Draženovi počeci i krađa stoljeća

Array

Po mišljenju mnogih najveći europski košarkaš svih vremena Dražen Petrović rođen je 22. listopada 1964. u Šibeniku. Već kao klinac znao je uzeti loptu, koja je bila veća od njega, i šutirati po drvenim koševima. Pet godina stariji brat Aleksandar uvijek je bio uz njega, zapravo, on je razlog što je Dražen odabrao košarku.

“Da je Aco bio vaterpolist i ja bih igrao vaterpolo, da se kojim slučajem Aco zaljubio u nogomet i ja bih vrlo vjerojatno bio nogometaš. Ovako, Aco se opredijelio za košarku i ja sam još kao prvašić počeo dolaziti na Acine treninge.”

Dražen je jedan od rijetkih koji je imao takvu kombinaciju talenta i rada. Zvuči zastrašujuće, ali on je već sa 12 godina znao vježbati po sedam sati dnevno. Draženove radne navike bile su nevjerojatne i teško da će neki igrač, tj. dječačić opet proći tako nešto jer je to jednostavno neponovljivo. Dok je išao u školu, u šest sati ujutro sam je otvarao vrata dvorane, trenirao sat, sat i pol, istuširao se, zatvorio vrata dvorane i krenuo u školu. Nakon toga vratio se doma, naučio školsko gradivo i ponovo u dvoranu…

Legendarni Zoran Slavnić bio je igrač i trener Šibenke i on je Dražena kao petnaestogodišnjaka uveo u prvu momčad Šibenke. Na pitanje, je li on stvorio Dražena Petrovića Slavnić odgovara:
“Molim vas, nemojte me svrstavati u one trenere koji se svako malo vremena jave i kažu kako su oni stvorili nekoga košarkaša. Samo me nemojte pitati jesam li ja stvorio Dražena!? Ne, ja nikoga nisam stvorio, nikoga! Dražena Petrovića su stvorili – otac i majka! Jole i Biserka! Kad sam došao na Baldekin rekli su mi kako “ima jedan odličan mali.” Dočim sam ga vidio, ušao je u prvu momčad. Odmah! Samo slijepac nije mogao vidjeti da će to biti igračina! Neki su mi govorili kako je to prerano… Prerano? Šta ima veze da ima petnaest, točnije 14,5 godina. Odmah u prvu momčad! Da, Dražena sam dok je još bio dijete uveo među prvotimce. I mislim da je to puno značilo za njegov igrački razvoj.”

POVIJESNO FINALE PROTIV BOSNE I KOŠARKAŠKA KRAĐA STOLJEĆA

Za prvu momčad Šibenke zaigrao je kao 15-godišnjak 1979. godine, prvi prvenstveni koš zabio je u 6. kolu protiv Beka u Beogradu. S petnaest godina debitant, a sa sedamnaest je već bio igrač s naslovnih stranica.

Šibenka je s Draženom u glavnoj ulozi igrala u dva finala Kupa Radivoja Koraća, 1982. i 1983., ali oba puta su izgubili od francuskog Limogesa.

U sezoni 1982/1983. Šibenka je igrala finale prvenstva Jugoslavije protiv Bosne, osvojili su naslov koji im je nepravedno oduzet. Igralo se na dvije pobjede i prije treće utakmice bilo je 1-1. Treći, posljednji susret igrao se u Šibeniku pred prepunim Baldekinom. Šibenka je gubila minus 19, na poluvremenu minus 11. Ali vratili su se i pobijedili. Dražen je odigrao fantastično, iako tada nije bilo trice, zabio je 40 koševa. Konačni rezultat utakmice, Šibenka – Bosna 83:82. Dvije sekunde prije kraja Bosna je vodila jedan razlike. U posljednjoj sekundi netko od igrača Bosne radi osobnu pogrešku na Draženu. On s istekom vremena, lakoćom i mirnoćom rutinera, suvereno pogađa oba bacanja. Naslov je u Šibeniku trajao šesnaest sati. U nedjelju ujutro poništili su ga u uredu KSJ-a uz objašnjenje da je kod Draženovog šuta u posljednjoj sekundi isteklo vrijeme. Nova utakmica trebala se igrati na neutralnom terenu u Novom Sadu. Draženova izjava tada je rekla sve, glas rođenog vođe koji tada još nije imao ni devetnaest godina:

“U Novi Sad ne idem, pa i da svi odlučite da ćete ići. Svoju zlatnu medalju nikome ne dam. Što se mene tiče, mi smo prvaci. Nova utakmica? Ni slučajno. Proslavili smo naslov i više nam ga nitko ne može oduzeti.”

Naslov je za zelenim stolom pripao Bosni. Nakon nepravde u finalu, Dražen odlazi na odsluženje vojnog roka, a nakon toga potpisuje za Cibonu.

 

STATISTIKA ŠIBENKA

 

Sezona Klub Ut. Koš Pros.
1979/80. Šibenka 16 13 0.8
1980/81. Šibenka 20 39 2.0
1981/82. Šibenka 24 392 16.3
1982/83. Šibenka 31 758 24.5

Related Articles