Analiza: Festival košarke rezultirao proslavom kakvu je Zadar i zaslužio

Majstorica u Zadru je iz perspektive domaćina odrađena majstorski. Rezultatske neizvjesnosti nije bilo pa je nepotrebno previše trošiti vrijeme na igračku analizu. Stvar je vrlo jednostavna, splitska ekipa je potpuno podbacila.

Zadarska obrana potpuno je zaključala sve ulaze, a donekle je jedino curilo kod Roka Ukića koji je bio jedini Splićanin koji je mogao nešto pogoditi. Mršić je taktički savršeno odradio utakmicu, a dodatni navijački impuls bio je veliki vjetar u leđa njegovim igračima.

Mnogi od njih nisu mogli sakriti zadovoljstvo što napokon igraju pred publikom. Kad smo već kod publike, moramo se dotaknuti i tog dijela. Nedostatak hrabrosti stožera ili što već, manjak razumijevanja košarkaške svetinje u Zadru na kraju je rezultirao “probojem” navijača na koji nitko od nadležnih nije reagirao. Klub će istina snositi posljedice, ako ih i bude.

No, kada gledamo s danom odmaka možemo zaključiti kako je prava šteta što se nije bolje organizirala posljednja utakmica pa da se uz pridržavanje mjera pusti kontigent od dvije, dvije i pol tisuće ljudi. Višnjik je pravo košarkaško zdanje koji bi to mogao odraditi i uz strože mjere nego ove koje su na snazi u RH. No, što je tu je.

Domaći igrači nositelji

Dominik Mavra je pokazao što znači imati domaćeg igrača-vođu koji je barem 20% bolji igrač kada nastupa u svom bijelom dresu, nego da igra bilo gdje drugo. To je na sličan način i prezentirao Roko Ukić koji je davao maksimum, za razliku od indisponiranih kolega.

Win-win za Mršića

Košarkaška klupska scena je zaključena za ovu sezonu, a već se priprema sljedeća. Cibona je već na potezu sa slaganjem igračke križaljke, dok će Splićani i Zadrani prvo malo odmoriti prije početka slaganja kockica.

Neizvjesna je sudbina većine u rosteru kod obje momčadi, što je prava šteta jer su Zadrani pokazali dobru razinu kemije iako je ekipa sklapana praktički do polusezone. Sličan je slučaj i na drugoj strani koja ima i drugu vrstu neizvjenosti zbog promjene lokalne vlasti pa je pitanje kakav će biti kadar i strategija u nadolazećem razdoblju. Klub je definitivno konsolidiran, iskorak je zamjetan jer se uspio zadržati ABA-ligaški status, a uz to se došlo nadomak osvajanja naslova prvaka države.

Danas-sutra se još zbrajaju dojmovi, a već od ponedjeljak se košarkaški radar okreće prema reprezentaciji i turniru u Splitu. Veliki je problem također pitanje publike, a da će mjere biti stroge uvjerljivi smo se i sami prilikom traženja akreditacija za turnir gdje je po dolasku potrebno priložiti negativni PCR test uz obvezno antigensko testiranje nakon dva dana (za osobe koje nisu cijepljene ili nisu službeno prebolile COVID). U takvim okolnostima je teško očekivati da će se nešto promijeniti po pitanju publike.

Onaj važniji dio jest vezan za Mršića i njegovo slaganje momčadi koja će se čekati do zadnjeg trenutka zbog NBA obveza našeg trojca Zubac-Bogdanović-Šarić gdje svaki navijač praktički želi da svi što ranije ispadnu u doigravnju kako bi bili dostupni izborniku.

Unatoč nekim ozljedama, najveći udarac izborniku jest definitivno izostanak Krune Simona koji igra u životnoj formi unatoč poznim godinama. Radi se o prvaku Europe koji je trenutno na svome vrhuncu i prava je šteta što neće moći pomoći Hrvatskoj u Splitu. Stoga se možemo nadati da ćemo i bez Krune izboriti Tokyo i da će nam se Doktor pridružiti na Igrama!

Win-win situacija za Mršića postoji iz sadašnje i buduće perspektive. Roko Ukić je definitivno na zalasku igračke karijere, ali njegova forma iz posljednje tri utakmice finala posebno imponira što može biti veliki dobitak za reprezentaciju.

Iz buduće perspektive dobitak može biti Mavra (nema ga u trenutnom rosteru) na kojeg će se moći računati u kvalifikacijama ozbiljnije ukoliko nastavi igrački sazrijevati u ovom smjeru. Kapetanski je odveo Zadrane do dvostruke krune te bi mogao biti dobar adut nakon Ukićeve “penzije”.

Zadar, 5.6.2021. – gradonacelnik zadra Branko Dukic primio kosarkase i vodstvo kk zadra, a na narodnom trgu okiupilo se vise tisuca navijaca koji su proslavili osvajanje titule . Foto KK Zadar/Zvonko KUCELIN

Ljetne neizvjesnosti hrvatske košarke

Nažalost, svakog ljeta gledamo kako se rosteri triju najjačih hrvatskih ekipa praktički iz temelja mijenjaju, što svakako nije poželjna strategija. Stoga se možemo nadati da ćemo takav scenariji koliko-toliko izbjeći jer bi rezultat sigurno bio bolji s uigranijim momčadima.

Zadar mora gledati u smjeru razvoju igrača kao što su juniori Buljan-Brala te Split prema Perasoviću koji je definitivno trebao igrati više u finalnoj seriji (iako je skupio solidne minute).

Na kraju je zanimljiva činjenica da prvak Hrvatske ima mjesto u FIBA-inoj Ligi prvaka i prava je šteta ako se to pravo ne iskoristi pa da napokon gledamo hrvatski klub u Europi! Višnjik je definitivno europska dvorana i navijači Zadra to zaslužuju!

Zadar, 5.6.2021. – gradonacelnik zadra Branko Dukic primio kosarkase i vodstvo kk zadra, a na narodnom trgu okiupilo se vise tisuca navijaca koji su proslavili osvajanje titule . Foto KK Zadar/Zvonko KUCELIN

Related Articles