Cedevita deklasirala Cibonu na startu finala

Array

U prvoj utakmici finalne serije doigravanja Prvenstva Hrvatske Cedevita je deklasirala Cibonu rezultatom 101:66 i približila se na samo jedan korak do titule.

Cedevita silovito otvara utakmicu promašivši samo dva šuta u prve četiri minute kreirajući tako na krilima Arapovića, Zubčića i Ukića seriju 13:0 kojom tjeraju stratega Cibone, Slavena Rimca na minutu odmora. Nakon timeouta Vukovi pokazuju prve znakove života i ponajviše zahvaljujući danas vrlo raspoloženom Ivanu Siriščeviću prvo smanjuju, a zatim sa šest uzastopnih koševa Tomislava Gabrića izjednačavaju rezultat minutu prije kraja prve četvrtine (21:21).

Nažalost po goste, izostanak Ante Tonija Žižića zbog ozljede trbušnog zida bila je ipak prevelika prepreka za bilo kakvu ozbiljniju prijetnju, a već do kraja četvrtine Vitamini se ponovno vraćaju u prednost.

Nakon kratke pauze na prijelazu četvrtina domaći prebacuju u brzinu više i odvajaju se na 20 koševa prednosti, dok s druge strane gosti ubacuju samo 9 poena. Ironično, početak kraja za Vukove predvodila su dva njihova bivša igrača. Marko Tomas s devet i Tomislav Zubčić sa šest samostalno su serijom 15:2 riješili utakmicu dvije četvrtine prije njenog kraja.

U drugom poluvremenu Cibona nastavlja s lošom igrom, a Cedevita nastavlja puniti mrežu. Posebice loš bio je Vlado Ilievski koji sa svoja tri poena u 21 minuti nije pokazao ništa vrijedno spomena. Nije puno bolji bio niti kapetan Marin Rozić kod kojeg je uz napadački, uvelike izostao i obrambeni doprinos.

Nekih petnaestak minuta smo se držali. Znali smo i ranije da su iskustvo i kvaliteta na strani Cedevite, a otežavajuća okolnost bila nam je i što nije bilo Žiže, koji može pomoći u obrani njihovih visokih igrača. Riskirali smo više njihov vanjski šut, a oni su pogađali. Sada se okrećemo utakmici u subotu. Nadam se da će Žiža moći igrati i da ćemo biti bolji“, izjavio je Rimac nakon susreta.

Posljednja četvrtina odigrana je u revijalnom tonu pa su tako minutažu dobili svi igrači osim Davora Kusa. Cibona je tako zadnjih sedam minuta igrala s petorkom u kojoj je 19-godišnji Gabrić bio uvjerljivo najstariji njihov igrač. Lijepo je bilo vidjeti malu najavu budućnosti kakva nas očekuje. Dečki su usprkos rezultatskoj neznačajnosti dali sve od sebe i borili se za svaku loptu što su na kraju prepoznale i tribine nagradivši ih još žustrijim navijanjem.

Na kraju su samo dva igrača Cibone ubacila dvoznamenkasti broj koševa, Siriščević je utakmicu završio s 19, a Gabrić s 13 poena, dok su u redovima Cedevite čak pet igrača postigla dvoznamenkasti broj koševa. Najviše je ubacio Tomas (16), zatim Zubčić (12), Babić i Ukić po 11 te Fran Pilepić 10.

Očekivali smo pobjedu. Sve osim prvih 15 minuta je bilo jako dobro. Pogotovo ona šuterska dionica kad smo pogodili pet-šest trica u toliko napada. Nakon toga je utakmica bila revijalna. No, ovaj poraz ne bi trebao puno značiti. Puno puta se u povijesti playoffa događalo da je netko uvjerljivo dobio prvu utakmicu, a onda je druga bila teža. No, mi smo veoma motivirani da to završimo u prve tri utakmice“, izjavio je danas prvi strijelac Cedevite Marko Tomas.

Uzvrat je u subotu u isto vrijeme u kilometar udaljenijem Draženovom domu.

Related Articles