Američka košarkaška reprezentacija traži promjenu pravila na Olimpijskim igrama

Američka košarkaška reprezentacija je zatražila promjenu pravila koje se odnose na finaliziranje rostera za Olimpijske igre 2021. u Tokyju. Amerikanci traže fleksibilnost i ona bi se odnosila na sve reprezentacije, pa tako i Hrvatsku, ukoliko pobijedi na kvalifikacijskom turniru u Splitu.

Informaciju je inače potvrdio glavni operativac američkog košarkaškog saveza koji je zadužen za pitanja seniorske reprezentacije, Jerry Colangelo. Radi se o povećavanju fleksibilnosti promjena na rosterima jer je raspored NBA lige dosta gust i kosi se s počekom Olimpijskih igara.

Colangelo je pozvao na promjene te je poslao službeni dopis FIBA-i i Međunarodnom olimpijskom odboru kako bi se omogućile kasne promjene rostera ekipa jer svega tri dana nakon kraja NBA doigravanja bi Amerikanci, ali i ostali, trebali igrati svoje prve utakmice na Olimpijskim igrama.

_

Amerikanci traže da se omoguće promjene na rosteru i da nema finaliziranja ekipa par tjedana ranije zbog gustog rasporeda, ali i specifičnosti situacije.

Ovo nisu normalna vremena. Rosteri do određenog datuma nemaju smisla. Tražimo fleksibilnost kako bi zamijenili igrače kasnije i kako bi došli oni koji su najbolji. Ne bi se ovaj zahtjev odnosio samo na nas, nego i na sve ostale reprezentacije.” – rekao je između ostalog Colangelo.

To bi se ticalo i Hrvatske pa je veliko pitanje hoće li NBA trojac – Šarić-Bogdanović-Zubac uopće moći doći igrati za reprezentaciju na kvalifikacijskom turniru u Splitu ukoliko njihove momčadi budu u ozbiljnoj playoff priči, a za sada je izgledno da će biti tako.