog kluba skoro sigurna je opcija o igranju u B ligi. U klubu su nam izjavili da je ostalo još jako malo nade: “Zbog previsokih troškova i gubitka sponzora Mladost će se najvjerojatnije vratiti u B1 ligu gdje ju čekaju stari znanci: Beli Manastir, Orahovica, Našice, Hrvatski Sokol, Rekord Tim…”

Mladost čačinci
Dobra stara vremena

Također, još jedan klub se s Istoka seli u niži rang. Kao i u slučaju Čačinaca, tomu je prvenstveni razlog loša financijska situacija, ali se ipak razlikuju po tome jer Valpovčani ne žele da im igranje pod mus ugrozi rad s mlađim kategorijama. Tajnik i trener u klubu Vlado Čamagajevac je potvrdio igranje pojačane juniorske ekipe Valpova u B ligi regije Istok te je istakao “da je njima u njihovoj maloj sredini jednostavno nemoguće pratiti financijske zahtjeve A2 lige, a da se ne ugrozi rad s mladim igračima.”

Do sredine listopada, kada počinje liga, ima dosta vremena. Već prve pripremne utakmice pokazati će trenutne odnose snaga. Crosarka.com će svakako, u okviru svojih mogućnosti, pomoći u promociji igrača, klubova i lige.

Related Articles