Skupina D: Švedska pregazila Ruse, Talijani i Grci i dalje neporaženi

U skupini D u prvoj utakmici dana su se susreli Švedska i Rusija, dvije momčadi bez pobjede. Favorizirani Rusi potpuno su podbacili i bili pregaženi od strane prosječne Švedske te se vjerojatno oprostili od drugog kruga. U ostalim susretima Talijan i Grci su ostali stopostotni porazivši Finsku i Tursku.


Rusija – Švedska 62:81 (15:18; 29:34; 45:52)

Rusija:Karasev, Sokolov 6, Valiev 1, Fridzon 7, Voronov 2, Kulagin 2, Shved 15, Antonov 13, Monya 8, Khvostov 2, Savrasenko, Ponkrashov 6.
Švedska: Hakanson 4, Skjöldebrand, Kjellbom 4, Pita, Gaddefors, Massamba, Grant 11, Jerebko 22, Massamba 2, Rush 4, Taylor 25, Gaddefors 9.


Vrlo se izjednačeno igralo u prve tri četvrtine, a na ulasku u posljednju dionicu Šveđani su vodili sedam razlike. Suprotno očekivanjima, Rusi su pali bez ispaljenog metka i bili poniženi. Velik broj izostanaka svakako nije razlog ovakvog poraza.

Švedska je pobjedom očuvala teoretske šanse za drugi krug, dok Rusiju još može spasiti samo luda matematika uz naravno dvije uvjerljive pobjede protiv iznenađenja prvenstva Finske i jake Turske koja je također bez slavlja.

Švedsku očekuju dvoboji protiv Italije i Turske, ali s obzirom na uvjerljive poraze u prve dvije utakmice, drugi krug će za njih, kao i za Ruse vjerojatno ostati samo san.


Italija – Finska 62:44 (14:17; 31:26; 46:34)

Italija: Aradori 8, Gentile 9, Rosselli 3, Vitali, Poeta, Melli 6, Belinelli 7, Diener 2, Cusin 8, Datome 14, Magro, Cinciarini 9.
Finska: Koivisto, Nikkilä, Muurinen 4, Huff 4, Lee, Salin 8, Kotti 2, Koponen 8, Haanpää, Möttölä 6, Ahonen 4, Rannikko 8.


U susretu između Italije i Finske, dvije neporažene momčadi skupine D, bolja je bila Italija. Finska se nametnula na početku susreta i održavala je laganu prednost sve do 16. minute. Zadnje četiri minute prvog dijela susreta ne postižu koš, a Talijani u međuvremenu rade seriju 7:0 za vodstvo na poluvremenu 31:26.

Talijani su u nastavku nastavili u istom ritmu, a Finska je do kraja susreta ostala bez ideje po prvi put na prvenstvu. Kako je utakmica odmicala tako je i rasla prednost naših prekomorskih susjeda. Skandinavci su ubacili samo 18 poena u posljednje dvije dionice, a konačni rezultat iznosi 62:44.


Turska – Grčka 61:84 (16:21; 35:41; 49:64)

Turska: Balbay, Preldzic 9, Güler 6, Batuk, Ilyasova 13, Erden 5, Cetin 3, Savas, Gönlüm 8, Arslan 9, Asik 6, Türkoglu 2.
Grčka: Sloukas 14, Bourousis 21, Zisis 6, Spanoulis, Perperoglou 12, Fotsis 3, Papanikolaou 11, Kavvadas, Mavrokefalidis 6, Kaimakoglou 5, Bramos 6, Printezis.


Iako je prije prvenstva ovaj susret označen kao jedan od najjačih u prvoj fazi i obje su momčadi slovile kao kandidati za medalju, ispostavilo se prema prikazanim igrama da je samo Grčka opravdala ulogu. Derbi je bio samo na papiru, a Grci su bez lakše ozlijeđenog Spanoulisa pregazili susjede i ostali neporaženi na prvenstvu.

Turska je do poluvremena bila u igri, iako je su već tada pokazivali znakove slabosti. Do kraja treće dionice Grci su pobjegli na 15 razlike, a do kraja susreta povećali prednost na velikih 23.

Ovim porazom Turska je gotovo sigurno ispala iz danjeg dijela natjecanja, a na papiru je Hrvatskoj(ako prođe skupinu) olakšala posao jer se naša skupina križa sa skupinom D. Zanimljiva je činjenica da je netom prije prvenstva ta ista reprezentacija pregazila našu s gotovo 30 razlike.