Cedevita uvjerljiva protiv Zadra

Array

U hrvatskom dvoboju 16. kola regionalne ABA lige Cedevita je u Domu sportova, u popularnoj dvojci, uvjerljivo pobijedila Zadrane sa 83:59. Ovom pobjedom Cedevita je zauzela drugo mjesto ljestvice, ali s utakmicom više od Partizana, dok su Zadrani ostali na pretposljednjem, trinaestom mjestu ljestvice.


Cedevita – Zadar 83:59 (20:17; 37:26; 56:35)

Cedevita: Mazalin 4, Zubčić 10, Ramljak 8, Babić 7, Smith 6 (6 as), Ray 8, Suton 9, Bilan 14 (9 sk), Jelenek 2, Nurkić 15 (6 sk, 4 bl), Baltić, Baždarić.

Zadar: Bašić 8, Kraljević 1, Lawrence 10, Sobin 4, Đugum, Ramljak 1, Davis 4, Batur 13, Dijan 11, Prostran 2, Šutalo 5.


Utakmica je otvorena ubačajem Mire Bilana, a upravo su on i Allan Ray sa po šest poena odveli domaćine do vodstva 12:6 na polovici prve četvrtine. Zadrani uzvraćaju serijom 9:0 i prisiljavaju domaćeg stratega Jasmina Repešu da pozove minutu odmora. Dobro su igrači u crvenim dresovima odreagirali nakon očitane bukvice i do prvog odmora ponovno došli do vodstva 20:17.

Gosti bolje ulaze u drugi period i s pet uzastopnih poena Ivana Batura ponovno dolaze u prednost (22:24), polaganjem Tonija Prostrana u 15. minuti dolaze do posljednjeg izjednačenja na utakmici i posljednjeg poena u prvom poluvremenu. Do odlaska na veliki odmor domaćin ubacuje 11 koševa, od čega sedam Tomislav Zubčić, dok su gosti uvelike griješili u napadu, nekoliko puta niti ne uputivši loptu prema košu. Dvicom Gorana Sutona sa zvukom sirene na poluvrijeme se odlazi rezultatom 37:26.

Hrabro su Zadrani ušli u drugo poluvrijeme, u jednom trenutku približili su se na -8 (33:41) i potom – potpuni raspad sistema. Ono što je Zadar odigrao do kraja utakmice bilo je za košarkaške udžbenike, ali za one iz kojih ćemo naučiti kako se košarka ne igra. Loša igra u obrani i apsolutna bezidejnost u napadu bila je karakteristika Zadra do kraja susreta, dok su se domaćini potpuno razigrali i bez imali milosti zatrpavali koš gostiju.

Rezultatski nezanimljiva završnica priuštila je trenerima da pruže priliku najmlađim igračima. Tako je kod domaćih Lovro Mazalin, koji je započeo utakmicu u petorci, odigrao ukupno 18 minuta i ubacio četiri poena, a Dorian Jelenek za tri minute dva poena, dok je kod Zadra vrlo dobrih osam minuta odigrao Lovre Bašić, koji je ubacio osam koševa.

Koliko je Cedevita bila superiornija najbolje govori gola statistika. Vitaminci su ostvarili prednost u skoku (41:31), šutu iz igre (50 prema 33 posto), slobodnim bacanjima (64 posto prema zadarskih 57), a imali su i dvije izgubljene lopte manje (15:17), iako bi tu kategoriju valjalo dodatno provjeriti, jer je dojam da su Zadrani imali nešto više turnovera.

Najbolju valorizaciju na utakmici od 28 indeksnih poena imao je Jusuf Nurkić koji je za samo 15 minuta ubacio isto toliko poena, uhvatio šest skokova i podijelio četiri blokade. Ujedno je Nurkić bio i najbolji strijelac kako domaćina, tako i cijelog susreta, a njegov partner na poziciji centra Bilan dodao je 14 poena uz devet skokova. Najbolji strijelac Zadra bio je Batur s 13 ubačaja.

Related Articles