Srijeda, 28 srpnja, 2021
More

  POPULARNE OBJAVE

  Burno u Ciboni: Aco Petrović prvi operativac, odlazi Arapović!

  Opća mobilizacija u Ciboni! Voda je došla do grla, vremena za čekanje više nema. Čak dapače, odavno je isteklo. Shvatio je to i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kada je u petak za prvog operativca Cibone postavio klupsku igračku i trenersku legendu Aleksandra Petrovića.

  - Advertisement -

  Glavni povod ovakvoj odluci bio je posljednji manevar sada već bivšeg predsjednika Vukova Ivice Lovrića koji je na mjesto sportskog direktora postavio Josipa Sesara, na što su potom treneri Slaven Rimac i Jurica Golemac reagirali i zaprijetili ostavkom. Bandić to nije mogao dopustiti te se pozivom Petroviću izravno uključio u spašavanje Cibone.

  Na današnjoj presici Aco je i službeno predstavljen te je, nakon čestitki U18 reprezentaciji na osvojenoj brončanoj medalji i svom susjedu Nevenu Spahiji na NBA angažmanu, otkrio akcijski plan spašavanja Cibone. Bio je upravo onakav na kakvog smo ga navikli: otvoren, iskren i direktan.

  „Imam zadatak do 5. listopada, prve utakmice sezone, ustrojiti klub da Cibona ponovo počne funkcionirati kao pravi klub. Postavili smo prolazna vremena po kojima će se vidjeti jesmo li uspješni ili ne. Moramo riješiti blokadu FIBA-e do 1. rujna i moramo isplatiti sva dugovanja igračima. Ne postoji druga opcija! Ako do tog datuma ne uspijem, možete me odmah razvlastiti, a Cibona će u stečaj.“

  Kako skinuti blokadu FIBA-e i isplatiti dugovanja Markoti, Tomasu, Giričeku i Vrbancu u nepunih mjesec dana i tako napraviti ono što nije učinjeno cijelu prošlu sezonu?

  „Ispričavam se za sve što vam je napravljeno – tim riječima sam počeo razgovore sa svim igračima. Ali nemam se vremena baviti duhovima prošlosti i pratiti tijek novca. Igrači su prevareni, izigrani su. Blokada na FIBA-i je 8 milijuna kuna kojih nemamo, ali onima kojima dugujemo ponudili smo maksimalno korektne ponude.“

  „S Markotom sam se našao u Slavonskom Brodu. Kaže mi da ga šest godina varaju, odgovorio sam mu: došao sam ti u Brod nakon tri sata na funkciji jer imam neke garancije. Razgovarao sam i s Tomasovima. Sutra idem u Zadar sastati se s Vrbancom i Giričekom. Odgovore igrača očekujem do ponedjeljka, utorka. To nije nikakva ucjena, jer su ponude vrlo korektne“.

  Cibona maskota
  Foto: Saša Trifunovski

  Aco je, dakle, preuzeo na sebe teret i odgovornost bivših uprava i uputio ispriku igračima, a isto će učiniti i s krovnim košarkaškim kućama te tako pokazati ozbiljnost svojih namjera u poslu koji je prihvatio.

  „Želimo pokazati da se Cibona vraća kao ravnopravan partner svima. Šaljemo pismo namjere HKS-u, ABA-i, FIBA-i i ULEB-u u kojem ćemo se ispričati za sve probleme koje smo prouzrokovali“.

  Prvi operativac kluba, kako se nazvao, odbacio je mogućnost utjecaja politike dok je njega u klubu:

  „Nema više politike u klubu! Ja ću biti jedini dašak politike tako što ću štititi interese Grada. 1. listopada izabrat će se novi upravni odbor iz reda poduzetnika, a oni će izabrati predsjednika. Maksimalno sam neovisan, nikome ništa ne dugujem i radit ću samo po svojoj savjesti“, rekao je Aco i naglasio:

  „Nisam profesionalac, volonter sam do daljnjega i prvi operativac koji je sam sebi dao zadaću da Cibona opet postane pravi klub kao što je to bila nekad. O uvjetima nismo pregovarali, gasimo požar. Što ću se dogovarati oko uvjeta ako klub sutra ode u stečaj?“

   

  „Složiti momčad za 500 000 eura!“

  Ako prvo prolazno vrijeme 1. rujna bude u zelenom, Acu očekuje drugi dio posla. Potrebno je oformiti upravu, igrački kadar i omladinski pogon.

