FIBA odbila prijedloge Eurolige

Upravni odbor krovne svjetske košarkaške organizacije FIBA-e zasjedao je prošle subote u Rejkjaviku. Raspravljalo se o širokoj lepezi tema, a čast domaćinstva pripala je Islanđanskoj košarkaškoj federaciji, u sjećanje na preminulog Olafura Rafnssona, bivšeg predsjednika FIBA-e.

Naglasak je pridan izrazitom zadovoljstvu koje je polučio format „prozora“ prema kojem reprezentacije igraju gostujuće i domaće utakmice u nastojanju da izbore mjesto na velikim smotrama. Navodi se kako upravo ovakav sistem kvalifikacija na mnoštvo načina doprinosi popularnosti i daje na važnosti kompletnoj košarkaškoj zajednici. Dalo bi se iz toga zaključiti kako čelnim ljudima FIBA-e ne smeta činjenica da su uzori mladih košarkaša ujedno i oni najkvalitetniji igrači, miljama daleko od istih tih kvalifikacija.

To potvrđuje i jednoglasna odluka odbora kojom su odbili najrecentnije zahtjeve ECA-e (Euroleague Commercial Assets) prema kojima igrači iz Eurolige ne bi smjeli nastupati u prijateljskim ogledima nacionalnih vrsta, u domaćem prvenstvu ne bi smjelo sudjelovati više od 16 momčadi, a broj odigranih utakmica ne bi trebao premašiti 45. Ovi prijedlozi nazvani su štetnima po sve sudionike košarke, čime se ponovno potvrđuje „status quo“ na relaciji ovih dvaju giganata.

Osim hvalospjeva upućenih Ligi Prvaka, koja prema statističkim podacima nastavlja rasti, određeni su i datumi početka (27. Lipnja) i završetka (7.srpnja) ženskog Eurobasketa 2019. Spomenimo kako će se završnica tog turnira odigrati u susjednoj nam Srbiji. Domaćine Europskih prvenstava saznali su i sudionici  U20, U19 i U18 tunira.