Antun Katalenić: Kvalifikacije nagrada igračima

Array

Belišće, mali gradić na desnoj obali Drave, nije nepoznat na košarkaškoj karti Hrvatske. Nakon sezona 2004/05 i 2009/10, po treći puta su prvaci regije i sudionici kvalifikacija za A1 ligu.

Tijekom ovogodišnjeg prvenstva vodili su mrtvu utrku s Vinkovčanima i tijesnom gostujućom pobjedom na kraju su slavili. S klupe ih je uspješno vodio 39-godišnji Antun Katalenić, bivši igrač Belišća, Pop 84, Croatia Line Rijeke, Osijeka, Dinama iz Vinkovca i Brotnja te član kadetske reprezentacije ex. Jugoslavije i juniorske reprezentacije Hrvatske. Trener je od 2000. godine, vodio je sve selekcije u klubu, sedam sezona je na klupi Belišća u A2 ligi i ovo su mu druge kvalifikacije.

Izuzetno je zadovoljan s postignutim. Potvrdili su ulogu favorita osvajanjem prvog mjesta, ali uspjeli su i u nastojanjima da afirmiraju mlade igrače u klubu.

“Još prošlo ljeto, kada smo se pripremali za novu sezonu, odluka struke i uprave kluba je bila da maksimalno pokušamo našim mladim igračima omogućiti što bolji razvoj te smo odlučili igrati, uz A2 ligu, i B1 ligu van konkurencije. To se pokazalo kao pun pogodak, ali je svakako poprilično remetilo rad igrača koji igraju A2 ligu. Bez obzira na to, bili smo svjesni da smo, vjerojatno, najkvalitetnija ekipa u ligi što smo željeli potvrditi i na terenu, ali nismo imali nikakav imperativ osvajanja 1. mjesta.”

Iako su u dva navrata izgubili od Vukovara, jedini pravi protivnik bili su im Vinkovčani.

“Već tada smo znali da će nam najveći konkurent za osvajanje prvog mjesta biti ekipa Vinkovaca, što se kasnije pokazalo točnim. Kroz samu ligu nismo imali većih problema s ostalim protivnicima, mada smo najveći dio utakmica odigrali nekompletni, što zbog ozljeda, što zbog obveza igrača na svojim radnim mjestima i fakultetu. Najveći hendikep je bila ozljeda Hrvoja Čamagajevca, u posljednoj utakmici prvog dijela prvenstva u Vukovaru, koji iza sebe ima nekoliko prvoligaških sezona i koji je bio vođa ekipe. Ali, bez obzira na to, nekako smo uspjeli nadoknaditi njegov izostanak, te smo i dalje nastavili s pobjedama. Kroz cijelu ligu smo pokazali da imamo široku klupu jer u svakoj utakmici netko drugi iskoči i povuče kad je najpotrebnije, što smatram našom velikom kvalitetom. Ako pogledamo da smo u dva navrata pobijedili ekipu Vinkovaca, koji su nam bili jedini pravi konkurenti, smatram da smo apsolutno zasluženo osvojili prvo mjesto,” a o očekivanjima u predstojećim utakmicama dodao je:

“Mi na kvalifikacije gledamo kao odličnu priliku da odmjerimo snage s ostalim ekipama iz drugih regija, te da produžimo ionako prekratku ligu. One su svojevrsna nagrada igračima za uloženo, ali i vrijedno iskustvo mlađim igračima. Radujemo se predstojećim utakmicama, a iskreno se nadamo i punoj dvorani gdje ćemo pokušati ostvariti što bolji rezultat svojim dobrim igrama. Po informacijama koje imamo glavni kandidat za prvo mjesto je ekipa GKK Šibenik, ali smatram da svima ostalima možemo parirati kvalitetom.”

Šibenik i Škrljevo su se u finišu prvenstva već pojačali igračima koji su ove sezone igrali zapaženu ulogu u A1, prema izvorima Hermes će to ubrzo napraviti, a jedino iz Čakovca još uvijek nema najava o novim imenima. Kakvi su planovi u Belišću?

“S obzirom na to da najvjerojatnije Čamagajevac i Peternek neće moći nastupiti zbog ozljeda, a Hartman radi privatnih problema, trenutno smo u pregovorima s jednim igračem. Hoćemo li ga uspjeti angažirati ostaje vidjeti ovaj tjedan kada u planu imamo i odigravanje dvije pripremne utakmice s drugom ekipom Osječkog sokola.”

Iako je za razliku od prošlih sezona liga bila do kraja neizvjesna, i Katalenić se slaže s mišljenjem onih da je krajnje vrijeme da se nešto pokuša napraviti.

“Evidentno je da je svake godine liga sve slabija što govori podatak da je ove godine u A2 ligi istok nastupalo samo devet ekipa od kojih je jedna van konkurencije. Pored malog broja klubova nema ni novih mladih igrača koji bi ozbiljnije konkurirali starijima. Zbog toga mislim da je vrijeme da se i HKS uključi u rješavanje ovog, ne malog, problema.”

Belišće

Trener Katalenić je ponosan na sve ono što su svi članovi kluba napravili. Pravi primjer kako i mala sredina može imati odlično organizirani klub koji ne razmišlja kratkoročno.

“Smatram da smo odlično organiziran klub, a sljedeće godine slavimo 40 godina uspješnog postojanja. Već dugi niz godina smo u samom vrhu A2-lige, a u posljednjih 9 godina ovo će biti nam biti treći nastup u kvalifikacijama, što je svakako veliki uspjeh s obzirom na veličinu grada tj. broj stanovnika, a gdje imamo samo jednu osnovnu školu iz koje crpimo igrače. Svi ovi uspjesi su vezani uglavnom na naše domaće igrače jer naša osnovna misao vodilja su mladi, domaći igrači, ponikli u našim redovima. Možemo se pohvaliti i da u klubu trenutno trenira oko 100 igrača u 7 selekcija uključujući i veterane. Svakako moram reći da u klubu postoji velika sinergija i kohezija svih razina , jer svi ovi uspjesi ne bi bili mogući bez uprave kluba na čelu s predsjednikom Zoranom Uranjekom koji nas prate u stopu i isto tako s velikim uspjehom odrađuju svoj dio posla i omogućuju nam nesmetan rad.”

 

Related Articles