ABA: Ozbiljan savez ili privatna prčija?

Array

Što reći i koju poruku poslati momčadima koje sudjeluju u ABA ligi i bore se za mjesta koja vode u Euroligu, Eurokup ili za ostanak u ligi? Šutite i trpite jer ste nebitni.

Sramota je da se pravilnik natjecanja nezna do samog kraja lige. Čelnici Eurolige u najjačem Europskom košarkaškom takmičenju žele vidjeti finaliste ABA lige, a čelnici ABA lige preveli su si tumačenje Eurolige malo drugačije. Tu dolazimo do zaključka da im je poznavanje engleskog jezika na razini Ingrid Antičević-Marinović, a vjerojatno čak i lošije. Druga opcija je da su namjerno to napravili nebi li do samog kraja imali mogućnost manipuliranja.

Igokea je tokom cijelog prvenstva bila na vrhu, uvjerena u pravilo da će vodeća momčad nakon regularnog dijela igrati Euroligu sljedeće sezone. Par kola prije kraja javili su se iz Eurolige i rekli da su oni jasno dali do znanja čelnicima ABA lige da samo finalisti natjecanja idu u Euroligu. Uslijedio je sastanak Romana Lisca i ljudi iz Eurolige, nakon kojega je Lisac izjavio da su u dogovoru s Euroligom ipak odlučili da vodeća momčad nakon regularnog dijela ide u ABA ligu. Ipak, dva tjedna prije kraja regularnog dijela opet obrat i definitivna odluka da finalisti idu u Euroligu.

Znači, Igokeu netko ne želi u Euroligi, vjerojatno glavešine ULEB-a kojima je odavno prestalo biti važno igraju li tamo najbolje momčadi. Bitno je samo koliko će se novaca zaraditi. Krivi su tu i čelnici ABA lige koji dopuštaju prostituiranje lige koja je postala sve samo ne ozbiljna liga. Nije ni čudno dok znamo da u sve to upletene prste ima i grobar Hrvatske košarke Danko Radić koji je još uvijek uvjeren da on radi u korist naše košarke. Da, baš…

Nas najviše zanima što će se desiti ako se Igokea plasira u finale ili osvoji ligu? Što će onda izmisliti? Ako će uopće dopustiti Igokei da se plasira u finale.

Zbog svega toga, nije ni čudo što čelnici Igokee razmišljaju o otkazivanju organizacije Final Foura. Zašto i bi organizirali ako ih netko cijelu sezonu ima za budale, a prema najnovijim informacijama, cirkus se nastavlja.Vodstvo lige je odlučilo Laktašima poslati novi organizacijski ugovor vezan za final four.

“Dobili smo papir u kojem ne stoji ono što smo dogovorili. Ne bih iznosio u javnost konkretne stvari, ali smo dovedeni u nezavidnu situaciju. Lisac je bio u posjeti Laktašima i tada smo izrazili spremnost da budemo domaćini uz određene uvjete. Sastanak je bio posvećen dogovoru oko samih aktivnosti i tehničkih stvari, prije svega osiguranja. Međutim, sada je stigao prijedlog ugovora koji bi predstavnici sportske dvorane u Laktašima trebali potpisati sa rukovodstvom ABA lige, mada njihovi zahtjevi nisu u skladu sa ranijim dogovorima”, rekao je načelnik Općine Laktaši Milovan Topolović.

Dok tu još dodamo kako Mađarski Szolnoki i Makedonski MZT ne mogu ispasti iz lige u ovoj i sljedećoj sezoni jer su kupili pravo sudjelovanja, bez pardona možemo reći kako je liga neregularna. Što ako Szolnoki i MZT završe unacionalnim prvenstvima recimo tek na petom ili šestom mjestu? Nigdje u Europi ne postoji liga gdje se kupuje sudjelovanje i gdje se dobiva zaštićeni status.

Zašto tako ozbiljna liga i jedna od najjačih u Europi kako tvrde čelnici nema All Star utakmicu? Zašto se ne složi play off najboljih osam momčadi nego samo četiri prvoplasirane idu direktno na final four? Liga broji 14 klubova, što nije mali broj i trebao bi se igrati play off koji bi donio dodatnu neizvjesnost i draž natjecanju. Pitanje je jesu li čelnici lige uopće sposobni organizirati nešto takvoga ili ih je vrijeme pregazilo.

Related Articles