Cibona se spašavala u završnici nakon plus 20 protiv Splićana

Array

Nekad veliki derbi, danas susret bez nekih velikih uloga. Mladi i rasterećeni Splićani nisu imali previše šanse protiv, realno gledano, jačeg sastava. Držali su se dobro u prvoj četvrtini i zatim su se Cibosi odvojili i držali se do posljednjih pet minuta. Splićani su se vratili i zamalo iznenadili Cibonu. Za preokret je nedostajalo još malo snage. Slavili su Cibosi rezultatom 78:81.

[rezultat id=432]

Prva četvrtina je protekla vrlo izjednačeno. Igralo se koš za košem, bez nekih pretjerano velikih prednosti. Stvorili su jedino Cibosi šest poena razlike pred kraj četvrtine, no to su u završnici Josip Sobin i Ivan Bender uspjeli vratiti u egal i tako se otišlo na kratak odmor s malom prednošću gostiju (19:21).

Cibosi su krenuli u nastavku nešto odlučnije i agresivnije pa se to i brzo osjetilo na rezultatu. Raspoložen je bio Andrija Žižić za kojeg obrana Splita nije imala “lijeka”. Prednost je s vremenom rasla te je postala čak i dvoznamenkasta (26:39). Bila je prednost čak i plus 15, ali Splićani su preko Sobina i Markulina, koji je tricom zaključio poluvrijeme, smanjili na prihvatljivijih minus devet za Split.

Brzo su opet gosti došli na plus 15, igrali su Splićani tri minute bez koša i prednost je lako narasla. Nisu se Splićani ni snašli, a Zagrepčani su došli do plus 22 poena razlike zahvaljujući Šariću i Roziću koji je povezao tri napada zaredom. Subotić i Markulin su pokušali vratiti Split u igru, no vrlo raspoloženi su bili Strawberry i Šarić, koji se očito htio dokazati nakon greške s noćnim izlaskom, i zaključili su četvrtinu s plusom od 18 koševa prednosti Cibone.

Uspjeli su domaćini doć do “samo” minus 13 preko Subotića koji je nanizao par dalekometnih projektila. Dobro su odolijevali gosti na pritiske Splita, no na scenu su nastupili Bender i Katić, koji je povezao dva napada, i dolaze Splićani na samo minus 10, što je natjeralo Danijela Lutza da pozove minutu odmora. Nakon toga ponovno su gosti izgubili loptu a uz Katića tricu pogađa i mladi Ivan Jukić, koji je dobio svoje prve minute večeras i ponovno su gosti primorani zvati minutu odmora.

Mlada i pomalo iznenađujuća petorka Splita (braća Bender, Katić, Jukić i Subotić) je umalo iznenadila Cibonu. Došli su domaćini na samo minus tri razlike i Strawberry je zatim promašio oba bacanja i dao Splitu priliku za produžetak i u posljednjem napadu Subotić promašuje tricu za produžetak. Vrlo dobra prva i posljednja četvrtina Splićana ipak nije bila dovoljna za preokret.

Najefikasniji kod pobjednika bio je Strawberry s 19 poena, pet skokova i tri ukradene lopte. Dobar je bio Šarić sa 16 koševa i devet skokova. Kod Splita je najbolji bio Subotić s 23 poena (5 od 8 trica) i osam asistencija. Sobin je ubacio 16 uz 10 skokova, dobar je bio i Ivan Bender s 13 ubačaja i četiri skoka i tako iz utakmice u utakmicu pokazuje o kakvom se talentu radi.

Related Articles