Izgledi za prolazak kvalifikacija su i dalje visoki

Nakon što su reprezentativci Hrvatske na jedvite jade izborili prvu pobjedu u skupini D, kvalifikacija za Svjetsko Prvenstvo 2019. u Kini, izgledi za prolazak prvog dijela kvalifikacija su i dalje iznimno visoki. Uzmemo li u obzir da dalje prolaze tri od četiri ekipe te da grupu dijelimo sa velesilama – Rumunjskom  i Nizozemskom, to uistinu nije podatak koji treba razgaliti košarkaške sladokusce. No, evo što donosi „window 3“, koji će konačno pružiti priliku reprezentacijama da zaigraju u najjačim sastavima.

Plan „A“

Kalkulirati u sportu i voditi se kvalitetom momčadi i(li) statistikama, mnoštvo se puta pokazalo tlapnjom (sjetimo se Senegala, Filipina, Nigerije…), ali situacija u kojoj se zatekla reprezentativna družina ne ostavlja puno prostora. Plan „A“ tako podrazumijeva (možda i nerealne..?) dvije pobjede, na gostovanjima protiv Italije i Rumunjske, čime bi Hrvatska u određenoj mjeri sanirala dosadašnje, sramotne rezultate. U tom slučaju sigurno bi prošli u sljedeću fazu kvalifikacija, pri čemu bi prenijeli i „velikih“ 9 bodova.

Plan „B“

Porazom protiv Italije, Hrvatska bi sa 1:4 i međusobnim omjerom protiv Nizozemske i Rumunjske i dalje carinila dnom tablice. Čak i tada, šanse za prolazak u drugi krug ostaju izvjesne. Neovisno o pobjedniku u srazu Rumunja i Nizozemaca, Hrvatska bi u posljednjem kolu pobjedom većom od 2 koša razlike protiv Rumunjske, uz uvjet da Talijani slave u Nizozemskoj, prošla skupinu. Manje je važno, drugoplasirani (što u ovom slučaju Hrvatska nije) ili trećeplasirani, budući da se prenose osvojeni bodovi. Šanse da -7 iz prve utakmice protiv Nizozemske odijele „repku“ od prolaska dalje praktički su ništavne, no to nikako ne opravdava mlađe kadetsku razinu koncentracije igrača u završnici posljednje utakmice.

 „Goodfellas“

Ostaje za vidjeti tko će i u kojem sastavu povesti Hrvatsku u još jednu, famoznu „utakmicu generacije“ protiv Italije. U slučaju poraza, Talijani će u posljednjem kolu morati odglumiti „Dobre momke“ i Hrvatskoj tako odškrinuti vrata prolaska. Izvjesno je, kako Hrvatska za to mora slaviti protiv Rumunjske, no zar druga opcija uopće postoji..?

Kineska četvrt – „sve po 3“

Za očekivati je, ipak, da će reprezentativci po dobrom starom običaju, „skupiti glave“ kada voda dođe do grla i povesti Hrvatsku u drugi krug. U tom slučaju tri prvoplasirane momčadi iz grupe C, što će biti Litva, Mađarska i Poljska, pridružiti će se ekipama iz grupe D, u kojoj igra Hrvatska te krajem 2018. godine i početkom 2019., kroz tri nova „windowsa“ pokušati zauzeti jedno od tri mjesta koja vode u Kinu. Ovisno o tome „idemo li na put“ (ne računajući Gorana Milića, iako On poziv sigurno ne bi odbio) reprezentativna košarka u Hrvata mogla bi dotaknuti „novo“ dno. Ipak, biramo uvjerenje kako je kroz ova dva ciklusa napravljeno dovoljno pogrešaka, kako bi se nešto naučilo, a ostaje za vidjeti, hoće li „treća biti sreća“.