  „U petak sam održao prvi sastanak s Bandićem, uzeo sam 48 sati time-out, proučio sam situaciju, podvukao crtu, napravio sam plan i postigli smo dogovor. Do 1. rujna moramo riješiti većinu dugovanja za igrače iz prošle sezone, riješiti blokadu FIBA-e i utvrditi roster za sljedeću sezonu. Već danas smo potvrdili dogovor s trenerima Rimcem, Golemcem i Vanjkom. Zaslužili su povjerenje za sve što su napravili lani“.

  „Do 1. listopada moramo imati Upravni odbor sastavljen od privrednika, gospodarstvenika, ne od političara. Za Upravni odbor imam u glavi par imena, kao i za predsjednika, ali to će drugi odlučiti. Mislim da onaj koji donosi novac u klub ima i pravo odlučivati.“

  „U sljedećih dva tjedna posložit ćemo nositelje juniorskog i kadetskog pogona. Prva momčad za novu sezonu imat će 14 imena i koštat će 500 tisuća eura. Ni lipe više. Imat ćemo jednog stranca na poziciji playa, imat ćemo juniore i nadamo se kostur momčadi od prošle sezone, kao i nekoliko igrača koji su već nosili dres Cibone.“

  cibona_navijac

  Međutim, Aco nije dugo čekao na prvi udarac. Igrač, na kojem su Cibona i Aco gradili novu budućnost, kapetan juniorske reprezentacije Marko Arapović procijenio je da u Ciboni nema adekvatne uvjete za daljnji razvoj te će napustiti Toranj. Sve glasnije ga se povezuje s Cedevitom.

  „Marko je procijenio da u Ciboni nema adekvatne uvjete za daljnji igrački razvoj,“ izjavio je Markov otac Franjo Arapović i dodao da još uvijek nije poznato gdje će Arapović mlađi nastaviti karijeru.

  Ovakav rasplet situacije pak nije zatekao Acu Petrovića:

  „Žao mi je što to nisam čuo od Marka, već od njegova oca, ali bio sam spreman na takav odgovor, s obzirom na to da sam već prije čuo glasine da su Arapovići sve dogovorili s Cedevitom. Naravno, mi ćemo pravno braniti svoje interese i tražiti odštetu koja Ciboni pripada. No, šteta je jer smo oko Marka bili spremni složiti lijepu priču. Ponudili smo mu novi četverogodišnji ugovor sa zajamčenih 25 do 27 minuta na parketu, što dosada nikome nije nuđeno. Imamo drugu opciju, ali ne mogu izaći u javnost s imenom dok ne potpišemo ugovor.“

  Cibona će, prema Acinim najavama, tražiti Amerikanca na poziciji playmakera. No, to neće biti Jerel Blassingame. Ipak, s Blassom je potrebno riješiti račune.

  „Njemu ćemo ponuditi isplatu dvije zaostale plaće i premija za prošlu sezonu te tražiti sporazumni raskid ugovora, jer ga financijski ne možemo ispratiti“, rekao je Aco i poručio:

  „Trebam optimizam i podršku medija. Ovo je Ciboni zadnja šansa da na vrijeme opet pokrene onaj kotač. 1. rujna je za nas kao finale Kupa prvaka. Ili ćemo uspjeti, ili će Cibona u stečaj“.

  Čini se da je Aco pravo i logično rješenje te pogodak u sridu Milana Bandića. Hoće li i u novoj ulozi biti jednako efikasan kao igrač i uspješan kao trener, saznat ćemo već tog dana D, 1. rujna. Neće biti lako, ne ovisi sve o njemu. Želimo mnogo sreće…

  - Advertisement -

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave

  NE PROPUSTITE