ABA: Hrvatskoj predstavnik manje, borba u Zagrebu

Array

Hrvatsku će u narednoj sezoni regionalne ABA lige zastupati samo tri kluba, a ne četiri kao što je to slučaj ove sezone. Naime, prema pravilima lige, Hrvatska i Srbija imaju garantirana po tri mjesta, dok se za četvrto bore međusobnim državnim koeficijentom koji je prošle godine bio na strani naših kluba. Ali ne i ove.

Ove sezone je stvar i teoretski riješena, naime srpski trojac, Radnički, Crvena Zvezda i Partizan imaju koeficijent 13,67, dok na drugoj strani Hrvatska ima mizernih 8,25, odnosno daleko najlošijih od ostalih država. Slovenci imaju 10,0, dok Bosna i Hercegovina ima 11,5.

Ovom prilikom dodajmo kako će prema svemu sudeći BiH i naredne sezone imati dva predstavnika, isto kao i Slovenija.

Tko će od hrvatskih klubova u ABA ligu?

Nastup u regionalnoj ABA ligi se može izboriti temeljem plasmana u nacionalnim ligama, a prema tome, svi klubovi koji budu igrali ligu za prvaka, konkurirat će za nastup u ABA ligi sljedeće sezone.

Međutim nekoliko stvari je važno napomenuti. “U natjecanju ABA lige od sezone 2013/14 ne mogu igrati više od dva (2) kluba iz jednog grada bez obzira na ostvarena prava preko plasmana u nacionalnom prvenstvu,” zapisano je u pravilniku. U prijevodu to znači da Cedevita, Cibona i Zagreb ne mogu istovremeno nastupati u ABA ligi, bez obzira na ostvarene rezultate u državnom prvenstvu.

“U cilju zaštite kvalitetnog natjecanja klub koji u sezoni 2012/13 u natjecanju ABA ligi zauzme posljednje mjesto neće moći igrati u natjecanju ABA ligi u sezoni 2013/14,” također stoji u pravilniku, no uz važnu napomenu. Ne važeći za Mađarski Szolnoki Olaj, odnosno makedonski MTZ Skopje Aerodrom. Naime obje momčadi po odluci Boarda ABA-e imaju osigurana mjesta putem Wild-carda.

Sve naravno u cilju zaštite kvalitetnog natjecanja.

Znači, ukoliko se Szolnoki uspije izmaknuti posljednjem mjestu, a na jednom od njih bude naš predstavnik (jednu pobjedu više imaju Zadar, Split i Cibona), on automatski dogodine ispada iz konkurencije za nastup u regionalnoj ligi,također bez obzira na plasman u državnom prvenstvu.

Posljednji, dosta subjektivan članak u pravilniku, kaže slijedeće:
“U odluci Boarda ABA-e propisat će se uvjeti koje klubovi moraju ispuniti kako bi ostvarili pravo igranja u ABA ligi u sezoni 2013/14, odnose se na:
financijska stabilnost kluba
organizacijska stabilnost
interes tržišta (TV prijenosi)
rejting federacija u nastupima klubova u ABA ligi s tim da igranje u ABA ligi ne može ostvariti klub koji je u natjecanju nacionalne lige bio plasiran ispod petog mjesta.”

Pregledavši malo zahtjeve lige, lako je zaključiti kako tome i nije baš u praksi. Financijska stabilnost klubova izuzev Cedevite nije na nivou u niti jednom od naša tri preostala kluba koju zahtjeva današnji moderni, kvalitetan košarkaški svijet.

Organizacijska stabilnost se nanosi na više faktora koji daju zaključnu ocjenu, a da ne ulazimo u dugačke analize možemo reći kako se svaki od njih u zadnje vrijeme očito trudi podići sve to na višu razinu.

Interes tržišta je u najmanju ruku upitan. Dok u Zadru godinama nema problema s praćenjem svoje momčadi, a Zadar je uz to u samom vrhu lige po posjećenosti domaćih utakmica, ispred svih naših klubova, valja reći kako ćemo vjerojatno još godinama pratiti taj isti problem u redovima Cedevite koja u nekoliko susreta nije mala više od 500 ljudi na tribinama. Split i Cibona su marljivim radom i pažljivim odnosom prema medijima dobro popravili taj deficit i može se reći kako zadovoljavaju u prvom redu interese svojih građana, a na kraju krajeva i cjelokupni interes tržišta kojeg zastupa natjecanje ABA lige.

I za kraj, ne dozvoljava se nastup klubovima u ABA ligi koji su rangirani lošije od petog mjesta u državnom natjecanju. Znači u jednom dosta izglednom scenariju, peto mjesto može biti dovoljno za natjecanje u narednoj sezoni ABA lige.

S tim scenarijem ćemo i zaključiti našu današnju analizu.

Zadar odnosno Split zasjednu na posljednje mjesto ABA lige, a vodeća mjesta u Ligi za Prvaka osvoje zagrebački klubovi. U toj soluciji u regionalnu se ligu može probiti Kvarner, Jolly ili netko treći. Naravno ne marivši previše za primjerice, financijskom stabilnošću jer ona ionako već godinama nije uvjet za nastup u ABA ligi. Gledajući iz iskustva.

Related Articles