Cibona vs Cedevita: Sudar cvjetova, II. dio

Array

Danas s početkom u 17 sati očekuje nas hrvatski derbi. U Draženovom domu Cibona čeka Cedevitu, prvoplasiranu momčad lige. Susret je to između trenutno dva najbolja zagrebačka, ali i hrvatska kluba. Ujedno i susret između momčadi gdje glavne zvijezde nisu igrači, nego treneri. S jedne strane Neven Spahija, a s druge Jasmin Repeša ili kako narod kaže, Sudar cvjetova.

U prvom poglavlju sučeljavanja, u Kupu Dražena Petrovića, pobjedu je odnio Jasmin. Neven je spreman uzvratiti i ovoga puta ulozi su mnogo veći. Ciboni su klinci donijeli trofej, a središnji večernji susret seniora igran je bez imperativa pobjede. Ipak, Cedevita je očuvala obraz i to ne bilo kako, već je, kako je i sam Spahija kasnije rekao, ponizila protivnika.

Publika tradicionalno na strani Cibone

Tribine će već tradicionalno biti na strani domaćina koji očekuju punu dvoranu i to je velika prednost Vukova. Svjestan je toga i Repeša koji je prije dvije sezone, ravnajući orkestrom Cibone u sličnom odnosu snaga, podigao Zagreb na noge, vratio publiku u Draženov dom i uvjerljivo im donio naslov prvaka koji nitko nije očekivao i to upravo protiv svoje trenutne ekipe. U ogledu pred mjesec dana Jasko i njegovi igrači odličnom igrom uspjeli su umiriti dvoranu koja je pretežito navijala za Spahijinu momčad te time otvorili sebi put do visoke pobjede.

Foto: Saša Trifunovski
Foto: Saša Trifunovski

Duža klupa Cedevite

U oba stožera prije sezone odlučili su se na pomlađivanje momčadi kako bi ekipe mogle odgovoriti prvenstveno energetski. Stil je to košarke koji njeguju i Repeša i Spahija. Košarka s agresivnom obranom, zatvorenim linijama dodavanja, kontrolom skoka i brzom tranzicijom. Cedevita se tu nešto bolje snalazi jer ima širu klupu, a njihovi mlađi igrači iza sebe imaju već nekoliko godina košarke na visokoj razini što se ne može reći za primjerice Junakovića, Gabrića ili Arapovića.

Koliko je poznato, zdravstvenih problema nema niti jedna ekipa, a ispriku u umoru mogla bi eventualno tražiti Cibona koja je preko tjedna bila na putu u Češkoj, ali poznavajući njihovog stratega to nije alibi.

Nolan Smith velika je prednost Cedevite. U nekoliko utakmica dokazao se kao izvanredno pojačanje i kao najbolji ulog za ovu sezonu, a zaustaviti njega mogao bi biti ključ pobjede.

Foto: Saša Trifunovski / Crošarka
Foto: Saša Trifunovski / Crošarka

Matt Janning ostao je dužan navijačima u samom početku prvenstva, a Vukovi u njemu imaju skrivenog aduta koji se u zadnjih par utakmica nameće kao prva napadačka opcija. Nažalost, paralelno s njegovim uzdizanjem, igra Strawberryja je pala, ali uz raspoloženi šuterski dvojac Cedeviti će biti jako teško. Naravno i Cedevita ima rezerve, ponajviše u rekonvalescentu Marku Tomasu, a u nekim trenucima prednost Luke Babića u visini nad nižom vanjskom linijom Cibosa mogla bi također donijeti ploda.

Dario Šarić nametnuo se kao prva violina domaće ekipe. Ovaj put nasuprot njega stajat će igrač gotovo istog profila i fizičke konstitucije, Tomislav Zubčić. U dvoboju pred mjesec dana Zadranin je ukupno pokazao više, dok se mladi Šibenčanin uklopio u sivilo svoje momčadi i brzim osobnim pogreškama razbio ritam svoje igre. Dario je tu ostao dužan navijačima i nesumnjivo je da će Spahija tražiti u pojedinim trenucima da kreira igru i upravo u njemu leži najveća prednost Cibone.

Pod samim košem Cedevita je u velikoj prednosti. Stasiti Nurkić i Miro Bilan u prošlom dvoboju su zadali velike probleme Ciboninim centrima, a kada im pridodamo Gorana Sutona koji također može pripomoći na petici, jasno je da Žižiću i Planiniću neće biti lagano. Upravo se od potonjeg očekivala bolja igra u dosadašnjem dijelu sezone s obzirom na svoju izuzetnu fizičku moć. Iskusni Žižić uvijek odradi svoj posao, a mladi Hercegovac mora i može više jer bez njega teško da se može u ovoj utakmici.

Ulog je velik

Vukove bi današnji poraz koštao mnogo više. Bio bi im to drugi domaći i treći ukupno te bi polako počeli gubiti korak s liderima, a prvenstvo jedva da je krenulo. Valja napomenuti kako sljedeće kolo idu Partizanu u goste gdje će teško do bodova. San o Final Fouru bi za sada tako ostao samo san, a puno rada i sreće bi trebalo pretvoriti se u javu.

S druge strane Cedevita je na stopostotnom omjeru, a eventualni poraz pod Tornjem je luksuz koji si mogu priuštiti jer moramo uzeti u obzir kako će malo momčadi, uključujući i one najbolje, s bodovima napustiti Savsku. Pobjeda bi ih digla u visine, na omjer 5:0, a dio karata bi mogli baciti na Europu. U takvom stanju, puni samopouzdanja dočekali bi Široki u 6. kolu, a za dva tjedna, lako moguće, otišli bi u Pionir kod Zvezde sa 6:0 “na računu”, u bitku svih bitaka.

Da se utakmica ne igra u Draženovom domu, Cedevita bi zasigurno bila favorit. Ovako, šanse su 50:50. Bolju košarku naših klubova u ovom trenutku nećete sigurno vidjeti. Treba li vam bolja pozivnica za spektakl? Stoga sutra svi trk u dvoranu ili pred male ekrane u 17 sati.

Related Articles